Afrika, segélyezés, Koppenhága

Cikk dátuma 2013. augusztus. 15. | Mozaik
 Afrika, segélyezés, Koppenhága

Bujtás Petra nemzetközi tanulmányok alapszakon szerezte meg diplomáját a Kodolányi főiskolán. Gyakornokoskodott a Külügyi Intézetben, és szakdolgozatának témájaként az afrikai segélyprogramokat választotta. Alig csodálkozom, hogy felvételt nyert a Koppenhágai Egyetem szeptemberben induló African Studies mesterkurzusára. 

Petra már Koppenhágában van, berendezkedik új életére. Először a pályaválasztásról kérdeztem.

A nemzetközi tanulmányok területe mindig is érdekelt, valahogyan természetes volt, hogy erre a szakra jelentkezzem. Amint feladtam a kislánykori álmomat, hogy csillagász legyek, el sem tudtam képzelni más szerepet magamnak. A mai napig ez az egyetlen tudományág, amiért száz százalékig tudok lelkesedni.

Milyen emlékeid vannak a főiskoláról?

Szinte kizárólag jó emlékeim vannak, kivéve az a fránya közgáz vizsga még az elején. Szerintem az mindenkit megizzasztott... De a viccet félre téve, engem a kezdetektől meglepett, hogy mennyire barátságosak az oktatók, és a tanár-diák viszony is mindig jó volt. Megvolt a tisztelet a tanárok felé, de sokkal kötetlenebbül tudtunk órákon is beszélgetni, mint más felsőoktatási intézményekben. Azt hiszem, mindezt nagymértékben megalapozták a kis létszámú csoportok.

A Koppenhágai Egyetem szeptemberben induló African Studies mesterkurzusára jelentkeztél. Minek alapján választottad ezt az intézményt, honnan voltak ismereteid az ottani lehetőségekről?

Ha ezerszer nem, akkor egyszer sem szegezték nekem ezt a kérdést Koppenhágával kapcsolatban. Valójában én soha nem értettem mi a furcsa ebben. A Google mindenkinek nagyon jó barátja, nekem is sokat segített abban, hogy idáig eljussak. Ez a szak, és egy kanadai egyetem, a Peace and Conflict Studies mesterképzése között vacilláltam sokáig. Próbáltam meggyőzni magam, hogy az utóbbi egy összetettebb dolog, amelyből sokfelé lehet ágazni később, de végül a szívem győzedelmeskedett. Azt választottam, amiért a közgáz vizsgát keservesen ugyan, de megérte négyesre megírni: AFRIKA. 

Afrika, segélyezés, miért vonzó mindez annyira számodra?

Afrika mindig is a szívem csücske volt, talán már előbb is, mint a NETA. A segélyezés pedig az egyik nemzetközileg legvitatottabb téma, és itt érvényesülnek legjobban a politikai manipulációk is. Engem lenyűgöz ezen lépések összetettsége, és nagyon szeretem vizsgálni ezeknek azon hatásait, amit a politikai célok nem közvetlenül támasztanak alá. Például, hogy a közvetlen tőkefektetés esetén, hogyan részesül a lakosság - a politikusok mellett - az érkező javakból.

Miért akartál mindenképpen külföldön tanulni?

Nem feltétlen szerettem volna eljönni otthonról, de be kell vallanunk, az otthoni mesterképzések elég egysíkú specializációkkal működnek évtizedek óta. Én nem szerettem volna egy lenni a négyszáz - ha nem ezer - ugyanolyan friss diplomás közül... Ráadásul az ELTE-n  még mindig csak előkészület alatt van az afrikanisztika mesterszak.

Gondolkodtál már azon, mi leszel, ha nagy leszel?

Még nem tudom, de azt mindenképpen tudom, hogy vissza fogok adni valamit Afrikának abból, amit a Nyugatnak adott. Vagy amit az vett el? Ezen a hozzáértők biztosan jókat mosolyognak majd…

 

-v-

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat