Aktuális - Könyvajánló - november - KJE Könyvtár

Könyvajánló - november

2018. 11. 13.


KÖnyvajánló - február

Sebestény Tibor: A repülő elefánt

Nehézségem ihlette ezt a könyvet. És hogy foglalkozzam a témával. A pénzzel. Tizen-évvel ezelőttig volt és folyt. Majd egyszer csak megállt. Elzárták a csapot. Most ötven körül vagyok. Itt ülök és erről írok. Személyes utazásomról, hányattatásaimról, örömeimről, bánataimról, kitéréseimről, kilengéseimről, elakadásaimról. És a bennem rejtőző elefántról, aki elkezdett szárnyalni szabadon.

 

Amikor Kolumbusz Kristóf ki akart kötni a Bahamákon található Guanahani-szigeten, akkor a helyi lakosok nem látták, hogy közeledik, mert korábban még nem találkoztak olyan tengerjáró vitorlás hajókkal, mint amilyenek Kolumbusznak voltak.

A kutatatások azt bizonyítják, hogy az információknak csak 1–2 százalékát észleljük valójában. Agyunk három mechanizmust használ az információk feldolgozására: az információk elhagyását, általánosítását és torzítását. A legtöbb információ nem is jut el a tudatunkig. Vagyis, amit látunk, érzékelünk, az a lehetőségeink, világunk csupán egy kis szelete.

 

Ha belépünk egy zsúfolt szobába, tekintetünket egy valami ragadja meg, miközben minden más a háttérbe szorul. Hogy mi lesz ez, az az érdeklődésünktől függ. Ha megváltozik az érdeklődésünk, akkor másképp észleljük a szobát, más fog kiemelkedni. Amikor pedig teljesen elvesztjük az érdeklődésünket, akkor a szoba egymáshoz nem kapcsolódó tárgyak halmazává válik.

 

Gyanús lett, hogy a döntéseimet befolyásolja valami racionalitáson túli dolog, vagyis hogy van valami, amit nem feltétlenül látok, érzek, nem vagyok a tudatában. Valami, ami a tudatos szinten túl létezik és befolyásol engem. Ha csak a tudatos szint létezik, akkor az valósul meg, amit tudomásom szerint akarok.

 

A pszichológia szerint a tudattalan olyan emlékek, vágyak, érzelmek, emlékképek, impulzusok lakhelye, amelyek hozzáférhetetlenek a tudat számára.

 

A könyvben kinyíló csokor sokféle és különböző színű nézőpontból áll, és nem feltétlenül rendezett. Mindenki azt választja belőle, amelyik tetszik neki. Vagy nem választja egyiket sem, mert egyik sem tetszik.

vissza
Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvári Oktatási Központ Könyvtára


Kodolányi János Egyetem
Orosházi Oktatási Központ Könyvtára


Hasznos Linkek