06 80 203 769
   06 22 543 324
    felveteli@kodolanyi.hu
      

  

Turizmus-vendéglátás


Építs karriert a világ vezető iparágában

Képzési helyszínek

 • Budapest: nappali, levelező,
 • Orosháza: levelező, távoktatás
 • Székesfehérvár: távoktatás

Angol nyelven is!

 

Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 

A Kodolányin, mely Magyarország egyik legnagyobb múltú turisztikai képzőhelye, elismert és tapasztalt szakemberektől tanulhatsz. Nálunk izgalmas, élményekkel teli órák keretében korszerű, piacképes tudás birtokába juthatsz a turisztikai vállalkozások vezetéséről, gazdálkodásáról és üzleti folyamatainak irányításáról, menedzseléséről.  Képzésünkön megismered a nemzetközi turizmus aktuális trendjeit. Átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz a turisztikai termékfejlesztés legdinamikusabban fejlődő területein, belekóstolhatsz a gasztroturizmus, az aktív turizmus, a kreatív turizmus világába is. Kiterjedt nemzetközi partnerkapcsolataink révén egyedülálló lehetőségeket kapsz a külföldön való tanulásra és szakmai gyakorlatra az ERASMUS+ program keretén belül. Várunk, ha szeretnéd megismerni a turizmus főbb jellemzőit és szeretnél például szállodában, utazásszervezésben, vendéglátásban, légitársaságnál, konferencia-  vagy rendezvényszervező cégnél dolgozni, ha kíváncsi vagy a világra és szívesen kipróbálnád magadat külföldön, szeretsz utazni, emberekkel foglalkozni, ha dinamikus, változatos feladatokra  vágysz és élvezed a szakmai kihívásokat. Azok, akik az angol nyelvű képzést választják, külföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra és interkulturális tapasztalatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt. Az angol nyelvű képzés hallgatói mentesülnek a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy.

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek. 

Emelt szintű érettségi nem szükséges!

Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Szakmai előkészítő tárgy: kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek. 

 

Választható specializációk

Szálláshely menedzsment

A szállodaszervezés specializáción megismerkedhetsz a szálláshely-szektor aktuális trendjeivel és elsajátíthatsz minden olyan menedzsment-ismeretet, amely egy szálláshely üzemeltetésénél nélkülözhetetlen. Megismerkedsz továbbá a szálláshelyek természeti, gazdasági és társadalmi környezetének sajátosságaival annak érdekében, hogy a profittermelés a vendégek és a munkatársak elégedettségével járjon együtt. Elsősorban azoknak ajánljuk a specializációt, akik a szállodaiparban vagy a szálláshely-szektor egyéb területén képzelik el a jövőjüket vagy esetleg saját szállodát terveznek alapítani.

 

Vendéglátás menedzsment

A specializáción elméletben és gyakorlatban is megismered az ételkészítés és az éttermi értékesítés alapelveit és feladatait, illetve a vendéglátóhelyek üzemeltetésének lényegi problémáit és fő szervezési kérdéseit. A szakirány kiemelten kezeli a vendéglátó vállalkozások költséggazdálkodását, munkaerő- és bérgazdálkodását, illetve középpontba helyezi a projektszemléletű gondolkodás elsajátíttatását, így  alkalmas leszel vendéglátó vállalkozások indítására és üzemeltetésére egyaránt. Elsősorban tehát azoknak ajánljuk a specializációt, akik a vendéglátás területén képzelik el a jövőjüket vagy esetleg saját éttermet, kávézót, bárt terveznek alapítani.

 

Turisztikai termékfejlesztés és menedzsment

Ezen az egyedi specializáción a hazai és nemzetközi piacon egyaránt keresett termékek – például kulturális és örökségturizmus, egészségturizmus, aktív turizmus vagy konferenciaturizmus – összetevőivel, tervezésével, fejlesztésével, valamint menedzsment és marketing feladataival, aktuális nemzetközi piaci trendjeivel ismerkedhetsz meg. A specializációt főként azoknak ajánljuk, akik utazási irodáknál, turisztikai attrakcióknál vagy a desztináció menedzsment területén szeretnének kreatív és innovatív termékfejlesztéssel foglalkozni.

 


Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

A turizmus-vendéglátás szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • gazdálkodási és menedzsment
 • kommunikáció és médiatudomány (emelt szintű érettségi kötelező!)
 • nemzetközi tanulmányok (emelt szintű érettségi kötelező!)
 • szociális munka (emelt szintű érettségi kötelező!)

Szakmai gyakorlat, duális képzés

(Keresztféléves eljárásban nem elérhető a duális forma!)

A képzés részeként hallgatóinkat 1 félév összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, amelyre több mint kétszáz hazai és nemzetközi gyakorlóhelyi partnerünknél nyílik lehetőségük (főként szállodákban, utazási irodákban, illetve vendéglátó vállalkozásoknál). A gyakorlat teljesítésére pályázat útján lehetőség van többek között Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Görögországban, Törökországban vagy az USA-ban is.

A duális képzésen tanuló hallgatóink ezen felül a képzés első három évében évente 22 hetes gyakorlat keretében sajátítják el a szakma alapjait.  

Turizmus-vendéglátás szakon az alábbi partnerekhez jelentkezhetsz duális képzésre:

 • GastroXperience Kft. (Urban Betyár Étterem) 
 • Hotel Rosinante Kft.
 • Kék Duna Wellness Hotel Kft. 
 • Kisposta Kft. 
 • Mezőhegyes Város Önkormányzata 
 • Nagy Utazási Iroda (Nagy Lászlóné)  

Gyakorlati helyeink közül néhány

Corinthia Grand Hotel Royal, Danubius Hotels Group, Hunguest Hotels, Ibusz Utazási Irodák Kft., Kempinski Hotel Budapest, Kartago Tours, Marriott Hotel Budapest, N-H Hotels, Ramada Hotel & Resort Lake Balaton, Tensi Holiday, Velence Resort & Spa.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon (a választott szakirány megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek a KJE-en az alapszakon megszerzett diploma után

Mesterképzésen:

Korszerű ismereteket nyújtó Szakirányú továbbképzési szakjainkon.

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Karrierépítés hazai és nemzetközi szállodákban, utazási irodákban, vendéglátásban, szállodaüzemeltetési és gazdálkodási munka szállodákban, konyhai és éttermi munka szervezése és koordinálása, turisztikai termékek fejlesztése és menedzsmentje vállalkozásoknál, a nonprofit szférában és az államigazgatásban.

 

Raskó Róbert, vendéglátó és szálloda szak

"Már kisgyermek koromban is arról álmodoztam, hogy egyszer egy szállodát irányíthassak, így már a középiskolában is vendéglátást és idegenforgalmat tanultam, és ezért esett a választás a Kodolányi János Egyetemre is. Bár szakmailag már sok ismerettel rendelkeztem, az egyetem adta azt a plusz tudásanyagot, hogy vezetői pozíciót is betölthessek a későbbiek folyamán. A diplomám megszerzése után 2 hónappal már elmondhattam, hogy egy 60 ágyas balatoni szálloda igazgatója vagyok."

 

Érdekességek a turizmus tanszékről

Hazánk turisztikai szakembereinek közel 40%-a kodolányis diplomával büszkélkedhet.

 

A KJE Turizmus Tanszékének  120 év szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, amelyet a szálloda- és vendéglátóipar, az utazásközvetítés, valamint a turizmus irányításának különböző munkaköreiben dolgozva szereztek. Vendégoktatóink a szakmai legkiválóbb gyakorlati szakemberei közül kerülnek ki.

 

A szakmai tapasztalatok és a folyamatosan bővített-aktualizált elméleti tudás egységének eredménye több mint 70 év kutatói, szakértői és tanácsadói tevékenység.

 

A Turizmus Tanszék oktatói maguk is aktív turisták: a világ több mint 85 országába eljutottak, rendszeres előadói nemzetközi konferenciáknak, illetve jelentős nemzetközi oktatási tapasztalattal rendelkeznek.

 

A Tanszék évről évre népszerű turisztikai előadássorozatot szervez a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályával együttműködésben.

 

A képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Nappali Budapest  Költségtérítéses  282 700 Ft 6+1 félév 
Alapképzés (angol nyelven) Nappali  Budapest Költségtérítéses   310 970 Ft 6+1 félév 
Alapképzés Levelező

Budapest,

Orosháza

Költségtérítéses 218 900 Ft 6+1  félév
Alapképzés Távoktatás Budapest, Orosháza Költségtérítéses 211 200 Ft 6+1  félév

 


Kodolányi János Egyetem
Orosháza


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Copyright © Kodolányi János Egyetem
Főtámogatónk: