Kodolányi János Egyetem Könyvtár - Gyik

Gyik

Gyakran ismételt kérdések


Beiratkozás


• Milyen okmányok szükségesek a beiratkozáshoz?

Beiratkozásnál legyen nálad a személyi igazolványod/érvényes diákigazolványod és a lakcímkártyád.


• Végzett hallgatóként is beiratkozhatok?

A budapesti és orosházi könyvtár nem nyilvános könyvtár, könyvtárhasználatra igen, de kölcsönzésre már nem vagy jogosult. A könyvtárhasználat számodra ingyenes. Székesfehérváron nyilvános a könyvtár, ez könyvtárhasználatra és kölcsönzésre is jogosít. Végzett hallgatóként beiratkozási díjad: 1.000,- Ft/naptári év.


• Ha nem az egyetem hallgatója vagyok, akkor is lehetek könyvtártag?

A budapesti és orosházi könyvtárban nem, Székesfehérváron nyilvános a könyvtár, ez könyvtárhasználatra és kölcsönzésre is jogosít. A díjszabásokról itt tájékozódhatsz.

 

Az olvasójegyemet mindig magammal kell hoznom?

Igen. Kölcsönzésnél, hosszabbításnál és előjegyzésnél is szükséged lesz rá. A visszavételt el tudod intézni olvasójegy nélkül is.


• Mi a teendő, ha elvesztettem az olvasójegyemet?

Ha elvesztetted az olvasójegyet, és biztos vagy benne, hogy nem fog előkerülni, 500,- Ft-ért tudunk újat adni.


• Meg kell-e hosszabbítani az olvasójegyet?

Nem. Lejáratkor az olvasójegyet automatikusan meghosszabbítjuk Neked, amikor újra kölcsönözni szeretnél.


• Ha az adataimban változás történt, jeleznem kell a könyvtár felé?

Igen, nem árt ha jelzed nekünk a félreértések elkerülése végett. 


 
Kölcsönzés, hosszabbítás, előjegyzés


• Mekkora a könyvtár gyűjteménye?

Kb. 45 ezer dokumentumból áll.


• Egyszerre hány könyvet kölcsönözhetek?

Mindhárom tagkönyvtárunkban egyszerre 8 könyvet kölcsönözhetsz.


• Ugyanabból a dokumentumból több példányt is kikölcsönözhetek?

Nem.


• Mi a teendő, ha kölcsönözni szeretnék, de más hozná el helyettem a könyveket?

Főszabály szerint mindenki csak a saját nevére kölcsönözhet, de indokolt esetben kivételt teszünk. Ha valaki a nevedre viszi el a könyveket, írásban jutass el hozzánk egy meghatalmazást. Ez lehet akár e-mailben, vagy akár kinyomtatott űrlapot is elhozhatja magával az illető a meghatalmazást.

 

• Rajtam kívül más is visszahozhatja a kölcsönzött könyveket?

A kikölcsönzött könyveket bárkivel visszaküldheted, de ha tartozásod van, nem tekintünk el tőle, legközelebb rendezned kell.

 

• Mennyi időre kölcsönöz a könyvtár?

A kölcsönzési idő 3 hét, de vannak ún. rövid határidős dokumentumok, amelyeket 10 napra tudunk kikölcsönözni.


• Mit jelent, hogy egy könyv rövid határidős?

Ha a könyv ritka, nagyon keresett vagy kevés példány található meg könyvtárunkban.


• Hányszor lehet hosszabbítani?

Budapesti könyvtárunkban a nappalis és levelezős hallgatók 2-szer, távoktatásos hallgatóink 3-szor hosszabbíthatnak. Székesfehérváron minden beiratkozott olvasónak 2-szer van lehetősége hosszabbításra, ennél többször a könyvtárosnak sincs lehetősége felülbírálni a rendszert. Ha elfogyott a hosszabbítási lehetőséged, de még szükséged van a könyvre, vissza kell hoznod, és ha nincs rá előjegyzés, akkor azonnal újra ki is kölcsönözheted.

Egy dologra érdemes odafigyelni, hogy maximálisan kihasználhasd a kölcsönzési időt: hosszabbításkor az aznapi dátumtól indul a következő kölcsönzési periódus, nem pedig a lejárati dátumtól! Tehát ha a könyved jún. 15-én jár le, de te jún. 1-jén kérsz hosszabbítást, akkor a következő háromhetes kölcsönzési határidő jún. 22. lesz, mert a hosszabbítás dátumától indul a számolás (nem pedig július eleje, ami szintén logikus lenne).

 

• Hogyan tudok hosszabbítani?

Ha nincs előjegyzés a könyvre, akkor a hosszabbítást Te is meg tudod csinálni akár otthonról, a könyvtár honlapján található katalógusban az olvasói adatokon keresztül. A további – vagy akár az első – hosszabbítást e-mailben, telefonon vagy személyesen is kérheted a könyvtárosoktól. A hosszabbításhoz olvasójegyedre lesz szükséged.

 

•  Milyen esetekben nem lehet egy dokumentumot hosszabbítani?

Ha minden hosszabbítási idő lejárt vagy előjegyzés van a könyvre. A könyvtári kölcsönzés nem tartós bérlet.

 

• Kapok értesítést, ha lejár a nálam lévő könyv kölcsönzési ideje?

Igen, az e-mail címedre érkezik értesítés a lejárati idő előtt 5 nappal.


• Mit tegyek, ha nem tudom, hogy mikor jár le a nálam lévő könyv kölcsönzési ideje?

Nézd meg az olvasójegyedben lévő dátumot, amelyet a kölcsönzéskor írtunk bele. De a legbiztosabb, ha a könyvtár honlapján található online katalógusban az olvasói adatokon keresztül ellenőrzöd. Ha nincs előjegyzés a könyvre, akkor a hosszabbítást a katalóguson keresztül is megteheted. (Lásd még: Hogyan tudok hosszabbítani?)

 

• Mikor kell késedelmi díjat fizetnem és mennyit?

Késedelmi díjat a lejárt határidő után visszahozott könyvekre kell fizetned abban az esetben, ha az 1 hét türelmi időből is kicsúsztál.


• Mit jelent az 1 hét türelmi idő?

A kölcsönzés lejárta után van 1 hét türelmi idő. Amennyiben ez idő alatt hozod vissza a könyveket, nem lesz késedelmi díjad. Ám a nyolcadik napon már rendszerünk késedelmi díjat számol fel. Tudd, hogy a szombati nap is beleszámít, mert akkor is nyitva vagyunk. Fontos tudni, hogy a 1 hét türelmi idő számolásánál a vasárnap és az ünnepnapok is napnak számítanak, de arra nincs késedelmi díj, mert azokon a napokon zárva tartunk.


• Mi az az előjegyzés?

Akkor használhatod az előjegyzést, ha van egy könyv, amiből tanulnod kell vagy csak egyszerűen el szeretnéd olvasni, de most másnál van. Előjegyzéskor lefoglalod a könyvet, így amikor annak lejár a kölcsönzési határideje, az aktuális gazdája nem tudja hosszabbítani, vissza kell hoznia – és tiéd a könyv minimum három hétre.


• Hogyan tudok előjegyeztetni?

Jelezned kell, hogy nem találtad a kért könyvet a könyvtárban és szeretnéd előjegyeztetni. A könyvtáros előjegyzést tesz a könyvre, ehhez az olvasójegyedre lesz szüksége. Amint visszahozzák a kért könyvet, értesítést kapsz. Természetesen a kölcsönzési határidőt nem mindenki tartja be, így ennek a módszernek sem tökéletesen garantált a sikere, de jobb eséllyel jutsz pl. kötelező irodalomhoz, mint ha várod, hogy hátha lesz elvihető példány.


• Hány napig őrizzük meg számodra az előjegyzett könyvet?

Az előjegyzett könyveket 1 hétig tesszük félre.


• Mi a teendő, ha előjegyzésemet le szeretném mondani?

Ha le szeretnéd mondani az előjegyzésedet, megteheted személyesen a könyvtárosnál, telefonon vagy akár e-mailben is.


• Van valami következménye, ha nem jelentkezem az előjegyzett könyvemért?

Ha az értesítő e-mail küldésétől számítva nem jelentkezel a megadott határidőn belül az előjegyzett könyvre, akkor 200,- Ft-ot kell fizetned dokumentumonként.


• Kölcsönadtam az általam kikölcsönzött könyvet, amelyet most rajtam kérnek számon a könyvtárosok. Mi a teendő?

Reméljük, hogy tanulsz az esetből, és többet ilyet nem csinálsz. Mivel Te kölcsönözted ki a könyvet, azt mi rajtad is fogjuk keresni, mert a kölcsönzési bizonylattal igazoltad a könyv átvételét – hogy utána Te kinek adtad tovább, az a Te felelősséged, így neked kell előkeríteni és visszaszolgáltatni a kötetet.


• Mit tehetek, ha elveszett/megrongálódott a nálam lévő könyv?

Ha kapható könyvesbolti vagy antikvár forgalomban, akkor venned kell egy, az elveszettel egyforma kiadást. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a pótlásnak. Ha már nem kapható, akkor másolatban is benyújtható a könyv, de mindenképpen strapabíró, nem spirálozott másolatnak kell lennie. Legvégső esetben az elveszített/megrongált könyv beszerzési árát kell kifizetned.


• Mit csináljak, ha könyvet hoztam vissza, de zárva van a könyvtár?

Lehetőleg nyitvatartási időben hozd vissza a könyvet, de ha másképpen nem megy, kivételes esetben becsomagolva, névvel ellátva a porta is átveszi. Erről e-mail-ben értesítést kérünk! De ha tartozásod van, nem tekintünk el tőle, legközelebb rendezned kell.

 

• Szükségem van pár könyvre, azonban tudni szeretném, hogy van-e azokból a könyvtárban. Muszáj személyesen bejönnöm?

Nem. Modern könyvtárként elérhetőek állományunk adatai az interneten. Az katalogus.kodolanyi.hu oldalra kattintva tudsz számos szempont alapján keresni a katalógusunkban, ahol a könyvek adatait (szerző, cím, kiadás helye, témakör, oldalszám) találod meg, nem pedig a teljes könyvet.


 
Keresés

 

• Hol érhetem el a könyvtár katalógusát?

A honlap főmenüjében a Katalógus menüpontra rákattinva kiválasztod a KJE Online Katalógus címkéjű almenüponton éred el.


• Hogyan kereshetem meg a katalógusból kikeresett könyveket a polcokon?

Könyveink nyelv szerint vannak különválogatva és elhelyezve a polcokon. A nyelveken belül téma szerinti csoportosítást követünk, amiket számokkal jelölünk, ez a raktári jelzet.


• Mit jelent a raktári jelzet?

A raktári jelzet az a szám és betűkombináció, amit a legtöbb magyarországi könyvtár használ. Könyveinket tárgyszavak (pl. gazdaságpolitika, marketing) és egy könyvtári rendszer, az ETO alapján dolgozzuk fel azért, hogy minél egyszerűbben lehessen őket visszakeresni. Az ETO számokkal fejezzük ki a könyv tartalmát. Minél hosszabb az ETO-jelzet, annál specifikusabb tartalmú a könyv. Amikor helyet keresünk egy könyvnek, az ETO-jelzetének első három karakterét vesszük figyelembe. Ez lesz a 339. Így az azonos témájú könyvek egymás mellé kerülnek. Mivel azonban rengeteg könyvünk van, a számokon belül is fel kellett állítani egy sorrendet. Cutter amerikai könyvtáros találta ki a XIX. század végén, hogy egy témakörön belül a szerző vagy (ennek hiányában) a cím alapján ábécé-sorrendben legyenek a könyvek. De ez sem lett volna még elég a tökéletes rendhez, ezért minden betűhöz társított egy számot is, attól függően, hogy a kezdőbetű után milyen betűk sorakoznak még. Így lett az E 96, ami az Et-Eü betűtartományba tartozó címeket jelöli (e logika szerint pl. az Edv-Ef tartományhoz az E 18 tartozik). Tehát ha egy pszichológiakönyvet keresel, aminek a szerzőjét Tóthnak hívják, azt a 150 T 75 környékén fogod megtalálni. Az egyes gyakran keresett témakörökhöz tartozó számkódokat megtalálod a polcok oldalán.

 

• Milyen online hozzáférhető adatbázisra fizet elő a könyvtár? Otthonról is elérhetőek?

A könyvtár gépein az alábbi hazai és nemzetközi adatbázisok elérhetőek, amelyekre előfizetünk:

http://eisz.mersz.org/

http://eisz.szotar.org

https://adtplus.arcanum.hu/hu/

http://search.ebscohost.com/

http://www.akademiai.com/

Sajnos otthonról nem érhetők el. Egyrészt egy-egy adatbázisért éves szinten akár többszázezer forintot is kifizetünk, és IP-tartományra kapjuk – így nem tudunk otthoni elérhetőséget biztosítani.


• Hogyan tudok cikkeket keresni?

Szakdolgozathoz, házi dolgozathoz, kiselőadáshoz, ha cikket keresel, használd a online katalógusunkatés előfizetett adatbázisainkat, melyeket a könyvtár honlapján találsz minden hozzájuk kapcsolódó információval együtt. További segítséget kérj bátran a könyvtárosoktól!

Vannak adatbázisaink, amik segítségével főként angol, de akár horvát vagy kínai nyelven is kereshetsz cikket. Ezek használatához be kell jönnöd a könyvtárba, ahol a könyvtáros segít ezek használatát megtanulni. Az EBSCO egy csomag, amiben az orvostudományi cikkektől a matematikán át a marketingig a legfrissebb cikkekhez férhetsz hozzá. A Bruxinfo magyar nyelvű adatbázis, és az Európai Unióval kapcsolatos híreket tartalmazza. A NAVA az m1, m2 és a kereskedelmi csatornák saját készítésű műsorait szolgáltatja, vagyis megnézheted a Híradót éppúgy, mint a Barátok közt 3000. részét. A MATARKA magyar nyelvű folyóiratok tartalomjegyzékeit tárja fel, ahol szerző és cím alapján lehet keresni. Ezeken kívül számos más adatbázisunk van, ezeket a könyvtári honlapról érheted el, ahol mindegyikről egy kis ismertetőt is olvashatsz.Szakdolgozat


• Hogyan tudok szakdolgozatot keresni?

A könyvtári katalógusban megtalálhatók a szakdolgozatok is. Úgy lehet keresni őket, mint egy könyvet vagy témát. ED jelzéssel kezdődik az azonosítójuk. Könyvtárunk a 2008 óta működő Digidoc rendszerbe feltöltött szakdolgozatokat őrzi elektronikusan.


• A szakdolgozatokat otthonról is elérem vagy csak a könyvtárban?

A katalógusban lehet böngészni a szakdolgozatok között, de magát a dolgozatot nem lehet megnézni. Ehhez be kell jönni a könyvtárba. Szakdolgozatok olvasására a könyvtár összes számítógépén van lehetőség. Ha nem találod a keresett szakdolgozatot a számítógépen, érdeklődj a könyvtárostól.

 

• Van lehetőségem a szakdolgozatokból másolatot csinálni vagy le is tölthetem azokat?

Szerzői jogi és plágium elleni védelem miatt a szakdolgozatokat nem lehet sem fénymásolni, sem nyomtatni, sem szkennelni, sem fényképezni. Kézzel írt jegyzeteket készíthetsz belőlük.


 

Könyvtárközi kölcsönzés

 

• Ha szükségem van egy könyvre, de a könyvtárban nem található meg, milyen módon szerezhetem be?

Ilyen keresésre való a MOKKA-ODR (Magyar Országos Közös Katalógus). Ha megtaláltad a keresett művet, használd a könyvtárközi szolgáltatásunkat, és kérd a könyvtáros segítségét.


• Mik a könyvtárközi kölcsönzés feltételei?

A szolgáltatást könyvtárunkba beiratkozott olvasóink vehetik igénybe, akik elfogadják könyvtárunk könyvtárközi kölcsönzésre vonatkozó feltételeit. Az igényelt dokumentum használatának feltételeit (helyben használat vagy kölcsönzés), ill. a kölcsönzési határidőt a küldő könyvtár állapítja meg. Ez általában 3-4 hét, de előfordulhat rövidebb idő is. Ha a küldő könyvtár másként nem rendelkezik, a kölcsönzési határidő meghosszabbítható.


• Mi a díja a könyvtárközi kölcsönzésnek?

Belföldről: 500,-Ft/dokumentum

Külföldről: 4500,-Ft/dokumentum

Külföldről: KJF oktató, munkatárs: 2250,-Ft/dokumentum


• Elektronikusan is hozzá lehet jutni egy könyvhöz?

Jelenleg nincs ilyen szolgáltatásunk. Csak az online adatbázisokban és az egyetem honlapján található letölthető kötetek elérhetők elektronikusan.


• Szükségem van egy folyóiratcikkre, azonban sem a könyvtárban, sem az adatbázisokban nem találtam. Mi a teendő?

Használd a MATARKA-t (Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisát) vagy valamelyik előfizetett online adatbázisunkat. Sok ingyenesen elérhető, teljes szövegű folyóirat-gyűjtemény van. Ha nem találod, kérj segítséget a könyvtárostól.Technikai szolgáltatások


• Használhatok-e számítógépet, internetet a könyvtárban?

Igen, mindkettőt. A kölcsönzőtérben 15 db számítógép áll a rendelkezésetekre, amelyeket beiratkozás nélkül is használhattok. Az internethasználat és a nyomtatás lehetősége mellett ezeken a számítógépeken tekinthettek bele az egyetem elektronikus szakdolgozati adatbázisába.

 

• Használhatom-e a saját laptomomat a könyvtárban?  Tudok-e csatlakozni a Wi-Fi-re?

Igen, használhatod. Az egyetem a könyvtár teljes területén elérhető Wi-Fi szolgáltatást biztosít a látogatóknak, így akár saját laptopoddal is csatlakozhatsz a hálózatra.


• Tudok-e nyomtatni, fénymásolni, szkennelni?

Igen, van lehetőség mind a három szolgáltatás igénybevételére. Erről bővebb információt itt találsz.

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


  •      H-5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
  • Tel: + 36 30 211 5885