MTMT 2 - KJE Könyvtár

MTMT 2

 

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) nemzeti bibliográfiai adatbázis, amely nyilvántartja a tudományos élet szereplőinek munkásságát, egyben alapeszköze a tudományos tevékenység igazolásának. Az MTMT-ben minden magyar kutató elhelyezheti és nyilvánossá teheti tudományos munkásságának bibliográfiai adatait.

 

Az MTMT alapító intézményei: a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és az Országos Doktori Tanács. A folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé teszi, hogy egységes szerkezetben legyenek elérhetők a tudományos intézmények összesített, illetve a tudományos kutatók egyéni közleményei és idéző közleményei, megkönnyítve a tudományos és szakmai előmenetel megítélését, a pályázatok benyújtását és általában a kutatási teljesítmény értékelését.

Az adattár 2010. január 1-jétől kezdve működik Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) néven, új szervezési modellel, a régebbi Köztestületi Publikációs Adattár (KPA) tartalmát megőrizve.

A Kodolányi János Egyetem 2014-ben csatlakozott az adatbázishoz. Az MTMT intézményi szintű működtetését – rektori felhatalmazás alapján – a Kodolányi János Egyetem Könyvtára látja el.


Kapcsolat:

Tanyi Éva – könyvtáros

MTMT 4-es admin

tanyieva@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu

 

Karnausz Terézia – könyvtáros

MTMT 5-ös admin

karnausz@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu


Török Márta - könyvtáros

MTMT 5-ös admin

torok.marta@kodolanyi.hu

konyvtar@kodolanyi.hu

 

 

Miért van szüksége az MTMT-re?

 • Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: Felhívja a figyelmet az MTMT-re, és ajánlja, hogy a pályázati anyag részeként elkészítendő publikációs és hivatkozási listához a jelöltek ezt a rendszert használják.

 • MTA doktori eljárás: Tájékoztató az MTA doktora tudományos cím megszerzésére irányuló pályázat benyújtásához.

 • Doktori (PhD) fokozatszerzés: Az Országos Doktori Tanács 231/2010 (XII.17) sz. határozata: Doktorandusz hallgatók adatbevitele az MTMT rendszerébe.

 

Mit nyújt az oktatóknak, kutatóknak az MTMT?

•  Személyes tudományos bibliográfia összeállítása egyszerű;

•  Kis munkaigénnyel karbantartható;

•  Segíti pályázatok és jelentések készítését;

•  Széles körben ismert formátum;

•  Személyes honlapra beilleszthető;

•  MTA, ODT, MAB, OTKA elfogadja, preferálja.

 

Regisztráció: https://m2.mtmt.hu/frontend/#

 

Fontos tudnivalók az MTMT2 használatához:


1.    Operációs rendszertől függetlenül általánosan támogatott a Google Chrome vagy a Firefox használata. MacOS esetén a Safari használata során felmerültek apróbb hibák, ezeket az MTMT fejlesztői igyekeznek minél előbb kiküszöbölni. 

2.    A tudománymetriai táblázatok és néhány egyéb adat megjelenítéséhez szükséges, hogy a böngésző programban engedélyezettek legyenek a felugró ablakok.

3.    Regisztrációkor adja meg munkahelyként az KJE megfelelő egységét.

4. Amennyiben az EDUID bejelentkezését szeretné használni, első alkalommal mindenképpen a felhasználónév/jelszó párossal kell bejelentkeznie. Amennyiben jelszavára nem emlékszik, használja az elfelejtett jelszó funkciót. Ha esetleg a felhasználónevét sem tudja, úgy lépjen kapcsolatba az intézmény adminisztrátorával. A sikeres bejelentkezést követően a jobb felső személyes menüben, a Saját adatok szerkesztése űrlap alján az EduID összekapcsolás gomb megnyomásával állíthatja be az EduID belépését.

5.    A közlemények bevitelének első lépése a Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése legyen. Ennek legegyszerűbb módja a keresőfelület „pontos mezőtartalom” mezőjébe a saját név összes variációjának beírása a következő módon: kiss g;g kiss;kiss gábor stb. A találati listán a saját szerzői nevére kattintva rendelje a közleményeket magához.

6.    Második lépésként ellenőrizze, hogy a feltöltendő publikáció megtalálható-e a DOI, WoS, Scopus és a Matarka multidiszciplináris adatbázisok valamelyikében. 

7.    Kézi közleményfelvitelt csak akkor végezzen, ha a feltöltendő publikáció nem található meg az adatbázisok egyikében sem. A felvitel előtt érdemes egy keresést végigfuttatni.

8.    Adatai csak akkor jelennek meg névre lekereshetően a nyilvános felületen, ha a szerzői adatlapján az importált vagy kézzel rögzített publikációit jóváhagyja.

8. A válogatott közleményeim listáját az MTMT2-bn újra össze kell állítani. A közlemények kijelölése után (egyenként vagy csoportosan) a "Lista" menüpont "Hozzáadás a válogatott közleményekhez" funkciójával állíthatjuk be a listán való megjelenést. Ugyanitt az eltávolítással vehetünk le a listáról közleményeket. A lista aktuális tartalma a bal panel listák szekciójában tekintehtő meg. A listát nyilvánossá is kell tenni, ez a szerzői adatlapon állítható be.

 

Letölthető segédletek az MTMT2-höz:

Útmutató szerzők számára az MTMT2 szoftver használatához

Rövid útmutató szerzők számára az MTMT2 szoftver használatához

 

EduID használata az MTMT-ben

ORCID azonosító megerősítés

MTMT közlemény rekordok ORCID adatbázisba történő importálása

 

Frascati tudományosztályozás beállítása lépésről lépésre

MTA tudományosztályozás beállítása a szerzői adatlapon


Típus, jelleg, besorolás

Idézések és említések kezelése (szerzői útmutató)


Szakterületi tábla letöltése

Publikációs és hivatkozási adatok benyújtása a Bolyai pályázathoz az MTMT-ből 

Országos Doktori Tanács által közzétett útmutatók

  

Az MTMT programról a https://www.mtmt.hu/ oldalon, valamint könyvtárainkban bővebben tájékozódhat.

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek