Az intézet feladata a KJE intelligens regionális szakosodási lehetőségeinek fejlesztése Békés megyében, kapcsolódva a régió agrársajátosságaihoz (gabonafélék, gyógynövény, gyümölcs, zöldségtermesztés, állattenyésztés és feldolgozás) a táplálkozás és egészségfejlesztés kutatásával olyan új bioaktív és funkcionális élelmiszer termékek kialakítása, amely az életút egésze alatt javítja a táplálkozást és egészséget. A humán táplálkozás fejlesztése alap, alkalmazott és klinikai élelmiszer és annak elemeinek kutatása révén, hogy annak egészségfejlesztő hatása legyen.
Innovációs operatív csoportok létrehozása: új, a növény- és gyümölcs-, gyógynövénytermesztéshez kapcsolódó funkcionális élelmiszerek és kozmetikumok fejlesztése új kutatólaborok létrehozásával, célzott kutatási egységek hálózati fejlesztésével, a témakör kutatói hálózata kialakításával. Egészséges és helyi élelmiszerek: K+F+I az élelmiszerláncban, helyi márkafejlesztés Calendula Terv, külpiacra kerülés marketingje, egészséges étrendet elősegítő élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek, tájjellegű ökológiai termékfejlesztés, helyi élelmiszeripar fejlesztése, Dél-Békés lokális élelmiszerrendszer programfejlesztés. A KJE FÉEI feladata az EVÉSZ klaszter stratégiai programfejlesztése, a kapcsolódó programok és projektek kialakítása, az EVÉSZ klaszter szervezetfejlesztési irányainak kimunkálása. Nemzetközi Élelmiszerkereskedelem kutatása – Budapest (FOSHU, FUFOSE, WHO), a témakör kutatása, a témakör képzési szükségletei alapján képzési programfejlesztés.