Aktuális - Országgyűlési Könyvtár által elérhetővé tett adatbázisok - KJE Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár által elérhetővé tett adatbázisok

2020. 03. 26.


Tisztelt Olvasóink!

A járványhelyzetre való tekintettel az Országgyűlési Könyvtár nem látogatható, de a könyvtár elérhetővé tett honlapján számos adatbázist. 

Az info@ogyk.hu címre érkező kérdéseket, leveleket továbbra is megválaszolják.

A zárva tartás idejére figyelmükbe ajánljuk távolról elérhető szolgáltatásaikat, és az online, szabadon elérhető hiteles és jól használható forrásokat. Közülük számos adatbázisról már tudósítottuk Önöket.


Jó böngészést és tanulást kíván a KJE Könyvtára!

 

Elsőként a könyvtár online katalógusára hívjuk fel a figyelmüket: (https://opacplus.ogyk.hu/), amely nemcsak a helyben megtalálható nyomtatott dokumentumok leírását tartalmazza, hanem az Open Access tartalmakat is listázza, úgymint:

https://about.jstor.org/oa-and-free/, ahol a JSTOR adatbázis szabadon elérhető könyveket, folyóiratokat tesz elérhetővé.(Előfizetéstől függetlenül.)

https://www.doabooks.org, ami az Open Access szakkönyvek oldala. Megbízható, lektorált tartalmakat ad minden tudományágban.

https://op.europa.eu/hu/web/general-publications/publications, az EU Bookshop: EU-s témájú kiadványok folyamatosan frissülő gyűjteménye (a legfrissebb anyagoktól kezdve visszamenőleg is bővül a tartalom.)

 

Figyelmükbe ajánljuk a HUNGARICANA közgyűjteményi portált, ahol az Országgyűlési Könyvtárnak több mint 1 millió oldalnyi dokumentuma érhető el: országgyűlési dokumentumok, jogforrások, folyóiratok, napilapok, könyvek. Újdonság: e héttől kereshetően elérhetők itt az Országgyűlési naplók 1990 és 2019 közötti kötetei is: https://hungaricana.ogyk.hu/

 

Szabadon elérhető adatbázisok a rendkívüli helyzet idején:


https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Április 16-ig elérhető az Arcanum Adatbázis Kft. jóvoltából a folyamatosan bővülő tartalmú adatbázis, melyben tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények érhetők el széles választékban.


https://www.szaktars.hu/

Április 23-ig szabadon elérhető a Szakkönyvkiadók társulásának szakkönyv adatbázisa: az Akadémiai, Attraktor, Balassi, Gondolat, L’Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kronosz, Mentor, Napvilág, Osiris, Szaktudás Kiadó kötetei.


https://www.szotar.net/egyeb/tajekoztato202003/

Április 30-ig ingyenes regisztráció után az Akadémiai Kiadó hét nyelven hozzáférést enged az Akadémiai Szótárcsomaghoz.


https://www.cambridge.org/about-us/covid-19/

Május végéig a Cambridge University Press felsőoktatási kiadványai közül ingyen elérhetővé tette a Cambridge Core-on elérhető 700 felsőoktatási tankönyvét.


https://www.scribd.com/readfree

30 napos ingyenes hozzáférést biztosít könyvekhez és folyóiratokhoz. Böngészőben és telefonon is olvashatók.

 

Kérjük, figyeljék Facebook oldalukat és honlapjunkat, ahol folyamatosan tájékoztatjuk Önöket a további szakirodalmi forrásokról, amelyeket távolról is elérhetnek.


Jó munkát kíván otthonában is az Országgyűlési Könyvtár!

vissza
Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek