A Bölcs Náthán bemutatójára készül a Vörösmarty Színház

2023. március. 17. Kitekintő
 A Bölcs Náthán bemutatójára készül a Vörösmarty Színház

A német felvilágosodás fenegyereke, Gotthold Ephraim Lessing drámáját vette elő tavaszra a Vörösmarty Színház és annak igazgatója, Szikora János. Az olvasópróbával megkezdődött a munka, amelynek eredményét április 21-én nézheti meg a közönség a Kozák András Stúdióban többek között Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Sághy Tamás, Trokán Péter, Sarádi Zsolt és Imre Krisztián közreműködésében.

 

Az éppen 240 éve bemutatott történet aktualitását elsősorban az a csorbíthatatlan örökérvényűség adja, amely mióta az ember öntudatára ébredt, foglalkoztatja: az egyenlőség kérdése. Mindemellett érdekes adalék, hogy Lessing eme, sokak szerint legjelentősebb drámáját 1783. áprilisában mutatták be első ízben Berlinben.

Szikora János rendező talán ezért is fogalmazott úgy az olvasópróbán, hogy a felvilágosodás szelleme hatja át a művet, amely: „abban hisz, hogy elsősorban emberek vagyunk, és csak másod-, vagy harmad-, vagy negyedsorban magyarok, németek, szlovákok, ukránok, keresztények, zsidók vagy mohamedánok…Ez, amit olvasunk egy mese. Hiszen iszonyú távol van a mi világunk ettől, de mégis azt gondolom, hogy ilyen meséket időről-időre szinte kötelességünk elmesélnünk az embereknek.”

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat