06 80 203 769 (ingyenesen hívható)
    felveteli@kodolanyi.hu
      

  

Turizmus-vendéglátás


Építsen karriert a világ vezető iparágában!

Képzési helyszínek

 • Budapest: levelező, távoktatás
 • Székesfehérvár: távoktatás
 • Orosháza: levelező, távoktatás

kERESZTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN DUÁLIS FORMÁRA NEM LEHET JELENTKEZNI!

 

  Tanszékvezetői szakajánló video

 

Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 

 A képzési program főbb elemeiHOL?
1. FÉLÉV

A turizmuselmélet alapjai

Mikroökonómia

A Kodolányi János Egyetem budapesti, székesfehérvári vagy orosházi oktatási helyszínén
2. FÉLÉV

Turizmusföldrajz

Marketing

 
3. FÉLÉV

Vállalati gazdaságtan

Számvitel

A Kodolányi János Egyetem budapesti, székesfehérvári vagy orosházi oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél
4. FÉLÉV

Vendéglátás és szállodamenedzsment

Turizmus marketing

 
5-6. FÉLÉV

Specializációk:

Szálláshely menedzsment: Minőségmenedzsment a szállodaiparban, Rendezvénymenedzsment          

Vendéglátás menedzsment: Vállalati és személyes márkaépítés, Aktuális trendek a gasztronómiában és vendéglátásban

Turisztikai termékfejlesztés és -menedzsment: Kreatív és kulturális turizmus menedzsment, Turisztikai attrakciók és vállalkozások menedzsmentje

A Kodolányi János Egyetem budapesti, székesfehérvári vagy orosházi oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél
7. FÉLÉV

Turizmus-vendéglátás szakmai gyakorlat 

Diplomamunka, záróvizsga

Nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél

A Kodolányin, mely Magyarország egyik legnagyobb múltú turisztikai képzőhelye, elismert és tapasztalt szakemberektől tanulhatsz. Nálunk izgalmas, élményekkel teli órák keretében korszerű, piacképes tudás birtokába juthatsz a turisztikai vállalkozások vezetéséről, gazdálkodásáról és üzleti folyamatainak irányításáról, menedzseléséről.  Képzésünkön a nemzetközi turizmus aktuális trendjeit is megismered. Átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz a turisztikai termékfejlesztés legdinamikusabban fejlődő területén, a gasztroturizmus, aktív turizmus, kreatív turizmus világába is belekóstolhatsz. Kiterjedt nemzetközi partnerkapcsolataink révén egyedülálló lehetőségeket kapsz a külföldön való tanulásra és szakmai gyakorlatra az ERASMUS+ program keretén belül. Várunk, ha szeretnéd megismerni a turizmus főbb jellemzőit és szeretnél például szállodában, utazásszervezésben, vendéglátásban, légitársaságnál, konferencia-  vagy rendezvényszervező cégnél dolgozni, ha kíváncsi vagy a világra és szívesen kipróbálnád magadat külföldön, szeretsz utazni, emberekkel foglalkozni, ha dinamikus, változatos feladatokra  vágysz és élvezed a szakmai kihívásokat. Azok, akik az angol nyelvű képzést választják, külföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt.

 

Választható specializációk

Szálláshely menedzsment

A szállodaszervezés szakirányon megismerkedhetsz a szálláshely-szektor aktuális trendjeivel és elsajátíthatsz minden olyan menedzsment-ismeretet, amely egy szálláshely üzemeltetésénél nélkülözhetetlen. Megismerkedsz továbbá a szálláshelyek természeti, gazdasági és társadalmi környezetének sajátosságaival annak érdekében, hogy a profittermelés a vendégek és a munkatársak elégedettségével járjon együtt.

 

Vendéglátás menedzsment

A szakirányon megismered az ételkészítés és az éttermi értékesítés alapelveit és gyakorlatát, illetve a vendéglátóhelyek üzemeltetésének lényegi problémáit és fő szervezési kérdéseit. A szakirány kiemelten kezeli a vendéglátó vállalkozások költséggazdálkodását, munkaerő- és bérgazdálkodását, illetve középpontba helyezi a projektszemléletű gondolkodás elsajátíttatását, így  alkalmas leszel vendéglátó vállalkozások indítására és üzemeltetésére egyaránt.

Turisztikai termékfejlesztés és menedzsment

 

 

Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

A turizmus-vendéglátás szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • gazdálkodási és menedzsment
 • kommunikáció és médiatudomány (emelt szintű érettségi kötelező!)
 • nemzetközi tanulmányok (emelt szintű érettségi kötelező!)
 • szociális munka (emelt szintű érettségi kötelező!)

Szakmai gyakorlat

A képzés részeként hallgatóinkat 1 félév összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, amelyre több mint kétszáz hazai és nemzetközi gyakorlóhelyi partnerünknél nyílik lehetőségük (főként szállodákban, utazási irodákban, illetve vendéglátó vállalkozásoknál). A gyakorlat teljesítésére pályázat útján lehetőség van többek között Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Görögországban, Törökországban vagy az USA-ban is.

A duális képzésen tanuló hallgatóink ezen felül a képzés első három évében évente 22 hetes gyakorlat keretében sajátítják el a szakma alapjait.

Turizmus-vendéglátás szakon az alábbi partnereknél végezhetsz duális képzést:

 • Frigyláda Kft. 
 • GastroXperience Kft. (Urban Betyár Étterem) 
 • Hotel Rosinante Kft.
 •  Kék Duna Wellness Hotel Kft. 
 • Kisposta Kft. 
 • Mezőhegyes Város Önkormányzata 
 • Nagy Utazási Iroda (Nagy Lászlóné) 
 • Tímár Panzió Kft. 

 

Gyakorlati helyeink közül néhány

Corinthia Grand Hotel Royal, Danubius Hotels Group, Hunguest Hotels, Ibusz Utazási Irodák Kft., Kempinski Hotel Budapest, Kartago Tours, Marriott Hotel Budapest, N-H Hotels, Ramada Hotel & Resort Lake Balaton, Tensi Holiday, Velence Resort & Spa.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon (a választott szakirány megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek a KJE-en az alapszakon megszerzett diploma után

Mesterképzésen:

Korszerű ismereteket nyújtó Szakirányú továbbképzési szakjainkon.

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Karrierépítés hazai és nemzetközi szállodákban, utazási irodákban, vendéglátásban, szállodaüzemeltetési és gazdálkodási munka szállodákban, konyhai és éttermi munka szervezése és koordinálása, turisztikai termékek fejlesztése és menedzsmentje vállalkozásoknál, a nonprofit szférában és az államigazgatásban.

 

Raskó Róbert, vendéglátó és szálloda szak

"Már kisgyermek koromban is arról álmodoztam, hogy egyszer egy szállodát irányíthassak, így már a középiskolában is vendéglátást és idegenforgalmat tanultam, és ezért esett a választás a Kodolányi János Egyetemre is. Bár szakmailag már sok ismerettel rendelkeztem, az egyetem adta azt a plusz tudásanyagot, hogy vezetői pozíciót is betölthessek a későbbiek folyamán. A diplomám megszerzése után 2 hónappal már elmondhattam, hogy egy 60 ágyas balatoni szálloda igazgatója vagyok."

 

Érdekességek a turizmus tanszékről

Hazánk turisztikai szakembereinek közel 40%-a kodolányis diplomával büszkélkedhet.

 

A KJE Turizmus Tanszékének 40,5 év átlagéletkorú tanárai összesen közel 120 év szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, amelyet a szálloda- és vendéglátóipar, az utazásközvetítés, valamint a turizmus irányításának különböző munkaköreiben dolgozva szereztek. Vendégoktatóink a szakmai legkiválóbb gyakorlati szakemberei közül kerülnek ki.

 

A szakmai tapasztalatok és a folyamatosan bővített-aktualizált elméleti tudás egységének eredménye több mint 70 év kutatói, szakértői és tanácsadói tevékenység.

 

A Turizmus Tanszék oktatói maguk is aktív turisták: a világ több mint 80 országába eljutottak, rendszeres előadói nemzetközi konferenciáknak, illetve jelentős nemzetközi oktatási tapasztalattal rendelkeznek.

 

A Turizmus Tanszék „Turisztikai projektmenedzsment" kurzusa megosztott első díjat nyert a "Mit díjazna a munkáltató? Sikertörténetek a munkaerőpiac-orientált felsőoktatás témájában" Tempus pályázaton.


Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy.

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek.

Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Szakmai előkészítő tárgy: kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

 

A képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Levelező Budapest, Székesfehérvár, Orosháza Költségtérítéses 218 900 Ft 6+1 félév
Alapképzés Távoktatás Budapest, Székesfehérvár, Orosháza Költségtérítéses 211 200 Ft 6+1 félév

 


Kodolányi János Egyetem
Orosháza


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár