Gyik - KJE Könyvtár

Gyik

Gyakran ismételt kérdések

 
Beiratkozás

• Milyen okmányok szükségesek a beiratkozáshoz?

Beiratkozásnál legyen nálad a személyi igazolványod/érvényes diákigazolványod és a lakcímkártyád.


• Végzett hallgatóként is beiratkozhatok?

A budapesti és orosházi könyvtár nem nyilvános könyvtár, könyvtárhasználatra igen, de kölcsönzésre már nem vagy jogosult. A könyvtárhasználat számodra ingyenes. Székesfehérváron nyilvános a könyvtár, ez könyvtárhasználatra és kölcsönzésre is jogosít. Végzett hallgatóként beiratkozási díjad: 1.000,- Ft/naptári év.


• Ha nem az egyetem hallgatója vagyok, akkor is lehetek könyvtártag?

A budapesti és orosházi könyvtárban nem, Székesfehérváron nyilvános a könyvtár, ez könyvtárhasználatra és kölcsönzésre is jogosít. A díjszabásokról itt tájékozódhatsz.

 

Az olvasójegyemet mindig magammal kell hoznom?

Igen. Kölcsönzésnél, hosszabbításnál és előjegyzésnél is szükséged lesz rá. A visszavételt el tudod intézni olvasójegy nélkül is.


• Mi a teendő, ha elvesztettem az olvasójegyemet?

Ha elvesztetted az olvasójegyet, és biztos vagy benne, hogy nem fog előkerülni, 500,- Ft-ért tudunk újat adni.


• Meg kell-e hosszabbítani az olvasójegyet?

Nem. Lejáratkor az olvasójegyet automatikusan meghosszabbítjuk Neked, amikor újra kölcsönözni szeretnél.


• Ha az adataimban változás történt, jeleznem kell a könyvtár felé?

Igen, nem árt ha jelzed nekünk a félreértések elkerülése végett. 


 
Kölcsönzés, hosszabbítás, előjegyzés

• Mekkora a könyvtár gyűjteménye?

Kb. 45 ezer dokumentumból áll.


• Egyszerre hány könyvet kölcsönözhetek?

Mindhárom tagkönyvtárunkban egyszerre 8 könyvet kölcsönözhetsz.


• Ugyanabból a dokumentumból több példányt is kikölcsönözhetek?

Nem.


• Mi a teendő, ha kölcsönözni szeretnék, de más hozná el helyettem a könyveket?

Főszabály szerint mindenki csak a saját nevére kölcsönözhet, de indokolt esetben kivételt teszünk. Ha valaki a nevedre viszi el a könyveket, írásban jutass el hozzánk egy meghatalmazást. Ez lehet akár e-mailben, vagy akár kinyomtatott űrlapot is elhozhatja magával az illető a meghatalmazást.

 

• Rajtam kívül más is visszahozhatja a kölcsönzött könyveket?

A kikölcsönzött könyveket bárkivel visszaküldheted, de ha tartozásod van, nem tekintünk el tőle, legközelebb rendezned kell.

 

• Mennyi időre kölcsönöz a könyvtár?

A kölcsönzési idő 3 hét, de vannak ún. rövid határidős dokumentumok, amelyeket 10 napra tudunk kikölcsönözni.


• Mit jelent, hogy egy könyv rövid határidős?

Ha a könyv ritka, nagyon keresett vagy kevés példány található meg könyvtárunkban.


• Hányszor lehet hosszabbítani?

Budapesti könyvtárunkban a nappalis és levelezős hallgatók 2-szer, távoktatásos hallgatóink 3-szor hosszabbíthatnak. Székesfehérváron minden beiratkozott olvasónak 2-szer van lehetősége hosszabbításra, ennél többször a könyvtárosnak sincs lehetősége felülbírálni a rendszert. Ha elfogyott a hosszabbítási lehetőséged, de még szükséged van a könyvre, vissza kell hoznod, és ha nincs rá előjegyzés, akkor azonnal újra ki is kölcsönözheted.

Egy dologra érdemes odafigyelni, hogy maximálisan kihasználhasd a kölcsönzési időt: hosszabbításkor az aznapi dátumtól indul a következő kölcsönzési periódus, nem pedig a lejárati dátumtól! Tehát ha a könyved jún. 15-én jár le, de te jún. 1-jén kérsz hosszabbítást, akkor a következő háromhetes kölcsönzési határidő jún. 22. lesz, mert a hosszabbítás dátumától indul a számolás (nem pedig július eleje, ami szintén logikus lenne).

 

• Hogyan tudok hosszabbítani?

Ha nincs előjegyzés a könyvre, akkor a hosszabbítást Te is meg tudod csinálni akár otthonról, a könyvtár honlapján található katalógusban az olvasói adatokon keresztül. A további – vagy akár az első – hosszabbítást e-mailben, telefonon vagy személyesen is kérheted a könyvtárosoktól. A hosszabbításhoz olvasójegyedre lesz szükséged.

 

•  Milyen esetekben nem lehet egy dokumentumot hosszabbítani?

Ha minden hosszabbítási idő lejárt vagy előjegyzés van a könyvre. A könyvtári kölcsönzés nem tartós bérlet.

 

• Kapok értesítést, ha lejár a nálam lévő könyv kölcsönzési ideje?

Igen, az e-mail címedre érkezik értesítés a lejárati idő előtt 5 nappal.


• Mit tegyek, ha nem tudom, hogy mikor jár le a nálam lévő könyv kölcsönzési ideje?

Nézd meg az olvasójegyedben lévő dátumot, amelyet a kölcsönzéskor írtunk bele. De a legbiztosabb, ha a könyvtár honlapján található online katalógusban az olvasói adatokon keresztül ellenőrzöd. Ha nincs előjegyzés a könyvre, akkor a hosszabbítást a katalóguson keresztül is megteheted. (Lásd még: Hogyan tudok hosszabbítani?)

 

• Mikor kell késedelmi díjat fizetnem és mennyit?

Késedelmi díjat a lejárt határidő után visszahozott könyvekre kell fizetned abban az esetben, ha az 1 hét türelmi időből is kicsúsztál.


• Mit jelent az 1 hét türelmi idő?

A kölcsönzés lejárta után van 1 hét türelmi idő. Amennyiben ez idő alatt hozod vissza a könyveket, nem lesz késedelmi díjad. Ám a nyolcadik napon már rendszerünk késedelmi díjat számol fel. Tudd, hogy a szombati nap is beleszámít, mert akkor is nyitva vagyunk. Fontos tudni, hogy a 1 hét türelmi idő számolásánál a vasárnap és az ünnepnapok is napnak számítanak, de arra nincs késedelmi díj, mert azokon a napokon zárva tartunk.


• Mi az az előjegyzés?

Akkor használhatod az előjegyzést, ha van egy könyv, amiből tanulnod kell vagy csak egyszerűen el szeretnéd olvasni, de most másnál van. Előjegyzéskor lefoglalod a könyvet, így amikor annak lejár a kölcsönzési határideje, az aktuális gazdája nem tudja hosszabbítani, vissza kell hoznia – és tiéd a könyv minimum három hétre.


• Hogyan tudok előjegyeztetni?

Jelezned kell, hogy nem találtad a kért könyvet a könyvtárban és szeretnéd előjegyeztetni. A könyvtáros előjegyzést tesz a könyvre, ehhez az olvasójegyedre lesz szüksége. Amint visszahozzák a kért könyvet, értesítést kapsz. Természetesen a kölcsönzési határidőt nem mindenki tartja be, így ennek a módszernek sem tökéletesen garantált a sikere, de jobb eséllyel jutsz pl. kötelező irodalomhoz, mint ha várod, hogy hátha lesz elvihető példány.


• Hány napig őrizzük meg számodra az előjegyzett könyvet?

Az előjegyzett könyveket 1 hétig tesszük félre.


• Mi a teendő, ha előjegyzésemet le szeretném mondani?

Ha le szeretnéd mondani az előjegyzésedet, megteheted személyesen a könyvtárosnál, telefonon vagy akár e-mailben is.


• Van valami következménye, ha nem jelentkezem az előjegyzett könyvemért?

Ha az értesítő e-mail küldésétől számítva nem jelentkezel a megadott határidőn belül az előjegyzett könyvre, akkor 200,- Ft-ot kell fizetned dokumentumonként.


• Kölcsönadtam az általam kikölcsönzött könyvet, amelyet most rajtam kérnek számon a könyvtárosok. Mi a teendő?

Reméljük, hogy tanulsz az esetből, és többet ilyet nem csinálsz. Mivel Te kölcsönözted ki a könyvet, azt mi rajtad is fogjuk keresni, mert a kölcsönzési bizonylattal igazoltad a könyv átvételét – hogy utána Te kinek adtad tovább, az a Te felelősséged, így neked kell előkeríteni és visszaszolgáltatni a kötetet.


• Mit tehetek, ha elveszett/megrongálódott a nálam lévő könyv?

Ha kapható könyvesbolti vagy antikvár forgalomban, akkor venned kell egy, az elveszettel egyforma kiadást. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a pótlásnak. Ha már nem kapható, akkor másolatban is benyújtható a könyv, de mindenképpen strapabíró, nem spirálozott másolatnak kell lennie. Legvégső esetben az elveszített/megrongált könyv beszerzési árát kell kifizetned.


• Mit csináljak, ha könyvet hoztam vissza, de zárva van a könyvtár?

Lehetőleg nyitvatartási időben hozd vissza a könyvet, de ha másképpen nem megy, kivételes esetben becsomagolva, névvel ellátva a porta is átveszi. Erről e-mail-ben értesítést kérünk! De ha tartozásod van, nem tekintünk el tőle, legközelebb rendezned kell.

 

• Szükségem van pár könyvre, azonban tudni szeretném, hogy van-e azokból a könyvtárban. Muszáj személyesen bejönnöm?

Nem. Modern könyvtárként elérhetőek állományunk adatai az interneten. Az katalogus.kodolanyi.hu oldalra kattintva tudsz számos szempont alapján keresni a katalógusunkban, ahol a könyvek adatait (szerző, cím, kiadás helye, témakör, oldalszám) találod meg, nem pedig a teljes könyvet.


Keresés

• Hol érhetem el a könyvtár katalógusát?

A honlap főmenüjében a Katalógus menüpontra rákattinva kiválasztod a KJE Online Katalógus címkéjű almenüponton éred el.


• Hogyan kereshetem meg a katalógusból kikeresett könyveket a polcokon?

Könyveink nyelv szerint vannak különválogatva és elhelyezve a polcokon. A nyelveken belül téma szerinti csoportosítást követünk, amiket számokkal jelölünk, ez a raktári jelzet.


• Mit jelent a raktári jelzet?

A raktári jelzet az a szám és betűkombináció, amit a legtöbb magyarországi könyvtár használ. Könyveinket tárgyszavak (pl. gazdaságpolitika, marketing) és egy könyvtári rendszer, az ETO alapján dolgozzuk fel azért, hogy minél egyszerűbben lehessen őket visszakeresni. Az ETO számokkal fejezzük ki a könyv tartalmát. Minél hosszabb az ETO-jelzet, annál specifikusabb tartalmú a könyv. Amikor helyet keresünk egy könyvnek, az ETO-jelzetének első három karakterét vesszük figyelembe. Ez lesz a 339. Így az azonos témájú könyvek egymás mellé kerülnek. Mivel azonban rengeteg könyvünk van, a számokon belül is fel kellett állítani egy sorrendet. Cutter amerikai könyvtáros találta ki a XIX. század végén, hogy egy témakörön belül a szerző vagy (ennek hiányában) a cím alapján ábécé-sorrendben legyenek a könyvek. De ez sem lett volna még elég a tökéletes rendhez, ezért minden betűhöz társított egy számot is, attól függően, hogy a kezdőbetű után milyen betűk sorakoznak még. Így lett az E 96, ami az Et-Eü betűtartományba tartozó címeket jelöli (e logika szerint pl. az Edv-Ef tartományhoz az E 18 tartozik). Tehát ha egy pszichológiakönyvet keresel, aminek a szerzőjét Tóthnak hívják, azt a 150 T 75 környékén fogod megtalálni. Az egyes gyakran keresett témakörökhöz tartozó számkódokat megtalálod a polcok oldalán.

 

• Milyen online hozzáférhető adatbázisra fizet elő a könyvtár? Otthonról is elérhetőek?

A könyvtár gépein az alábbi hazai és nemzetközi adatbázisok elérhetőek, amelyekre előfizetünk:

http://mersz.hu/

http://szotar.net

https://adtplus.arcanum.com/hu/

http://esbco.com

http://szaktars.hu

Sajnos otthonról nem érhetők el. Egyrészt egy-egy adatbázisért éves szinten akár többszázezer forintot is kifizetünk, és IP-tartományra kapjuk – így nem tudunk otthoni elérhetőséget biztosítani.


• Hogyan tudok cikkeket keresni?

Szakdolgozathoz, házi dolgozathoz, kiselőadáshoz, ha cikket keresel, használd a online katalógusunkatés előfizetett adatbázisainkat, melyeket a könyvtár honlapján találsz minden hozzájuk kapcsolódó információval együtt. További segítséget kérj bátran a könyvtárosoktól!

Vannak adatbázisaink, amik segítségével főként angol, de akár horvát vagy kínai nyelven is kereshetsz cikket. Ezek használatához be kell jönnöd a könyvtárba, ahol a könyvtáros segít ezek használatát megtanulni. Az EBSCO egy csomag, amiben az orvostudományi cikkektől a matematikán át a marketingig a legfrissebb cikkekhez férhetsz hozzá. A Bruxinfo magyar nyelvű adatbázis, és az Európai Unióval kapcsolatos híreket tartalmazza. A NAVA az m1, m2 és a kereskedelmi csatornák saját készítésű műsorait szolgáltatja, vagyis megnézheted a Híradót éppúgy, mint a Barátok közt 3000. részét. A MATARKA magyar nyelvű folyóiratok tartalomjegyzékeit tárja fel, ahol szerző és cím alapján lehet keresni. Ezeken kívül számos más adatbázisunk van, ezeket a könyvtári honlapról érheted el, ahol mindegyikről egy kis ismertetőt is olvashatsz.


Szakdolgozat

• Hogyan tudok szakdolgozatot keresni?

A könyvtári katalógusban megtalálhatók a szakdolgozatok is. Úgy lehet keresni őket, mint egy könyvet vagy témát. ED jelzéssel kezdődik az azonosítójuk. Könyvtárunk a 2008 óta működő Digidoc rendszerbe feltöltött szakdolgozatokat őrzi elektronikusan.


• A szakdolgozatokat otthonról is elérem vagy csak a könyvtárban?

A katalógusban lehet böngészni a szakdolgozatok között, de magát a dolgozatot nem lehet megnézni. Ehhez be kell jönni a könyvtárba. Szakdolgozatok olvasására a könyvtár összes számítógépén van lehetőség. Ha nem találod a keresett szakdolgozatot a számítógépen, érdeklődj a könyvtárostól.

 

• Van lehetőségem a szakdolgozatokból másolatot csinálni vagy le is tölthetem azokat?

Szerzői jogi és plágium elleni védelem miatt a szakdolgozatokat nem lehet sem fénymásolni, sem nyomtatni, sem szkennelni, sem fényképezni. Kézzel írt jegyzeteket készíthetsz belőlük.


Könyvtárközi kölcsönzés

 • Ha szükségem van egy könyvre, de a könyvtárban nem található meg, milyen módon szerezhetem be?

Ilyen keresésre való a MOKKA-ODR (Magyar Országos Közös Katalógus). Ha megtaláltad a keresett művet, használd a könyvtárközi szolgáltatásunkat, és kérd a könyvtáros segítségét.


• Mik a könyvtárközi kölcsönzés feltételei?

A szolgáltatást könyvtárunkba beiratkozott olvasóink vehetik igénybe, akik elfogadják könyvtárunk könyvtárközi kölcsönzésre vonatkozó feltételeit. Az igényelt dokumentum használatának feltételeit (helyben használat vagy kölcsönzés), ill. a kölcsönzési határidőt a küldő könyvtár állapítja meg. Ez általában 3-4 hét, de előfordulhat rövidebb idő is. Ha a küldő könyvtár másként nem rendelkezik, a kölcsönzési határidő meghosszabbítható.


• Mi a díja a könyvtárközi kölcsönzésnek?

Belföldről: 500,-Ft/dokumentum

Külföldről: 4500,-Ft/dokumentum

Külföldről: KJF oktató, munkatárs: 2250,-Ft/dokumentum


• Elektronikusan is hozzá lehet jutni egy könyvhöz?

Jelenleg nincs ilyen szolgáltatásunk. Csak az online adatbázisokban és az egyetem honlapján található letölthető kötetek elérhetők elektronikusan.


• Szükségem van egy folyóiratcikkre, azonban sem a könyvtárban, sem az adatbázisokban nem találtam. Mi a teendő?

Használd a MATARKA-t (Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisát) vagy valamelyik előfizetett online adatbázisunkat. Sok ingyenesen elérhető, teljes szövegű folyóirat-gyűjtemény van. Ha nem találod, kérj segítséget a könyvtárostól.


Technikai szolgáltatások

• Használhatok-e számítógépet, internetet a könyvtárban?

Igen, mindkettőt. A kölcsönzőtérben 15 db számítógép áll a rendelkezésetekre, amelyeket beiratkozás nélkül is használhattok. Az internethasználat és a nyomtatás lehetősége mellett ezeken a számítógépeken tekinthettek bele az egyetem elektronikus szakdolgozati adatbázisába.

 

• Használhatom-e a saját laptomomat a könyvtárban?  Tudok-e csatlakozni a Wi-Fi-re?

Igen, használhatod. Az egyetem a könyvtár teljes területén elérhető Wi-Fi szolgáltatást biztosít a látogatóknak, így akár saját laptopoddal is csatlakozhatsz a hálózatra.


• Tudok-e nyomtatni, fénymásolni, szkennelni?

Igen, van lehetőség mind a három szolgáltatás igénybevételére. Erről bővebb információt itt találsz.

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek