Felvételi ügyekben alap- és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések esetén:
felveteli@kodolanyi.hu
Felvételi ügyekben szakirányú továbbképzések esetén: https://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes
   

  

Anglisztika


KÉSZÜLJ FEL A JELENTŐS VÁLTOZÁSRA ÉS FEDEZD FEL A GLOBAL ENGLISHES VILÁGÁT!

 

Képzési helyszínek

Budapest: nappali, levelező

 

Rövid képzési áttekintő a szakról

A programot a Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA) 2023 márciusában akkreditálta, ezzel hazánk egyetlen nemzetközileg akkreditált anglisztika mesterszakja indult el a Kodolányin.

A gyakorlatorientált, angol nyelvű bölcsészettudományi képzés célja, hogy a végzettek az angol nyelvet magas szinten legyenek képesek alkalmazni szóban és írásban. Hallgatóink olyan szakemberek lesznek, akik képesek önállóan dolgozni interkulturális környezetben, és akár kutatásokat is végezni az angol nyelvhez és kultúrához kapcsolódó bölcsészettudományi és országismereti, társadalomtudományi területeken.

A képzést elvégzők alapos ismeretekkel rendelkeznek majd az angol nyelvű országokról, beleértve az Egyesült Királyságot, Írországot, az Egyesült Államokat, az Egyesült Államokat, Kanadát és Dél-Afrikát, valamint azok irodalmát, kultúráját, társadalmi és politikai berendezkedését és történelmét. A diplomások ismerik továbbá a modern elméleti és alkalmazott nyelvészet alapjait, a főbb irányzatokat, kutatási témákat és az angol nyelvvel kapcsolatos valamennyi releváns kutatási eredményt. A diplomával rendelkezők az üzleti életben, a médiában, az oktatásban, a könyvkiadásban, a diplomáciában, a nemzetközi kapcsolatok intézményeiben, az idegenforgalomban, a projektmenedzsment irodákban, a regionális és nemzeti szintű közigazgatásban és a kulturális intézményekben használhatják ismereteiket. Az elméleti kutatások iránt érdeklődők tanulmányaikat PhD szinten folytathatják, a szak erre is felkészít.


Érdekességek a szakról

 • hogy az angol tanszék minden félévben rendezvényeket és programokat szervez (pl. Franklin-estek, angol tudományos rendezvények, minikonferenciák, öregdiák-találkozók, nyelvi műhelyek, ír, kanadai, amerikai filmklubok, meghívott vendégírók és előadók a tematikus heteken stb.), nappali és levelező tagozatos hallgatók számára.
 • hogy részt vehetsz az ERASMUS hallgatói mobilitásban, BIP ERASMUS programban, valamint tanulmányutakon Európa több országába és az Egyesült Államokba (Amerikai Tábor).
 • hogy az angol szakon végzettek számára rendkívül bőséges az elhelyezkedési lehetőség, hiszen az állami és nonprofit szektorban, valamint a multinacionális vállalatoknál és a hazai nagyvállalatoknál is találhatsz munkát. (Pl. adatelemző, projektkoordinátor, szaknyelvi szakértő, nyelvi tréner és coach, vezetői titkár, HR, gazdasági, informatikai adminisztráció, tolmácsolás, fordítás, kulturális szervezés, valamint menedzsment.)

Néhány külföldi partnerünk:

 • University of Cordoba, Spain (MA in English Studies)
 • Lviv State University of Life Safety, Ukraine (MA in Translation, Polonijna Akademija - MA in English Studies)
 • Poltava V.G.Korolenko National Pedagogical University, Ukraine (MA in Education)
 • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Poland (MA in Business English and MA in English Studies)

 

Tantárgyak

A képzés strukturális felépítése

 • Transversal skills 20 credits
 • Professional core 19 credits
 • Electives 10 credits
 • Specialization (differentiated professional module) 51 credits
  • Specialization 1: Global Englishes: Culture, Language and Applied Linguistics Track
  • Specialization 2: Global Englishes: Literary and Cultural Track
 • Thesis 20 credits

 

A képzés kurzusai:

 • Transversal Skills: Active Academic English Language Skills, Modern British Society: History, Culture, Politics; The English Language from the Origins to the 21st Century, Trends in Literary and Cultural Studies, From the British Empire to American Supremacy and Beyond.
 • Professional core: Advanced Research Methods, Historical Aspects of British Literature and Culture; Language Contact and Variation; Inter-, Multi-, Transdisciplinary Approaches to English Literature in the World.
 • Electives: IT Literacy and IT Language 1; IT Literacy and IT Language 2; Problems of Literary Translations from Different Englishes.
 • Specialisation track 1 and 2:
  • Specialization 1: Global Englishes: Culture, Language and Applied Linguistics Track: Role of English in Education, Science and Business Globally; Intercultural Communication and Pragmatics; Translation and Cultural Identity; Business English in Translation; Using ELF; Case Study in Global Englishes /South Africa; World Englishes, English in the EU, Global English: Language of Business and International Relations, Advances in Linguistics /Sociolinguistics.
  • Specialization 2: Global Englishes: Literary and Cultural Track: Hyphenated American Studies: Literature, Culture and Historical Experience; Diversity in Contemporary British Literature, Multi- and Transcultural Projections in Canadian Visual Culture, Cultural and Literary Projections of Contemporary Africa, Humour as a Tradition of Irish Identity, Topics in Asian Literature in English, Shakespeare Reinvented, Critical and Cultural Perspectives of the USA in Contemporary Films in English, Topics in Postcolonial Literature and Culture, Topics in Canadian Indigenous Literatures, Advances in Literary/ Cultural Research.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Okleveles anglisztika szakos bölcsész - Philologist in English Studies

 

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Az anglisztika mester szakon végzettek számára rendkívül bőséges az elhelyezkedési lehetőség, hiszen az állami és nonprofit szektorban, valamint a multinacionális vállalatoknál és a hazai nagyvállalatoknál is találhatsz munkát. (pl. adatelemző, projektkoordinátor, szaknyelvi szakértő, nyelvi tréner és coach, vezetői titkár, HR, gazdasági, informatikai adminisztráció, tolmácsolás, fordítás, kulturális szervezés, valamint menedzsment.)


Továbbtanulási lehetőségek a mesterszakon megszerzett diplomával

Az anglisztika mester diplomával rendelkezők felkészülnek a PhD szintű kutatásra és tanulmányok folytatására.

 

FIGYELEM!

 • A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
 • A szak orientációja: elméletorientált (60-70 százalék)
 • A képzés angol nyelven folyik.
 • A kreditelismertetési adatlap ide kattintva tölthető le.

Felvételi vizsga (szóbeli):

A szóbeli felvételi vizsga nyelve angol. Ennek során a jelentkező bemeneti feltételként meghatározott szakján korábban már elkészített szakdolgozatát vagy kutatását mutatja be. A felvételi elbeszélgetés ennek a szakdolgozatnak vagy kutatásnak a témájára fókuszál, célja a jelentkező alkalmasságának felmérése.

 

Felvételi pontok: (max. 100 pont): felvételi elbeszélgetés: maximum 80 pont

Többletpontokat igazoló és egyéb, jelentkezéshez kapcsolódó dokumentumok: fogyatékosság igazolása, gyermekgondozás igazolása, hátrányos helyzet igazolása, oklevélmelléklet/leckekönyv, OTDK/TDK igazolás, szakmai tevékenység igazolása

 

Felvételi időpont:

 MA: 2024. május 3. (személyes) 10: 00 óra 1117 Bp. Prielle K. u. 47-39. 106-os terem

 

Pontszámítás


A képzés ára

Képzési szint Munkarend Helyszín Finanszírozási forma Költségtérítés (félév) Képzési idő
Mesterképzés Nappali (angol) Budapest Költségtérítéses 400 000 Ft 4 félév
Mesterképzés Levelező (angol) Budapest Államilag finanszírozott - 4 félév
Mesterképzés Levelező (angol) Budapest Költségtérítéses 375 000 Ft 4 félév

Kodolányi János Egyetem
Budapesti Nemzetközi Campus


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Kodolányi János Egyetem
Orosháza