Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés

Karriertanácsok

 

Így lesz sikeres pályakezdőként - 10 tanács


1. Már egyetem alatt kezdjen el dolgozni. Munkahelyet még nem látott pályakezdőre nem nagyon kíváncsiak a munkaadók.

2. Jó szakmai gyakorlati helyet keressen! Nem ajánlatos a legkönnyebb ellenállást keresni. Egy névtelen Bt-nél valós munka nélkül elvégzett szakmai gyakorlat keveset ér. Minél jobb nevű a cég és minél tartalmasabb a gyakorlat, annál könnyebb lesz a karrierindítás.

3. Készítsen stratégiát! Még mielőtt önéletrajzot írna, határozza meg a céljait és készítsen útitervet, akár tanácsadó segítségével. Mérje fel a szóba jöhető munkakörök, cégek körét, nézze meg, milyen csatornán veszik fel az új munkatársakat, hol tudja a döntéshozók figyelmét felhívni személyére. Azért is fontos ezt átgondolni, mert nagyok a különbségek szakmák és cégek között.

4. Ne sablon önéletrajzban gondolkozzon! A CV attól jó, hogy megkülönbözteti a versenytársaktól. Keresse meg és mutassa be azokat a pontokat, amelyben más a többieknél. Minden alkalommal cégre és pozícióra szabott CV-t adjon be!

5. Kezelje kiemelten a nyelvtudást! A nyelvtudás (legalább erős középfokú szint) legalább olyan fontos, mint a szakmai ismeret. Ne a nyelvvizsga-bizonyítványra menjen rá, hanem folyamatosan csiszolja a tudását. A versenyszférában az azonnal lehívható tudás számít, ami állásinterjún percek alatt kiderül.

6. Óvatosan a fejvadászokkal! Gyakori tévhit pályakezdők körében, hogy „a fejvadász azért dolgozik, hogy majd nekem állást szerezzen”. Hát  nem… Az ő fizető ügyfele a munkaerőt kereső cég.


7. Legyen önben alázat a munka és a munkaadó iránt! Szerintem az egyik legfontosabb eleme a karrierépítésnek pályakezdőként. Ennek szellemében a kezdő fizetés helyett a fejlődési lehetőség és a tanulás előrébb álljon a prioritások között.

8. Ne essen kétségbe a kudarcoktól! Egy vizsgát sikeresen letenni sokkal könnyebb, mint az első munkahelyet megtalálni. Elképzelhető, hogy több tucat vagy akár 100-150 pályázatot is el kell küldeni, és sok interjún helyt kell állni. Ma sokkal nehezebb állást keresni, mint 10 évvel ezelőtt, amikor zakatolt a gazdaság.

9. Ismeretség nélkül is célba érhet. „Persze, neki könnyű volt, mert volt protekciója.” Ki ne hallotta volna ezt a mentegetőzést? Bizonyára akad sok eset, amikor valaki így jut álláshoz. De ez kevés az önfelmentéshez. „Megtettem mindent a sikerért?” – teszem fel ilyenkor a kérdést. Szerintem kellő kitartással és tudatossággal protekció nélkül is célba lehet érni. Lehet, hogy nem az álomállásra (bár az sem zárható ki), de kenyérkeresetet jelentő munkára bizonnyal. És ez a siker sokkal értékesebb, mintha belökték volna a céghez. Közben persze építse kapcsolati hálóját…

10. Mutatkozzon be minél több szakembernek! Lehet személyesen – például állásbörzéken, vagy online – például üzleti kapcsolatépítő oldalakon. A lényeg: minél többen ismerik erősségeit, annál nagyobb eséllyel ajánlják üres állásra. A megüresedő pozíciók több mint felét ugyanis meg sem hirdetik.


Forrás: Jobb Állás blog

 


 

Az Europass önéletrajz a HR-esek szemével

 

Gondolkodott már azon, hogy a munkáltatók hogyan fogadják a jelentkezők önéletrajzainak tömegét? Hogy értékelik a HR-es munkatársak a leírtakat, jónak találják-e az önéletrajz szerkezetét és melyek a leggyakrabban elkövetett hibák?

A Tempus Közalapítvány – Nemzeti Europass Központ a 2012 őszi állásbörze szezonban kis-és középvállalkozásoktól a multinacionális cégig összesen 62 vállalat képviselőjét kérdezte meg arról, hogy mit gondolnak az Europass önéletrajzról.

A HR-rel foglalkozó kollégák visszajelzései szerint egy kivétellel mindenki ismerte ezt a típusú önéletrajzot, viszont külön nem szokták kérni az álláshirdetéseknél. A válaszadók 57,5 % fejtette ki határozott véleményét arról, hogy szeretik ezt az önéletrajz típust. A felmérés alapján 10 álláskeresőből átlagosan 4,2 használja az Europass önéletrajzot és a HR-es munkatársak véleménye alapján ez a tendencia növekszik.

A szakértők véleménye szinte teljesen megegyezett a tekintetben, hogy melyik korosztály használja: 80%-uk szerint csak a fiatalok, leginkább a pályakezdők. Ezt a 2012-es adatok is megerősítették, hiszen a magyarok körében a felhasználók 64,9 %-a maximum öt éves szakmai tapasztalattal rendelkezett.

A felmérésben fontos szerepet kapott az Europass önéletrajz forma értékelése, annak előnyeinek és hátrányainak összegyűjtése a Nemzeti Europass Központ munkájának támogatása érdekében. A forma pozitívumaként annak átláthatóságát, strukturáltságát és jó felépítését emelte ki a HR-esek 60 %-a. Szintén az előnyök közé sorolták, hogy „sorvezetőként” használható, útmutatót ad a kitöltőnek, így a jelentkezők biztosan nem hagynak ki semmi lényegeset, ha ezt a formátumot használják.

A negatívumoknál leginkább szembetűnő adat, hogy a válaszadók 35 %-a az önéletrajz sablonosságát és személytelenségét bírálták. A cégek emellett még a nyelvi rész bonyolultságát emelték ki. A Közös Európai Referenciakeret A1-től C2-ig tartó skáláját a HR-es munkatársak kevéssé ismerték és nem tartották hatékonynak a nyelvtudás önértékelésen alapuló besorolását. Szerintük a legegyszerűbb személyes vagy telefonos interjú során tesztelni és bemérni a nyelvtudás szintjét. A nyelvvizsga helyett inkább arra kíváncsiak, hogy az illető hogyan használja a nyelvtudását, mennyit és hol gyakorolt, illetve, hogy aktív vagy passzív nyelvtudása van-e.

A naponta akár 100 önéletrajzot is feldolgozó HR-es kollégák elmondták, hogy a gyakori hibákat is el lehet kerülni az Europass önéletrajzzal, hiszen semmilyen releváns információ nem marad ki, viszont a korábbi tevékenységek és feladatkörök is részletesen kifejtésre kerülnek. A sablont követve nem maradnak ki a személyes információk sem (pl. elérhetőségek).
Az egyéni képességek és kompetenciák rész megosztotta válaszadókat: többségük szerint érdemes kitölteni ezeket a rovatokat, mert fontos, ki hogyan jellemzi magát, ráadásul jó támpontot ad a személyes interjúkon a beszélgetés elkezdéséhez. Viszont a válaszadók 40%-a feleslegesnek tartotta ezt a rovatot, ha csak a szokásos sablonkifejezésekkel töltik ki a jelentkezők, amelyek nem szolgálnak releváns információval a kiválasztás során.

A fényképet az önéletrajzban a HR-es munkatársak többsége ugyan nem tartja kötelezőnek, de egyfajta hiányérzetet jelent, ha valaki nem küld. Kiemelték, hogy jobban szeretik, ha a pályázó csatol magáról fotót, hiszen úgy jobban megmarad az emlékezetben.

A CV formátumból többen is hiányzó rovatként emelték ki a hobbik, szabadidős tevékenységek felsorolását, a fizetési igény részt és az esetleges jövőbeli cél megjelölésére szolgáló helyet.
A megkérdezett cégek HR-es kollégái több ötletet és javaslatot is megfogalmaztak az Europass önéletrajz javítása érdekében. Többen kiemelték, hogy legyen több minta és maga a sablon legyen rugalmasabb a könnyebb szerkeszthetőség érdekében.

Javaslatként jelent meg, hogy a szakmai tapasztalatok részben az időtartam alatt legyen a munkáltató vagy vállalat neve és csak utána a beosztás és a főbb feladatok, továbbá, hogy ne legyen ennyire szétbontva a képességek rovat. Ezen javaslatok többsége egyébként megvalósult a 2013 elején megjelent új Europass CV formátummal.

Általánosságban azt javasolták a szakértők, hogy az önéletrajz megírásakor mindig az igazat  írjuk, és figyeljünk arra, hogy tömören fogalmazzunk. Érdemes a személyes adatokat elkülöníteni és kiemelni, hiszen ezek alapján fognak kapcsolatba lépni a jelölttel. A szakmai tapasztalat résznél megéri a korábbi pozíciókat és feladatköröket is részletezni, hiszen ez alapján kap információt a leendő munkáltató arról, hogy a jelölt milyen képességekkel rendelkezik.

A felmérés tanulságai az álláskeresők számára:


2013 elején az Europass dokumentumcsalád legnépszerűbb tagja megújult, és új formátumú önéletrajz sablon érhető el a www.europass.hu oldalon.
 


Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: