Európai Dokumentációs Központ - KJE Könyvtár

Európai Dokumentációs Központ

 

Az Európai Dokumentációs Központok hálózatát az Európai Bizottság azzal a céllal teremtette meg, hogy segítséget nyújtsanak az egyetemeknek és kutatóintézeteknek az oktatás és az európai integrációs kutatás fejlesztésében, ösztönözzék az említett intézmények részvételét az európai témájú vitákban, illetve támogassák az állampolgárokat az uniós szakpolitikákkal kapcsolatos tudás megszerzésében.

 

Könyvtárunk is tagja az Európai Dokumentációs Központok magyarországi hálózatának. Az Európai Unióval foglalkozó könyveknek külön szakrészleget alakítottunk ki, az itt található könyvek a katalógusunkban is kaptak egy külön "Gyűjtemény" megjelölést EU-szakrészleg néven, melyre az online katalógusunkban szűkíteni tudjuk keresésünket.

 

EU Kisokos

Az Európai Unió Magyarországon. Hivatalos képviseletek, tájékoztató és tanácsadó szolgálatok gyűjteménye.

 

EURÓPAPONT - Magyarország

Az Európa Pontban pont Európában érezheti magát minden korosztály. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának közös információs és kulturális központja hasznos információkkal, és számos izgalmas, minden esetben ingyenes európai témájú szakmai és kulturális programmal várja látogatóit az Európai Unió Házának földszintjén és galériáján.

 

EUROPE DIRECT - Magyarország

Az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás.

 

Az Európai Unió Magyarországon című e-dokumentum tartalmazza a Magyarországon működő uniós információt szolgáltató hálózatokat, irodákat, hivatalos képviseleteket, a tájékoztató és a tanácsadó szolgálatokat.

 

Európai Unió - hasznos linkek

Az Európai Unió hivatalos weblapja tartalmazza mindazokat az alapvető információkat, melyek az EU működéséről tájékoztatnak. A honlapon megtaláljuk a legfrissebb uniós híreket, eseményeket, az ingyenesen elérhető adatbázisokat és számos információt az Európai Unióról.

 

Az EU intézményei és egyéb szervei weboldal közvetlen hozzáférést biztosít az intézmények, ügynökségek és decentralizált szervek honlapjához.

2017 második félévében Észtország tölti be a soros elnökséget. A hathavonta változó elnökségek szorosan együttműködnek egymással. Az egymást követő három elnökségből álló csoportok, ún.trojkák, közös tanácsi programot dolgoznak ki a másfél éves időszakra.

 

EUvonal

Az  EU információs honlap egy közösségi kezdeményezés amelynek célja hogy információkat osszon meg az EU-s mindennapok (munkavállalás, nyugdíj, egészségügy, stb) területén.

 

Országgyűlési Könyvtár - EU Letéti Gyűjtemény

Havonta válogatott bibliográfiát ad közre az Országgyűlési Könyvtárba beérkező uniós szakirodalomból, szakpolitikai bontásban.

 

EU Bookshop

Az EU nagy hangsúlyt fektet a dokumentumok teljes szövegű elérésére, ezért hívta életre ezt az adatbázist (2008), mely az uniós intézmények kiadványait tartalmazza teljes szöveggel az Unió 24 hivatalos nyelvén. Az uniós kiadványok retrospektív feldolgozása folyamatos.

 

Az European Union Foreign Affairs Journal című elektronikus folyóirat 2009-ben jelent meg Németországban a LIBERTAS Europäisches Institut GmbH gondozásában. Tudományos cikkeket és tanulmányokat tartalmaz többek között kül- és biztonságpolitikai, külkereskedelmi, fejlesztéspolitikai, harmadik országokkal való kapcsolatok, emberi jogok és regionális integráció témákban.

 

Az Európai Bizottság könyvtára és elektronikus forrástára (Find-eR)EN

Az Európai Bizottság könyvtárának nyomtatott és elektronikus gyűjteményében az európai uniós joggal és az EU szakpolitikáival foglalkozó kiadványok mellett temérdek más témájú könyv, folyóirat és egyéb dokumentum megtalálható. Az ECLAS az Európai Bizottság Könyvtárának katalógusa.

 

OPac

The Publications Office online public access catalogue - a Kiadóhivatal nyilvánosan hozzáférhető internetes katalógusa

 

Europeana

Európai Digitális Könyvtár, az Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtára 2008 decemberétől áll a kultúra iránt érdeklődők rendelkezésére. Közös keresőfelületet biztosít az európai kulturális gyűjteményekben őrzött 6 millió digitalizált képhez, szövegekhez, hanganyaghoz és videóhoz. Az alapelveket az Európai Bizottság 2006-ban fogalmazta meg a kulturális anyagok digitalizálásáról és online hozzáféréséről, valamint a digitális megőrzésről szóló 2006/585/EK ajánlásban.

 

The European Library

48 európai ország nemzeti könyvtárának anyagát tartalmazza 35 nyelven. Elsősorban bibliográfiai rekordokat, de digitális objektumokat is találunk az adatbázisban.

 

European Parliament Fact Sheets

Tények, általános tudnivalók az EU-ról

 

IATE

Intézményközi, interaktív, terminológiai adatbázis.

 

Eurostat 

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala ingyenes adatbázist működtet, melyben egyszerű és összetett keresésre és tematikus bontás szerinti böngészésre van lehetőség. Angol, német és francia nyelven érhető el.

 

RAPID

Sajtóközlemények

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek