Kodolányi János Egyetem - MTMT

MTMT


 

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) nemzeti bibliográfiai adatbázis, amely nyilvántartja a tudományos élet szereplőinek munkásságát, egyben alapeszköze a tudományos tevékenység igazolásának. Az MTMT-ben minden magyar kutató elhelyezheti és nyilvánossá teheti tudományos munkásságának bibliográfiai adatait.

 

Az MTMT alapító intézményei: a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és az Országos Doktori Tanács. A folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé teszi, hogy egységes szerkezetben legyenek elérhetők a tudományos intézmények összesített, illetve a tudományos kutatók egyéni közleményei és idéző közleményei, megkönnyítve a tudományos és szakmai előmenetel megítélését, a pályázatok benyújtását és általában a kutatási teljesítmény értékelését.

Az adattár 2010. január 1-jétől kezdve működik Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) néven, új szervezési modellel, a régebbi Köztestületi Publikációs Adattár (KPA) tartalmát megőrizve.

A Kodolányi János Főiskola 2014-ben csatlakozott az adatbázishoz. Az MTMT intézményi szintű működtetését – rektori felhatalmazás alapján – a Kodolányi János Főiskola Könyvtár és Információs Központja látja el.


Kapcsolat:


Tanyi Éva – könyvtáros

MTMT 4-es admin

tanyieva@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu

 

Karnausz Terézia – könyvtáros

MTMT 5-ös admin

karnausz@kodolanyi.hu

bpkonyvtar@kodolanyi.hu

 


Miért van szüksége az MTMT-re?


• OTKA pályázat esetén a közlemények megadásánál az MTMT-be felvitt tételek a mérvadóak.

 

• Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: Felhívja a figyelmet az MTMT-re, és ajánlja, hogy a pályázati anyag részeként elkészítendő publikációs és hivatkozási listához a jelöltek ezt a rendszert használják.

 

• MTA doktori eljárás: Tájékoztató az MTA doktora tudományos cím megszerzésére irányuló pályázat benyújtásához.

 

• Doktori (PhD) fokozatszerzés: Az Országos Doktori Tanács 231/2010 (XII.17) sz. határozata: Doktorandusz hallgatók adatbevitele az MTMT rendszerébe.

 

 

 Mit nyújt az oktatóknak, kutatóknak az MTMT?

•  Személyes tudományos bibliográfia;

•  Egységes idézési nyilvántartás;

•  Segítség a pályázatok és jelentések készítéséhez;

•  Széles körben ismert import-export formátum;

•  Személyes honlapról is hivatkozható listák;

•  MTA, ODT, MAB, NKFIH stb. által előírt vagy preferált adatforrás.

 

Regisztráció: https://vm.mtmt.hu/www/index.php?scid=25

 


Fontos tudnivalók az MTMT használatához:

1.    Az MTMT-t Firefox-ra és Google Chrome-ra optimalizálják. Kérjük, kerülje az Internet Explorer használatát.

2.    A tudománymetriai táblázatok és néhány egyéb adat megjelenítéséhez szükséges, hogy a böngésző programban engedélyezettek legyenek a felugró ablakok.

3.    Regisztrációkor adja meg munkahelyként az KJF megfelelő egységét.

4.    A közlemények bevitelének első lépése a Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése legyen. Ennek legegyszerűbb módja a keresőfelület „pontos mezőtartalom” mezőjébe a saját név összes variációjának beírása a következő módon: kiss g;g kiss;kiss gábor stb. A találati listán a saját szerzői nevére kattintva rendelje a közleményeket magához.

5.    Második lépésként ellenőrizze, hogy a feltöltendő publikáció megtalálható-e a WoS, Scopus és a Matarka multidiszciplináris adatbázisok valamelyikében. Ezeken kívül az oldal alján részletezett szakterületi adatbázisokból is importálhatók a publikációk az MTMT-be.

6.    Kézi közleményfelvitelt csak akkor végezzen, ha a feltöltendő publikáció nem található meg az adatbázisok egyikében sem.

7.    Adatai csak akkor jelennek meg névre lekereshetően a nyilvános felületen, ha a szerzői adatlapján a „Publikációs és idézettségi adatok érvényessége” dátumot kitölti, valamint az importált és kézzel rögzített publikációit jóváhagyja.

8.    Az import végrehajtásához, illetve a szerzői felület kezeléséhez segédanyag a https://www.mtmt.hu/mtmt-dokumentumok oldalon található

 

A 3. számú rektori utasítás az MTMT-ben történő nyilvántartás rendjéről:


Rektori utasítás

Rektori utasítás letölthető mellékleteiKapcsolódó letölthető dokumentumok:

MTMT segédlet letöltése

Jelleg, típus, besorolás: https://www.mtmt.hu/system/files/tipus_jelleg_beorolas_v3.1.pdf

Segédlet kézi adatbevitelhez:

 

Az MTMT programról a https://www.mtmt.hu/ oldalon, valamint könyvtárainkban bővebben tájékozódhat.

 


Az MTMT2 átállás új időpontja

Az MTMT új szoftverrendszerére való átállás elvégzésére a Koordinációs Testület a 2017. június-júliusi időszakot határozta meg.

Mivel a tesztelések eredményei nem bizonyították az új szoftverrendszer problémamentes működését, az átállás július végéig való sikeres befejezése nem oldható meg.

Az átállást későbbi időpontra halasztottuk.

Az átállásra kitűzött legkorábbi új időpont 2017 novembere.

Az új időpontról az MTMT adatait használó szervezetekkel történő egyeztetés után a Koordinációs Testület dönthet, várhatóan szeptemberben.


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


  •      H-5900 Orosháza, Gyopárosi út 4.
  • Tel: +36 68 510 380