Aktuális - Könyvajánló - KJE Könyvtár

Könyvajánló

2023. 05. 10.


Tisztelt Hallgatók!

A kollokvium helyett kijelölt könyvből készítendő recenzióhoz beszereztünk könyvtári példányokat. Továbbá mind elektronikus mind papír formátumban megvásárolható.

John J. Mearsheimer: A nagy téveszme - Liberális álmok és nemzetközi realitások

John J. Mearsheimer (1947-) amerikai politikai gondolkodó. Fő területe a nemzetközi viszonyok. Korábbi nagy sikerű könyvei: The Tragedy of Great Power Politics (2001), The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy (2007) és Why Leaders Lie (2011).

A könyv Fukuyama tételének - miszerint a liberális demokrácia feltartóztathatatlanul terjed a Földön, és ez egybeesik a Pax Americanával - az elutasítása. Azt mondja el, hogy miért téved veszélyesen az amerikai liberális geopolitika. 

A szerző úgy véli, a nemzetközi politikában a cselekvőket három világkép motiválja: a liberalizmus, a realizmus és a nacionalizmus.

A könyv első felében Mearsheimer elmondja, hogy a liberális emberkép, mely szerint az ember racionális és jó szándékú, ellentétes a liberális demokrácia gyakorlatával, amely a liberális elveket a főhatalom révén érvényesíti. Ezzel szemben a nemzetközi politikában nincs főhatalom, és mivel az államokat a saját érdekeik - amelyek közül a legfontosabb a fennmaradás és a szuverenitás megőrzése - vezetik, a konfliktusok elkerülhetetlenek köztük. De nemcsak a nacionalizmus konfliktusforrás, hanem a világképét és vele a Pax Americanát terjeszteni igyekvő liberalizmus is: bár békét ígér, az oda vezető utat végtelen háborúk kísérik, ami miatt a liberális geopolitika célellentéte. Ráadásul a harcias liberális demokrácia egyre kevésbé lesz liberális és demokrácia a folytonos háborúk miatt, ezért a hazai liberalizmus fenntartásának legjobb módja a realizmus a nemzetközi kapcsolatok terén.

A könyv megvásárolható a kiadónál és több könyvkereskedőnél: https://moly.hu/konyvek/john-j-mearsheimer-a-nagy-teveszme

vissza
Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek