Borturisztikai szakember, sommelier
Nyilvántartásba vételi szám: FF/1559-3/2014., FF/1559-4/2014.
Legyen Ön az elsők között, aki az ország legjobb gyakorlati szakembereitől tanulva Borturisztikai szakember, sommelier diplomát szerez!
Magyarországon egyedülálló módon több mint 100 bor és pezsgő kóstolására kerül sor a képzés során, kitekintést adva más országok és kontinensek felé. A képzést elvégzők menedzseri ismeretek birtokában egyidejűleg profi borkóstolókként kerülnek ki a képzésről.
Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: Borturisztikai szakember, sommelier
A képzési idő:
- 2 félév, 60 kredit
A szakirányú továbbképzési szak képzési célja:
A Borturisztikai szakember, sommelier képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék
- a magyar szőlő- és borfajtákat, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat,
- a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait elsősorban borértékesítés, marketing valamint rendezvényszervezési szempontból,
- a borkóstolás technikáját, a szakszerű borkínálást és felszolgálást,
- a sommelier szakma legfőbb fogásait és eszközeit,
- a borkészlettel való gazdálkodást,
- a borok mellé ajánlható egyéb italokat és az ízben velük harmonizáló ételeket,
- kitekintést kapnak a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire.
A képzés elvégzését követően a végzettek képesek lesznek akár családi pincészetben, akár egy étterem vagy borbár sommelier-jeként a borokhoz társítható ételkínálatot összeállítani, a terroir borok mellé más terroir termékeket megismerni és hozzárendelni, egy-egy bort önállóan jellemezni és értékelni, felismerni a borhibákat és a borbetegségeket, elhelyezni a magyar borokat más országok boraihoz viszonyítva, kiemelve a magyar borok erősségeit. Képesek lesznek borkóstolót, borvacsorát megszervezni, borhoz kapcsolódó program kínálatot összeállítani, a program költségtervét, forgatókönyvét elkészíteni. Alkalmasak lesznek egy-egy borvidéken megtalálható vagy kisebb családi, üzleti vállalkozás menedzselésére, üzleti terv készítésére, annak megvalósítására, az üzemeltetést megelőző és a menedzselés során felmerülő kockázati tényezők felismerésére és kezelésére.
Legfontosabb tantárgyak, ismeretkörök:
- Alapozó ismeretek: turisztikai alapismeretek, regionális menedzsment
- Szakmai törzsanyag: magyar szőlő és borfajták, pezsgő, tokaji bor; nemzetközi trendek: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország és az Új-Világ borai; étel-ital párosítás, étlap kialakítás; magyar borvidékek, a terroire fogalma; bormarketing; sommelier ismeretek; kóstolástechnika; vállalkozás menedzsment
- Választható ismeretek: fehér, vörös és rosé borok, borhibák és borbetegségek
Gyakorlati ismeretek aránya: 58%-42%
Mikor vannak a konzultációk?
A konzultációk levelező rendszerű képzésben, szombati napokon vannak, összesen 90 tanóra/félév.
Részvétel feltétele:
Bármely képzési területen alapképzésben szerzett oklevél
Egyéb információk:
A képzésre azok jelentkezését is várjuk, akik a „Részvétel feltétele” c. részben megjelölt feltételeknek megfelelnek, az ott felsorolt szakok egyikén sikeres záróvizsgát tettek, oklevelük kiállítása folyamatban van, s ezt igazolni tudják.
Érdeklődés:
név: Kovácsai Gabriella
email: felnottkepzes@kodolanyi.hu
A képzés helyszíne: Budapest
Képzés kezdete: 2024/25. tanév I. félév: 2024. szeptember
Jelentkezési határidő: 2024/25. tanév I. félévben induló képzésre: 2024. szeptember 15. (Meghosszabbítva!)
Tervezett első oktatási nap: 2024. szeptember 28.
Jelentkezés módja:
Honlapon található, on-line jelentkezési lapon.
Csatolandó dokumentumok:
- oklevélmásolat
- regisztrációs díj befizetését igazoló bizonylat.
Minimális létszám: 10 fő
A képzés ára:
350.000,- Ft/félév, ebből a jelentkezéskor fizetendő regisztrációs díj: 35.000,- Ft
A regisztrációs díj (képzési előleg) utalásához információk:
- kedvezményezett: Kodolányi János Egyetem
- számlaszám: Erste Bank 11600006-00000000-33437190
- összeg: 35.000,-Ft
A „Közlemény” rovatba kérjük, írják be a saját nevüket.