Hallgatói Karrier és Vállalkozási Iroda
Tel.: 30/938-6554
E-mail: karrieriroda@kodolanyi.hu
   

Bejelentkezés munkavállalóknak

Rendezvények

 

A Kodolányi János Egyetem, a Városi Levéltár és Kutatóintézet és a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság

 

a 2019/2020-as tanév I. félévében Székesfehérváron meghirdeti a

 

Kodolányi Szabadegyetemet és a

 

Harmadik Kor Egyetemet

 

Trianon 99

 

2019. november 13.  Fejérdy András PPKE BTK, egyetemi docens; Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, igazgatóhelyettes, tudományos főmunkatárs: Egyetemes és nemzeti érdekek: a katolikus egyház Magyarországon és Közép-Kelet-Európában az első világháború után

 

2019. november 27. Ujváry Gábor, Veritas Történetkutató Intézet, intézetigazgató, KJE, főiskolai tanár: Trianon és a magyar felsőoktatás

 

2019. december 4. Bordás Sándor, KJE, főiskolai tanár, pszichológus: Történelmi traumáink mai vélemények tükrében

 

Az előadások helyszíne és időpontja:

 

Szent István Művelődési Ház, Szent László terem

 

Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1., szerda 16.00 óra

 

A belépés díjtalan.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

 

 

Nemzeti Filharmonikusok ÉVADNYITÓ ajánlat 

 

„A zene kaland…” Ezt a mondatot választottuk évadunk mottójául, mert kalandozni hívjuk Önöket a zene világába.
Zenei felfedezőútjaink során közelebb kerülhetünk a minket körülvevő, folyton változó világhoz, de ami ennél is fontosabb, jobban megismerhetjük önmagunkat. Legyünk hát bátrak, és vágjunk bele a közös kalandba!

 

A hangversenyekre kedvezményes jegy rendelhető személyesen a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen. A visszaigazolt jegyeket átvehetik a Broadway Jegyirodán belül működő Külső Jegypénztárunkban (1075 Budapest, Károly körút 21.), vagy közvetlenül a koncertek előtt. A kedvezményes jegyeket készpénzzel, bankkártyával, Szép-kártyával, OTP Cafeteria kártyával, illetve Erzsébet Kultúra és Ajándékutalványokkal, Erzsébet Plusz kártyával és Edenred kártyákkal is fizethetik.

 

Online jegyvásárlásra is van lehetőség ITT: https://nfz.jegy.hu Az adott program jegyvásárlási linkjére kattintva válassza ki ülőhelyét; a jegyek kosárba helyezését követően a Kuponkód felülethez írja be az NFZ1500 kuponkódot (ahol az jelezve van), így tudja érvényesíteni a kedvezményt (JEGYÁR: 1.500 Ft).

 

  

 

2019. október 31., csütörtök, 19:30

 

Müpa | Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

ORIGÓ

 

Eötvös Péter és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

EÖTVÖS: zeroPoints 
EÖTVÖS: Speaking Drums 
EÖTVÖS: Per Luciano Berio 
LISZT: Dante-szimfónia, S. 109

 

JEGYVÁSÁRLÁS https://nfz.jegy.hu/program/origo-kobayashi-berlet-1-eotvos-peter-es-a-nemzeti-filharmonikus-zenekar-103875/551281

 

(kedvezményes jegyár 1.500 Ft)

 

KUPONKÓD: NFZ1500

 

Martin Grubinger – ütőhangszerek 
A Nemzeti Énekkar Női Kara (karigazgató: Somos Csaba)

 

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

Vezényel: Eötvös Péter

 

Kíváncsi rá, hogyan hangzik egy várakozni tilos tábla, ha egy szakavatott muzsikus ráüt? Milyen egy bőgő oroszlán a pódiumon? Utóbbitól nem kell félni, nem ugrik a nézőtérre. Különleges hangszerről van szó, amely sok egyéb instrumentum mellett hallatja a hangját Eötvös Péter Speaking Drums című darabjában. Két rövidebb Eötvös-kompozíció között szólal meg a hangverseny első félidejében a Beszélő dobok, amelyben az ütős szólista valóban beszélni tanítja hangszereit, úgy, hogy mond, motyog, üvölt verseket, majd hangszerein játssza a szavak ritmusát, és ebből születik melódia a zenekaron. Fordítást ezúttal nem kapnak kézhez a szövegekhez, Weöres Sándor költeményei ugyanis úgynevezett nonszensz-versek, értelem nélküli szavakból, s a záró részben ezekhez némi szanszkrit szöveg csatlakozik.

 

Akinek pedig ennyi jó kevés, az szünet után megismerheti a poklot – ahogy Dante nyomán Liszt Ferenc képzelte. A nagyszabású Dante-szimfóniában Liszt a purgatóriumot is hangokba foglalta. A mennyországról Wagner lebeszélte, tartva tőle, hogy banálisra sikeredik. Ezért Liszt inkább egy Magnificatot komponált zárásként, természetesen kórussal.

 

 

 

2019. november 6., szerda, 19:30

 

Müpa | Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

KOCSIS ZOLTÁN EMLÉKKONCERT

 

RAVEL-KOCSIS: Couperin sírja 
CHOPIN: I. (e-moll) zongoraverseny, op. 11 
KOVÁCS ZOLTÁN: Missa Pannonica

 

JEGYVÁSÁRLÁS https://nfz.jegy.hu/program/kocsis-zoltan-emlekkoncert-104033/551328

 

(kedvezményes jegyár 1.500 Ft)

 

KUPONKÓD: NFZ1500

 

Érdi Tamás – zongora 
Kolonits Klára – szoprán

 

Bódi Marianna – alt

 

Horváth István – tenor

 

Kovács István – basszus

 

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

 

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

Vezényel: Thomas Kornél (nyitómű), Hamar Zsolt

 

2016. november 6-án hunyt el Kocsis Zoltán. Halála évfordulóján az egykor általa vezetett együttesek, akárcsak a korábbi években, idén is hangversennyel emlékeznek meg a nagy muzsikusról.

 

Ravel sorozata, a Couperin sírja egyrészt azért ide illő mű, mert benne a zeneszerző halott barátaira emlékezett, másrészt a zongoramű zenekarra hangszerelt változata Kocsis Zoltán munkájaként elénk állítja a zeneszerző-karmestert, aki az általa szeretett nagy komponisták dalainak és zongoradarabjainak szenvedélyes hangszerelője volt. Chopin e-moll zongoraversenyével a zongoraművész Kocsisra emlékezünk: a kompozíciót előadó Érdi Tamás csodálta Kocsis Zoltánt, és arra is lehetősége nyílott, hogy együttműködjék vele. Az is szimbolikus jelentőségű, hogy befejezésül az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén, négy kiváló énekes szólójával kortárs magyar zeneszerző új művének ősbemutatóját vezényli.

 

2019. november 27., szerda, 19:30

 

Müpa | Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

MESTEREK ÉS TANÍTVÁNYOK

 

KOESSLER: Szimfonikus változatok 
DOHNÁNYI: Stabat Mater, op. 46

 

BRAHMS: III. (F-dúr) szimfónia, op. 90

 

JEGYVÁSÁRLÁS https://nfz.jegy.hu/program/mesterek-es-tanitvanyok-kocsis-berlet-2-103872/551274

 

(kedvezményes jegyár 1.500 Ft)

 

KUPONKÓD: NFZ1500

 

Kristófi Ágnes – szoprán

 

Nagy Bernadett – mezzoszoprán

 

Müller Beáta – alt 
A Magyar Állami Operaház Gyermekkara (vezető karnagy: Hajzer Nikolett)

 

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

Vezényel: Hamar Zsolt

 

Brahms, Koessler, Dohnányi – mintha ugyanannak a családnak lennének tagjai. Persze nem biológiai értelemben. A nagyapa Brahms. Hatalmas tekintély a 19. század második felében. Műveiben azért olykor elrejt titkos üzeneteket.

 

A III. szimfónia kezdete például nyilvánvalóan Férfiről és Nőről szól. A Férfi túláradóan szenvedélyes, a Nő légies tünemény. Tündérke – ahogy egy idősödő agglegény képzeli. A fiú Koessler János, azazhogy Hans Koessler, a Szimfonikus változatok szerzője. Évtizedeken át a Zeneakadémia zeneszerzéstanára. Bartókot, Kodályt ez kissé idegesíti, Dohnányit nem. Ő igazi zenei unoka. Amikor op. 1-es Zongoraötösét Koessler, a büszke tanár megmutatja Brahmsnak, az állítólag ennyit mormog maga elé: „Magam sem tudtam volna jobban megírni.” Aztán telnek az évtizedek. Dohnányi stílusa sokat változik. De a brahmsi örökség a viszonylag kései, már az Egyesült Államokban komponált Stabat Materen is érződik. Egyes zenetörténészek úgy tartják, ez Dohnányi legjobb alkotása. Lehet rajta vitatkozni. Együtt hallgatni a három komponista műveit azonban biztosan kivételes élményt ígér.

 

 

 

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programja 

 

Garden Wonder: The Big Secret – Ed Prosek / iamyank live ensemble / Lavalu 

2019. október 19., 18.00 TITKOS HELYSZÍN

Jegyárak: 3800 Ft 

Online jegyvásárlás  https://cafebudapestfest2.jegy.hu/program/garden-wonder-the-big-secret-ed-prosek-iamyank-live-ensemble-lavalu-108122 

A Garden Wonder egy havonta megrendezett különleges, titkokkal övezett városi koncert, melynek helyszínei közt volt már festőműterem, egy privát nappali, egy kert, egy kávézó és egy gyárépület is. Az estek főszereplője olyan művész, aki korábban nem járt még Budapesten, így az első fellépés arra is jó alkalmat biztosít, hogy személyesen ismerkedjen meg közönségével. A Garden Wonder mindig több, mint egy koncert, sokkal inkább élmény. 

A kaliforniai születésű, klasszikus zenei tanulmányokat végző, jelenleg Berlinben élő Ed Prosek megindító indie folk-pop dalaival keltett feltűnést. Európai turnéja Budapesten tartott exkluzív fináléjára tizenhat fős vonóskísérettel érkezik. Iamyank hazánk egyik legsokoldalúbb elektronikus zenei producereként és előadójaként ismert, munkáiban mindig szabadon kezeli a műfaji határokat, a zongorista-énekes Lavalu pedig vérbeli dalszerző, aki jelenleg is nagyszabású dalcikluson (Trilogy) dolgozik. Stílusát – személyiségével és zenei intuíciójával összhangban – a romantikus mesterek és a modern kor legnagyobbjainak hatása alakította. 

A Garden Wonder művészei ezúttal a Klavins Piano Manufaktúra forradalmian új Una Corda zongoráján játszanak. 

  

Volkova Sisters – 10 Years of Sorrow 

2019. október 18., 20:00 Artus Stúdió 

Jegyárak: 2000 Ft 

A Volkova Sisters formációt eredetileg Sándor Dániel hangmérnök-gitáros és Berger Dalma énekes-képzőművész szerzőpáros indította, melynek alapvető célja az volt, hogy minden olyan zenei elképzelést, ami máshol nem fért volna bele, itt teret kapjon. Saját stúdiójukban kezdtek el dolgozni olyan soundot keresve, mely feleleveníti az általuk nagyra becsült nyolcvanas évek dark wave hangulatát, ötvözve a folkot és s shoegaze hatásait. Az első kislemez munkálatai közben csatlakozott a csapathoz Kovács Gergely gitáros. A csapat 2011 tavaszán USA-ban részt vett az SXWS fesztiválon, amit egy kaliforniai miniturné követett. A zenekar 2013 végén Londonba költözött, azóta Angliában és Magyarországon is koncerteznek. 2016-ban csatlakozott a csapathoz Vangel Tibor. Több magyar filmhez is adták már dalaikat, többe között a Mundruczó Kornél által rendezett Cannes-i közönséges díjas Fehér Istenhez, amiben többek között egy rövid szerepet is kaptak. Első nagylemezük, a 'Blood Shapes This Faith' 2016 elején jelent meg, a második korong pedig 2018 tavaszára várható 'Slowin Away' címmel. 

 

Jozef van Wissem – Plays Only Lovers Left Alive 

2019. október 17., 20:00 A38 Hajó — Koncertterem 

Jegyárak: 3500 Ft (elővételben) 

4500 Ft (a koncert napján a helyszínen) 

Online jegyvásárlás  https://cafebudapestfest2.jegy.hu/program/jozef-van-wissem-plays-only-lovers-left-alive-107983/587850?_ga=2.63307439.1636843820.1567674048-899442232.1567503343 

Jozef van Wissem leghíresebb zenész- és alkotótársa nem „igazi” zenész. A filmrendező Jim Jarmuschsal a kétezres évek közepén találkozott, és azonnal egymásra hangolódtak. 2019 elején kiadott közös lemezük Jozef van Wissem korábbi munkáinak újragondolása. 

A két művész együttműködésének csúcsa azonban minden kétséget kizáróan Jarmusch öt évvel ezelőtt bemutatott filmje, a Halhatatlan szeretők zenéje volt. A film atmoszféráját döntően meghatározó, rendkívüli intenzitású zenét természetesen a holland lantos komponálta, munkáját Cannes-ban díjjal ismerték el. Kettejük egyedülálló világában sötét, melankolikus univerzum bontakozik ki, amit a magyar rajongók egy különleges koncerten élhetnek át, hiszen az este során számos, a filmből ismert dallam szólal meg.