Bebe is a Kodolányin végzett

Cikk dátuma 2013. július. 08. | Mozaik
 Bebe is a Kodolányin végzett

Abebe Dánielt, a Back II Black népszerű zenészét a Sikeres kodolányisok című interjúsorozat második kötetében szólaltattuk meg. Idegenforgalom és szálloda szakon szerzett diplomát 1998-ban. Büszke arra, hogy a kodósok népes táborának tagja, ma már öregdiákként.

-Tisza-parti gyermekként számomra – azt mondhatom – testközelben volt a turizmus. Csongrádon nőttem fel, ott jártam általános iskolába, középiskolába és ugye Csongrádon van a Tisza egyik leghosszabb és legszebb homokos strandja. Gyakorlatilag az idegenforgalom egyenes ágon következett. Nekem ez volt az elképzelésem, a szüleim pedig egyetértettek velem. Körülnéztünk, hol jó a képzés, és a Kodolányi főiskolára esett a választásunk.

Abebe Dániel

- Egyfajta biztonságot ad a Kodolányin szerzett tudás, a diploma, hiszen bármi történne, el tudnék helyezkedni a szakmámban. Amikor társaságban beszélgetünk, vagy az emberek érdeklődnek, akkor igenis jól esik azt mondani, hogy jártam főiskolára, és van egy diplomám.

Az etiópiai gyökerekkel is rendelkező kitűnő zenész a származásáról is beszélt:

- Édesapám bokszolt annak idején Afrikában, és Papp Laci volt a példaképe. Nagyon szeretett volna néhány barátjával együtt tőle tanulni, illetve ha az nem is jön össze, legalább találkozni vele és megszorítani a kezét. Ezért esett a választás Magyarországra. A Testnevelési Főiskolára – most már egyetem – jelentkeztek, és föl is vették őket. Édesapám azonban az utolsó évben otthagyta a téefet és orvos lett.

- Én itt vagyok itthon, és ott vagyok otthon, érdekes kettősség van az életemben. Ezt nagyon nehéz megválaszolni, mert itt születtem, és magyarnak tartom magam. Ugyanakkor van egy másik felem apu révén, amit valami különös vonzás fűz Afrikához. Nem tudom, hogy ez vér által örökölhető-e, de egyébként megmagyarázhatatlan a kötődésem, hiszen soha nem éltem azon a földrészen. Amikor kiutazunk, nem érzem magam idegennek.

/Részlet a KJF kiadásában 2010-ben megjelent "Még mindig a legjobbak között" c. interjúkötetből, amelynek szerzője Virágh Ildikó./

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat