Bemutatkozás - KJE Könyvtár

Bemutatkozás

Kedves Olvasó!

Üdvözöljük a KJE Könyvtár honlapján! Egyetemünk könyvtárai három helyszínen (Székesfehérvár, Budapest, Orosháza) várják az olvasni és kutatni vágyó látogatókat. 

Székesfehérvár

A székesfehérvári könyvtár nyilvános könyvtárként működik. A kölcsönző részben 4.000 kötethez és hangzó dokumentumhoz férnek hozzá a látogatók. Helyben internethasználatra, fénymásolásra, nyomtatásra, szkennelésre van lehetőség.

Budapest

A Frangepán utcai épület földszintjén található a Budapesti Oktatási Központ Könyvtára, amely nem nyilvános szakkönyvtárként működik. Szolgáltatásait az egyetem oktatói, és hallgatói vehetik igénybe. A közel 30.000 kötetes könyvtár gyűjtőköre a képzésnek megfelelő szakterületek és tudományágak szerint alakul. Gazdag idegen nyelvű szépirodalmi és szakkönyv gyűjteménye is. A székesfehérvári és budapesti könyvtárban található dokumentumokat mindkét helyszínen lehet kölcsönözni, azt belső postával szállítjuk a helyszínre, és a kért helyen átvehető. Kölcsönözhetőek: könyvek, jegyzetek, hangzó dokumentumok, CD-k, DVD-k és folyóiratok régebbi számai. Itt kapott helyet a 2008-ban az Egyetem tulajdonába került ifj. Kodolányi János könyvtára, mely mintegy 4.000 kötetből és több száz különlenyomatból álló néprajzi gyűjtemény. A könyvtárhoz technikai szolgáltatások is tartoznak, amelyeket beiratkozás nélkül is igénybe lehet venni.

Orosháza

A Regionális Oktatási Központ könyvtára 7.000 dokumentummal várja a felsőfokú szakképzésben és az egyetemi alapképzésben résztvevő hallgatóinkat. A könyvtár gyűjtőköre a képzéseknek megfelelő szakterületek és tudományágak szerint alakul. Helyben internethasználatra, fénymásolásra, nyomtatásra, szkennelésre van lehetőség.

 

A KÖNYVTÁR RÖVID TÖRTÉNETE

A Kodolányi János Egyetem, akkor még mint Főiskola 1992-ben nyitotta meg kapuit Székesfehérváron. Könyvtára átvette a volt MSZMP Oktatási Igazgatóság székesfehérvári könyvtárának feldolgozott és feldolgozatlan könyv- és jegyzetállományát, és épületében kezdte meg működését. Az induló bölcsész, idegenforgalom, majd kommunikáció képzéshez nem volt megfelelő színvonalú és mennyiségű irodalom, így elkezdődőtt az állomány átalakítása, korszerűsítése, idegen nyelvű könyvek (angol, német, később francia) szakirodalom beszerzése. Az első éveket óriási méretű állománygyarapítás jellemezte. Kialakult egy igen jelentős idegen nyelvű gyűjtemény (könyv, folyóirat, audió- és videókazetta, CD-ROM, stb.), amely nemcsak Székesfehérváron, de Fejér megyében is egyedülálló volt. Az éves gyarapodás az új szakok, majd a levelező oktatás megindításával továbbra is igen jelentős volt (évi 10-12 ezer dokumentum átlagban). Fokozatosan bővült a szolgáltatások köre. A kölcsönzés és olvasóterem használat mellett, az előjegyzés, könyvtárközi kölcsönzés, irodalomkutatás, stb. 1994-től 2000-ig a könyvtárhoz tartozott a főiskolai jegyzetbolt ellátása és a fénymásolás működtetése is. 1998-ban Budapesten, 2000-ben Siófokon nyitottuk meg fiókkönyvtárainkat, és a hálózat tovább bővült. A recesszió és a felsőoktatás átalakulása negatív hatással volt a székesfehérvári képzési központra, a siófoki pedig megszűnt. 2013-ban Székesfehérváron elköltözött a könyvtár a Szabadságharcos út 59-ből, és jelenleg a Fürdő utca 1-ben nyújtunk korlátozott könyvtári szolgáltatásokat. A könyvtári állomány többsége a budapesti és orosházi oktatási központba került, másik részét a főiskola Székesfehérvárnak ajándékozta.

 

A KÖNYVTÁR GYŰJTEMÉNYEI:


 • EURÓPAI UNIÓ SZAKRÉSZLEG KÜLÖNGYŰJTEMÉNY (kölcsönözhető)

Könyvtárunkban az Európai Unióval foglalkozó könyveknek külön 1200 db dokumentumból álló szakrészleget alakítottunk ki, Az itt található könyvek a katalógusunkban is kaptak egy külön "Gyűjtemény" megjelölést EU-szakrészleg néven, melyre az online katalógusunkban szűkíteni tudjuk keresésünket.

 • ÍR KÜLÖNGYŰJTEMÉNY (kölcsönözhető)

A gyűjtemény egy részét 2009-ben az Ír Barátok Közössége Egyesület ajándékozta a főiskolának. További dokumentumokat kaptunk 2012-ben Írország Nagykövetségétől. Így a gyűjtemény összesen 222 dokumentumból áll, mely Írországgal kapcsolatos szép- és szakirodalmi műveket foglal magába.

 • RUSSZKIJ MIR KÜLÖNGYŰJTEMÉNY (kölcsönözhető)

268 dokumentumból áll. Szép- és szakirodalmi dokumentumokat, nyelvkönyveket egyaránt tartalmaz magyar és orosz nyelven.

• KODOLÁNYI GYŰJTEMÉNY (helyben használható)

A Kodolányi János Egyetem Könyvtár és Információs Központja 2008-ban megvásárolta a Kodolányi család könyvgyűjteményét, amely kb.4000 magyar és idegen nyelvű kötetből és több száz különlenyomatból áll, s amelyből 1890 darab dokumentum visszakereshető internetes katalógusunkban (katalogus.kodolanyi.hu). A gyűjtemény a néprajz, folklór, mesék, néphit, népdalok, népballadák, históriák, népművészet, építészet, kerámia művészet, hímzés, nyelvtudomány, földrajztudomány, expedíciók, útleírások, történettudomány témaköröket öleli föl magyar, angol, német, orosz és finn nyelven.

  TAJVAN KÜLÖNGYŰJTEMÉNY (helyben használható)

199 dokumentumból álló, kínai nyelvű, részben feldolgozott gyűjtemény.

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek