Ugrás a tartalomra

Borturisztikai szakember, sommelier

Nyilvántartásba vételi szám: FF/1559-3/2014., FF/1559-4/2014.

Legyen Ön az elsők között, aki az ország legjobb gyakorlati szakembereitől tanulva Borturisztikai szakember, sommelier diplomát szerez!

Magyarországon egyedülálló módon több mint 100 bor és pezsgő kóstolására kerül sor a képzés során, kitekintést adva más országok és kontinensek felé. A képzést elvégzők menedzseri ismeretek birtokában egyidejűleg profi borkóstolókként kerülnek ki a képzésről.

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: Borturisztikai szakember, sommelier

A képzési idő:

  • 2 félév, 60 kredit

A szakirányú továbbképzési szak képzési célja:

A Borturisztikai szakember, sommelier képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék

  • a magyar szőlő- és borfajtákat, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat,
  • a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait elsősorban borértékesítés, marketing valamint rendezvényszervezési szempontból,
  • a borkóstolás technikáját, a szakszerű borkínálást és felszolgálást,
  • a sommelier szakma legfőbb fogásait és eszközeit,
  • a borkészlettel való gazdálkodást,
  • a borok mellé ajánlható egyéb italokat és az ízben velük harmonizáló ételeket,
  • kitekintést kapnak a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire.

A képzés elvégzését követően a végzettek képesek lesznek akár családi pincészetben, akár egy étterem vagy borbár sommelier-jeként a borokhoz társítható ételkínálatot összeállítani, a terroir borok mellé más terroir termékeket megismerni és hozzárendelni, egy-egy bort önállóan jellemezni és értékelni, felismerni a borhibákat és a borbetegségeket, elhelyezni a magyar borokat más országok boraihoz viszonyítva, kiemelve a magyar borok erősségeit. Képesek lesznek borkóstolót, borvacsorát megszervezni, borhoz kapcsolódó program kínálatot összeállítani, a program költségtervét, forgatókönyvét elkészíteni. Alkalmasak lesznek egy-egy borvidéken megtalálható vagy kisebb családi, üzleti vállalkozás menedzselésére, üzleti terv készítésére, annak megvalósítására, az üzemeltetést megelőző és a menedzselés során felmerülő kockázati tényezők felismerésére és kezelésére.

Legfontosabb tantárgyak, ismeretkörök:

  • Alapozó ismeretek: turisztikai alapismeretek, regionális menedzsment
  • Szakmai törzsanyag: magyar szőlő és borfajták, pezsgő, tokaji bor; nemzetközi trendek: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország és az Új-Világ borai; étel-ital párosítás, étlap kialakítás; magyar borvidékek, a terroire fogalma; bormarketing; sommelier ismeretek; kóstolástechnika; vállalkozás menedzsment
  • Választható ismeretek: fehér, vörös és rosé borok, borhibák és borbetegségek

Gyakorlati ismeretek aránya: 58%-42%

Mikor vannak a konzultációk?

A konzultációk levelező rendszerű képzésben, szombati napokon vannak, összesen 90 tanóra/félév.

Részvétel feltétele:

Bármely képzési területen alapképzésben szerzett oklevél

Egyéb információk:

A képzésre azok jelentkezését is várjuk, akik a „Részvétel feltétele” c. részben megjelölt feltételeknek megfelelnek, az ott felsorolt szakok egyikén sikeres záróvizsgát tettek, oklevelük kiállítása folyamatban van, s ezt igazolni tudják.

Érdeklődés:

név: Kovácsai Gabriella

email: felnottkepzes@kodolanyi.hu

A képzés helyszíne: Budapest

Képzés kezdete: 2024/25. tanév I. félév: 2024. szeptember

Jelentkezési határidő: 2024/25. tanév I. félévben induló képzésre: 2024. szeptember 15. (Meghosszabbítva!)

Tervezett első oktatási nap: 2024. szeptember 28.

Jelentkezés módja:

Honlapon található, on-line jelentkezési lapon.

Csatolandó dokumentumok:

  • oklevélmásolat
  • regisztrációs díj befizetését igazoló bizonylat.

Minimális létszám: 10 fő

A képzés ára:

350.000,- Ft/félév, ebből a jelentkezéskor fizetendő regisztrációs díj: 35.000,- Ft

A regisztrációs díj (képzési előleg) utalásához információk:

  • kedvezményezett: Kodolányi János Egyetem
  • számlaszám: Erste Bank 11600006-00000000-33437190
  • összeg: 35.000,-Ft

A „Közlemény” rovatba kérjük, írják be a saját nevüket.