Kodolányi János Egyetem - MTMT

MTMT


 

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) nemzeti bibliográfiai adatbázis, amely nyilvántartja a tudományos élet szereplőinek munkásságát, egyben alapeszköze a tudományos tevékenység igazolásának. Az MTMT-ben minden magyar kutató elhelyezheti és nyilvánossá teheti tudományos munkásságának bibliográfiai adatait.

 

Az MTMT alapító intézményei: a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és az Országos Doktori Tanács. A folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé teszi, hogy egységes szerkezetben legyenek elérhetők a tudományos intézmények összesített, illetve a tudományos kutatók egyéni közleményei és idéző közleményei, megkönnyítve a tudományos és szakmai előmenetel megítélését, a pályázatok benyújtását és általában a kutatási teljesítmény értékelését.

Az adattár 2010. január 1-jétől kezdve működik Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) néven, új szervezési modellel, a régebbi Köztestületi Publikációs Adattár (KPA) tartalmát megőrizve.

A Kodolányi János Egyetem 2014-ben csatlakozott az adatbázishoz. Az MTMT intézményi szintű működtetését – rektori felhatalmazás alapján – a Kodolányi János Egyetem Könyvtár és Információs Központja látja el.


Kapcsolat:


Tanyi Éva – könyvtáros

MTMT 4-es admin

tanyieva@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu

 

Karnausz Terézia – könyvtáros

MTMT 5-ös admin

karnausz@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu

 


Miért van szüksége az MTMT-re?


• OTKA pályázat esetén a közlemények megadásánál az MTMT-be felvitt tételek a mérvadóak.

 

• Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: Felhívja a figyelmet az MTMT-re, és ajánlja, hogy a pályázati anyag részeként elkészítendő publikációs és hivatkozási listához a jelöltek ezt a rendszert használják.

 

• MTA doktori eljárás: Tájékoztató az MTA doktora tudományos cím megszerzésére irányuló pályázat benyújtásához.

 

• Doktori (PhD) fokozatszerzés: Az Országos Doktori Tanács 231/2010 (XII.17) sz. határozata: Doktorandusz hallgatók adatbevitele az MTMT rendszerébe.

 

 

 Mit nyújt az oktatóknak, kutatóknak az MTMT?

•  Személyes tudományos bibliográfia;

•  Egységes idézési nyilvántartás;

•  Segítség a pályázatok és jelentések készítéséhez;

•  Széles körben ismert import-export formátum;

•  Személyes honlapról is hivatkozható listák;

•  MTA, ODT, MAB, NKFIH stb. által előírt vagy preferált adatforrás.

 

Regisztráció: https://vm.mtmt.hu/www/index.php?scid=25

 


Fontos tudnivalók az MTMT használatához:

1.    Az MTMT-t Firefox-ra és Google Chrome-ra optimalizálják. Kérjük, kerülje az Internet Explorer használatát.

2.    A tudománymetriai táblázatok és néhány egyéb adat megjelenítéséhez szükséges, hogy a böngésző programban engedélyezettek legyenek a felugró ablakok.

3.    Regisztrációkor adja meg munkahelyként az KJF megfelelő egységét.

4.    A közlemények bevitelének első lépése a Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése legyen. Ennek legegyszerűbb módja a keresőfelület „pontos mezőtartalom” mezőjébe a saját név összes variációjának beírása a következő módon: kiss g;g kiss;kiss gábor stb. A találati listán a saját szerzői nevére kattintva rendelje a közleményeket magához.

5.    Második lépésként ellenőrizze, hogy a feltöltendő publikáció megtalálható-e a WoS, Scopus és a Matarka multidiszciplináris adatbázisok valamelyikében. Ezeken kívül az oldal alján részletezett szakterületi adatbázisokból is importálhatók a publikációk az MTMT-be.

6.    Kézi közleményfelvitelt csak akkor végezzen, ha a feltöltendő publikáció nem található meg az adatbázisok egyikében sem.

7.    Adatai csak akkor jelennek meg névre lekereshetően a nyilvános felületen, ha a szerzői adatlapján a „Publikációs és idézettségi adatok érvényessége” dátumot kitölti, valamint az importált és kézzel rögzített publikációit jóváhagyja.

8.    Az import végrehajtásához, illetve a szerzői felület kezeléséhez segédanyag a https://www.mtmt.hu/mtmt-dokumentumok oldalon található

 

A 3. számú rektori utasítás az MTMT-ben történő nyilvántartás rendjéről:


Rektori utasítás

Rektori utasítás letölthető mellékleteiKapcsolódó letölthető dokumentumok:

MTMT segédlet letöltése

Jelleg, típus, besorolás: https://www.mtmt.hu/system/files/tipus_jelleg_beorolas_v3.1.pdf

Segédlet kézi adatbevitelhez:

 

Az MTMT programról a https://www.mtmt.hu/ oldalon, valamint könyvtárainkban bővebben tájékozódhat.

 


Az MTMT2 átállás új időpontja


Az MTMT új szoftverére való átállás elvégézésére az MTMT Koordinációs Testület a 2018. október 1-től november 30-ig terjedő időszakot jelölte ki. Legfeljebb 1 hónap hosszúságú lehet az az időszak, amikor nem lehet adatot rögzíteni az adatbázisban. Az MTMT jelenlegi adatbázisa a leállást követően továbbra is elérhető lesz, de csak keresésre, illetve az akadémikus jelöltek publikációs listáinak ellenőrzésére fog rendelkezésre állni.

 

A leállás tervezett ideje: 2018. október 1.

 

Az átállással és az új rendszerrel kapcsolatos tájékoztató és oktató anyagok, valamint a hozzáférés az MTMT2 gyakorló felületéhez az MTMT2 átállás portálon találhatók (https://www2.mtmt.hu).


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


  •      H-5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
  • Tel: +36 68 510 380