Miért érdemes TDK-zni?

  • Megtanulsz kutatni, tudományos dolgozatot írni és előadni.
  • Az erkölcsi és anyagi siker, amit a házi vagy az országos konferencián elért helyezés és az ezzel járó pénz- vagy tárgyjutalom jelent.
  • A helyezés plusz pontot érhet a posztgraduális, mester vagy doktori képzésre való jelentkezésnél és sok esetben az elhelyezkedésnél is.
  • Az OTDK-helyezettek közül választják ki a Pro Scientia Aranyéremre érdemes hallgatókat is, amely jelenleg a felsőoktatásban elérhető legmagasabb szintű elismerés.
  • Mivel a TDK-munka sok esetben diplomatervben és diplomamunkában folytatódik, a TDK-munka tapasztalatait, a konzulens ill. a bíráló véleményét hasznosítani lehet a tényleges diplomamunkában.
  • Sok TDK-dolgozat kisebb módosításokkal vagy akár módosítások nélkül is beadható diplomamunkaként.
  • Ugyancsak nem elhanyagolható az a tapasztalat, amit az előadásra való felkészülés és maga az előadás jelent.
 
"Sosem voltam „kék szoknyás” kimagaslóan jól tanuló növendék, de a kihívásokat mindig is kerestem, ez volt a legfőbb indok amiért eldöntöttem, hogy indulok a TDK-n. A legizgalmasabb, hogy dolgozatod témájának szinte bármit választhatsz és az összes kreativitásod előveheted az írásnál, kutatásnál. A verseny által valódi visszacsatolást kapsz a munkádra, és ha kiül az arcodra, hogy szenvedélyed az, amit csinálsz, garantáltan dobogós helyezést érsz el!
Kívánom, hogy jusson eszedbe, ha előadóként állsz a közönség előtt szakmád szeretete! Tudd, EZ az a pillanat, ahonnan határ csillagos ég… Sok sikert kívánok a TDK dolgozatodhoz és a versenyhez!"
Gábor Diána, turizmus-vendéglátás szakunkon végzett hallgató, OTDK I. helyezés

 

"Miért jó TDKzni és az OTDKzni? Azért, mert rengeteg hasznos tapasztalatot szerzel. Megtanulod már a szakdolgozatírás előtt, hogy hogyan kell jól felépített tudományos munkát készíteni és  minőségi kutatást végezni. 
Továbbá fejleszted a prezentációs készségeidet és gyakorlod, hogyan kell a nyilvánosság előtt tudományos stílusban beszélni. OTDK-n részt venni nagy megtiszteltetés, főleg ha sikerül valamilyen helyezést elérni, ami egyébként plusz pontot is ér a továbbtanulásnál. Ezeken kívül nem utolsó szempont, hogy rengeteg fiatal van egy helyen, nagyon sok érdekes emberrel találkoztam és jónéhány érdekes előadást hallottam  ezalatt a 2 nap alatt. Mindent egybevéve nagyszerű élmény volt!"
Hrisztoforidisz Zsuzsanna, andragógia szakunkon végzett hallgató, OTDK II. helyezés

 

"Mikor elkezdtem járni az intézménybe, megfogalmazódott bennem az ötlet, hogy szeretnék részt venni TDK-n. 5 hónapnyi kemény munka után sikerült megírni a dolgozatomat, amelynek címe Az oroszok már a gyógyszállodákban vannak! – Az orosz turisták Magyarországra irányuló utazásainak vizsgálata.
A leendő Kodolányis TDK-s diákoknak csak azt tudom tanácsolni, hogy olyan témát válasszanak, amihez valamilyen saját élmény, tapasztalat vagy érdek fűződik, hisz csak így lesz kedve és affinitása napokat könyvtárban ülni, egy hétig e-mailezni, hogy meg tudjon szervezni egy interjút, megkeresni azokat az embereket, akik ki is töltik a kérdőívet. Azonban a befektetett munka meghozza a gyümölcsét, amikor előadás után vadidegen emberek jönnek oda hozzám gratulálni és azt mondják, hogy látszik, imádom a témámat és remekül éreztem magam előadás közben. Ami így is van.  
Az OTDK viszont egy teljesen más közeg. Itt tényleg a legjobb dolgozatok kerülnek bemutatásra. Itt már senki sem veszít semmit, mindenki csak nyer. Lehet, hogy nem ér el helyezést valaki, de olyan professzorokkal beszélget, aki tud tanácsot adni, vagy segíteni a további munkájában, olyan más egyetemekről, főiskoláról érkező diákokkal ismerkedik meg, akik tényleg érdeklődnek a témája iránt és barátság alakul ki közöttük. Szóval az OTDK remek lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre is. 
Az eredményhirdetéskor nagyszerű érzés volt hallani a nevem, kimenni, átvenni az oklevelet. Ez a konferencia felejthetetlen volt a számomra és nagyban növelte az önbizalmamat, rámutatva arra, hogy nem szabad kételkedni a munkám sikerességében. Mert amiért teszünk, az előbb utóbb sikerülni is fog. 
Megragadva az alkalmat szeretnék köszönetet mondani konzulensemnek a folyamatos biztatásért, a lelki fröccsökért és hogy már másfél éve segíti a munkámat."
Juhász Nóra, turizmus-vendéglátás szakunkon végzett hallgató, OTDK I. helyezés

 

"Tapasztalataim alapján az OTDK mindamellett, hogy többletpontokat, valamint előnyt jelent az MSc felvételin és a munkahelykeresésnél, rendkívül jó megmérettetés, hiszen az eseményen az ország valamennyi főiskolája és egyeteme képviselteti magát. 
A tudományos pályára készülők számára a rendezvény egyben kiváló kapcsolatépítési lehetőséget is jelent egymás tapasztalatainak megosztásával, valamint az előadásokat követő szakmai vitasorozattal, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak egyéni szakmai fejlődésünkhöz."
Schaffer Gábor, turizmus-vendéglátás szakunkon végzett hallgató, OTDK II. helyezés

 

"A TDK konferencián először másodévesként indultam, az OTDK-n való részvételre jogosító első helyezést azonban csak fél évvel később sikerült elérnem.  Ezen idő alatt nemcsak a dolgozatom készült el jelenlegi formájában, hanem megismertem és megszerettem a kutatói munkát és ez talán az elismerésnél is többet jelent. Ez nem sikerülhetett volna konzulensem, Varga János nélkül, témavezetői munkásságát ezúton is köszönöm!
Mindenkinek javaslom a TDK-n való részvételt, akik szeretnének új tapasztalatokat szerezni, mindezt úgy, hogy közben megtanulják az ismeretszerzés leghatékonyabb módjait; hogy a későbbiekben, pl. a szakdolgozat elkészítésénél, ez ne jelentsen problémát."
Zsiros Gina Barbara, gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató, OTDK-különdíj

Frissítve: 2020. 03. 26. 10:52

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 04. 22. 15:07
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv