Aktuális - Otthoni tanulás, kutatás, szakdolgozatírás - KJE Könyvtár

Otthoni tanulás, kutatás, szakdolgozatírás

2020. 03. 17.


Kedves Oktató Kollégák! Kedves Munkatársak! Kedves Olvasók!

A járvány miatt kialakult helyzetben szeretném fölhívni a figyelmüket az otthoni tanulást, felkészülést, kutatást és szakdolgozatírást segítő online adatbázisok használatára. Amennyiben van rá mód, segítsék a hallgatók tanulását és szakdolgozatírását az online adatbázisokból kijelölt tananyagokkal.

 

Korábban jeleztük, hogy az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) adatbázis előfizetése megszűnt. Örömmel jelzem, hogy a szolgáltató egyének számára március 16-tól egy hónapig nyilvánosan elérhetővé tette az adatbázist.

 

Amennyiben olyan folyóiratcikkre vagy rövidebb dokumentumra van szükségük, amit sehol nem találnak, megpróbáljuk a társkönyvtáraktól elektronikusan megszerezni, azzal a megjegyzéssel, hogy több száz oldal beszkennelésére természetesen senkit sem kérhetünk. (e-mail: Székesfehérvár: konyvtar@kodolanyi.hu; Budapest: bpkonyvtar@kodolanyi.hu)

 

 

1. TÁVOLI ELÉRÉSSEL HASZNÁLHATÓK A KJE ÁLTAL ELŐFIZETETT ADATBÁZISOK, EDUID BELÉPÉSSEL:
Az EduID belépéshez szükséges a Neptun kód és az ahhoz tartozó jelszó.

Az alapértelmezett jelszóval a rendszer nem engedi a belépést, csak az tud belépni, aki legalább egyszer megváltoztatta az alapértelmezett jelszavát a Neptun rendszerben!

A kiválasztott adatbázisban a belépéskor az EduID belépést és a saját intézményt kell kiválasztani. Ehhez készítettünk egy útmutatót, amelyet ITT találnak meg.

 

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás (MERSZ):

Az Akadémiai Kiadó legfontosabb magyar nyelvű kézikönyvei teljes szöveggel olvashatók a több tudományágra kiterjedő adatbázisban. 2016 elején húsz kötet érhető el a felületen, a kiadó tervei szerint 2017-ig további tartalombővítés várható.

https://mersz.hu

 

Akadémiai Kiadó szótárcsomagja

Már  10 nyelven elérhető, továbbá szakdolgozathoz szintén hasznos a Magyar helyesírás szabályai 12. kiadás, Akadémiai helyesírási szótár (új kiadás), Idegen szavak és kifejezések szótára, Magyar értelmező kéziszótár, Magyar szinonimaszótár (új, bővített kiadás), Pszichológiai lexikon.

https://www.szotar.net/

 

SZAKTÁRS - Szakkiadók Társulása (Osiris, L’Harmattan kiadók)

Ez az adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Céljuk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.

https://www.szaktars.hu/ 

 

Akadémiai Kiadó Folyóiratai:

Az Akadémiai Kiadó 9 magyar és 38 angol nyelvű folyóirata teljes szöveggel elérhető a több tudományágra kiterjedő adatbázisban.

https:// akademiai.com/

 

A könyvtár honlapján keresztül is elérhetők:

https://www.kodolanyi.hu/konyvtar/bongeszheto-tartalmak/elofizetett_adatbazisaink


 

2.     Előfizetés és kód nélkül elérhető adatbázisok:

 

Magyar Elektronikus KönyvtárMEK:

Teljes szövegű ingyenesen elérhető adatbázis. Magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási, vagy kulturális célokra használható dokumentumok, elsősorban szöveges művek, könyvek:

http://mek.oszk.hu/


Elektronikus Periodika AdatbázisEPA:

Közel kétezer hazai és külföldi magyar nyelvű folyóirat teljes szövegét tartalmazó Elektronikus Periodika Adatbázist. Többségében 10-20 évre visszamenőleg, néhány nagy múltú  folyóirat pedig kezdetektől olvasható.:

http://epa.oszk.hu/

 

MATARKA, Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa:

Egyes esetekben teljes szöveg is elérhető:

https://matarka.hu/

 

Digitális KéparchívumDKA:

Oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális képdokumentumok gyűjteménye. Legálisan lehet képekkel illusztrálni a dolgozatot:  

http://dka.oszk.hu/

 

Digitális Irodalmi AkadémiaDIA:

Kortárs magyar szerzők jogvédett műveinek teljes szövegét szolgáltatja, ezzel kiegészítve a MEK szolgáltatását. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján:

https://pim.hu/hu/dia

 

Hungaricana:

A Hungaricana a nemzeti gyűjteményeinkben (múzeum, könyvtár, levéltár) fellelhető rengeteg kultúrkincsből és történeti dokumentumokból válogatott digitális gyűjtemény.  Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

https://hungaricana.hu/hu/

 

Digitális Tankönyvtár:

https://dtk.tankonyvtar.hu/hu

 

A könyvtár honlapján keresztül is elérhetők:

https://www.kodolanyi.hu/konyvtar/bongeszheto-tartalmak/online_adatbazisok

 


Március 16-tól egy hónapig ingyenes!

Arcanum Digitális Tudománytár, ADT: egy hónapig ingyenes adatbázis: az Arcanum március 16-tól egy hónapra nyilvánossá teszi az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatását. A nyilvános időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók tartalmakat letölteni nem tudnak. Egyszeri regisztrációval azonban egy-egy oldal letöltésére lehetőség nyílik:

https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

Jó böngészést, kutatást és tanulást kívánok!

 

Glavanovics Andrea

könyvtárigazgató

vissza
Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek