MTMT 2 - KJE Könyvtár

MTMT 2

 

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) nemzeti bibliográfiai adatbázis, amely nyilvántartja a tudományos élet szereplőinek munkásságát, egyben alapeszköze a tudományos tevékenység igazolásának. Az MTMT-ben minden magyar kutató elhelyezheti és nyilvánossá teheti tudományos munkásságának bibliográfiai adatait.

 

Az MTMT alapító intézményei: a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és az Országos Doktori Tanács. A folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé teszi, hogy egységes szerkezetben legyenek elérhetők a tudományos intézmények összesített, illetve a tudományos kutatók egyéni közleményei és idéző közleményei, megkönnyítve a tudományos és szakmai előmenetel megítélését, a pályázatok benyújtását és általában a kutatási teljesítmény értékelését.

Az adattár 2010. január 1-jétől kezdve működik Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) néven, új szervezési modellel, a régebbi Köztestületi Publikációs Adattár (KPA) tartalmát megőrizve.

A Kodolányi János Egyetem 2014-ben csatlakozott az adatbázishoz. Az MTMT intézményi szintű működtetését – rektori felhatalmazás alapján – a Kodolányi János Egyetem Könyvtár és Információs Központja látja el.


Kapcsolat:

Tanyi Éva – könyvtáros

MTMT 4-es admin

tanyieva@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu

 

Karnausz Terézia – könyvtáros

MTMT 5-ös admin

karnausz@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu


Török Márta - könyvtáros

MTMT 5-ös admin

torok.marta@kodolanyi.hu

konyvtar@kodolanyi.hu

 

Miért van szüksége az MTMT-re?


• OTKA pályázat esetén a közlemények megadásánál az MTMT-be felvitt tételek a mérvadóak.

 

• Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: Felhívja a figyelmet az MTMT-re, és ajánlja, hogy a pályázati anyag részeként elkészítendő publikációs és hivatkozási listához a jelöltek ezt a rendszert használják.

 

• MTA doktori eljárás: Tájékoztató az MTA doktora tudományos cím megszerzésére irányuló pályázat benyújtásához.

 

• Doktori (PhD) fokozatszerzés: Az Országos Doktori Tanács 231/2010 (XII.17) sz. határozata: Doktorandusz hallgatók adatbevitele az MTMT rendszerébe.

 

 

Mit nyújt az oktatóknak, kutatóknak az MTMT?

•  Személyes tudományos bibliográfia összeállítása egyszerű;;

•  Kis munkaigénnyel karbantartható;

•  Segíti pályázatok és jelentések készítését;

•  Széles körben ismert formátum;

•  Személyes honlapra beilleszthető;

•  MTA, ODT, MAB, OTKA elfogadja, preferálja.

 

Regisztráció: https://m2.mtmt.hu/frontend/#

 


Fontos tudnivalók az MTMT2 használatához:

1.    Az MTMT 2-t Firefox-ra és Google Chrome-ra optimalizálják. Kérjük, kerülje az Internet Explorer használatát.

2.    A tudománymetriai táblázatok és néhány egyéb adat megjelenítéséhez szükséges, hogy a böngésző programban engedélyezettek legyenek a felugró ablakok.

3.    Regisztrációkor adja meg munkahelyként az KJE megfelelő egységét.

4.    A közlemények bevitelének első lépése a Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése legyen. Ennek legegyszerűbb módja a keresőfelület „pontos mezőtartalom” mezőjébe a saját név összes variációjának beírása a következő módon: kiss g;g kiss;kiss gábor stb. A találati listán a saját szerzői nevére kattintva rendelje a közleményeket magához.

5.    Második lépésként ellenőrizze, hogy a feltöltendő publikáció megtalálható-e a WoS, Scopus és a Matarka multidiszciplináris adatbázisok valamelyikében. Ezeken kívül az oldal alján részletezett szakterületi adatbázisokból is importálhatók a publikációk az MTMT-be.

6.    Kézi közleményfelvitelt csak akkor végezzen, ha a feltöltendő publikáció nem található meg az adatbázisok egyikében sem.

7.    Adatai csak akkor jelennek meg névre lekereshetően a nyilvános felületen, ha a szerzői adatlapján a „Publikációs és idézettségi adatok érvényessége” dátumot kitölti, valamint az importált és kézzel rögzített publikációit jóváhagyja.

 

 

Kapcsolódó letölthető dokumentumok:

 eduID használata az MTMT-benútmutató

Jelleg, típus, besorolás: https://www.mtmt.hu/system/files/tipus_jelleg_besorolas_20180918_4.3.pdf

A közlemények adatainak MATARKA adatbázisból történő exportálásához, illetve azok MTMT adatbázisba történő importálásához - útmutató

Szerzői és intézményi hozzárendelés útmutatót ITT találja.

 Frascati tudományosztályozás beállítása lépésről lépésre - útmutató

 ORCID azonosító megerősítése - útmutató

 

Az MTMT programról a https://www.mtmt.hu/ oldalon, valamint könyvtárainkban bővebben tájékozódhat.

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek