Felvételi ügyekben alap- és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések esetén:
20/521-5284, 20/521-5764 (H-CS 08:30-15:30)
felveteli@kodolanyi.hu
Felvételi ügyekben szakirányú továbbképzések esetén: https://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes
   

  

Turizmus-vendéglátás


Építs karriert a világ vezető iparágában

Képzési helyszínek

 • Budapest: nappali (angol nyelven is), levelező, távoktatás
 • Orosháza: nappali, levelező, távoktatás
 • Székesfehérvár: nappali, levelező, távoktatás

Angol nyelven is! 

Rövid képzési áttekintő a szakról

 

A Kodolányin, mely Magyarország egyik legnagyobb múltú turisztikai képzőhelye, elismert és tapasztalt szakemberektől tanulhatsz. Nálunk izgalmas, élményekkel teli órák keretében korszerű, piacképes tudás birtokába juthatsz a turisztikai vállalkozások vezetéséről, gazdálkodásáról és üzleti folyamatainak irányításáról, menedzseléséről.

Képzésünkön megismered a nemzetközi turizmus aktuális trendjeit. Átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz a turisztikai termékfejlesztés legdinamikusabban fejlődő területein, belekóstolhatsz a gasztroturizmus, az aktív turizmus, a kreatív turizmus és a zarándokturizmus világába is. Kiterjedt nemzetközi partnerkapcsolataink révén egyedülálló lehetőségeket kapsz a külföldön való tanulásra és szakmai gyakorlatra az ERASMUS+ program keretén belül.

Várunk, ha szeretnéd megismerni a turizmus főbb jellemzőit és szeretnél például szállodában, utazásszervezésben, vendéglátásban, légitársaságnál, konferencia- vagy rendezvényszervező cégnél dolgozni, ha kíváncsi vagy a világra és szívesen kipróbálnád magadat külföldön, szeretsz utazni, emberekkel foglalkozni, ha dinamikus, változatos feladatokra vágysz és élvezed a szakmai kihívásokat.

Azok, akik az angol nyelvű képzést választják, külföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra és interkulturális tapasztalatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt. Az angol nyelvű képzés hallgatói mentesülnek a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

 

A Turizmus Tanszék vezetője Dr. Rátz Tamara a Felelősségteljes Turizmus Kutató Intézet Budapest intézetvezetője, a Turizmus Földrajz Kutatási Hálózat hálózatvezetője. Oktatónk még többek között Dr. Kundi Viktória, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének volt alelnöke.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy informatika földrajz vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy.

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek.

Ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy: idegennyelvű ügyvitali ismeretek, irodai ügyviteli ismeretek.Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Szakmai előkészítő tárgy: informatikai ismeretek kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.


Emelt szintű érettségi nem szükséges.


Választható specializációk

Szálláshely menedzsment

A szálláshely-menedzsment specializáción megismerkedhetsz a szálláshely-szektor aktuális trendjeivel és elsajátíthatsz minden olyan menedzsment-ismeretet, amely egy szálláshely üzemeltetésénél nélkülözhetetlen. Megismerkedsz továbbá a szálláshelyek természeti, gazdasági és társadalmi környezetének sajátosságaival annak érdekében, hogy a profittermelés a vendégek és a munkatársak elégedettségével járjon együtt. Elsősorban azoknak ajánljuk a specializációt, akik a szállodaiparban vagy a szálláshely-szektor egyéb területén képzelik el a jövőjüket vagy esetleg saját szállodát terveznek alapítani.

 

Vendéglátás menedzsment

A specializáción elméletben és gyakorlatban is megismered az ételkészítés és az éttermi értékesítés alapelveit és feladatait, illetve a vendéglátóhelyek üzemeltetésének lényegi problémáit és fő szervezési kérdéseit. A szakirány kiemelten kezeli a vendéglátó vállalkozások költséggazdálkodását, munkaerő- és bérgazdálkodását, illetve középpontba helyezi a projektszemléletű gondolkodás elsajátíttatását, így alkalmas leszel vendéglátó vállalkozások indítására és üzemeltetésére egyaránt. Elsősorban tehát azoknak ajánljuk a specializációt, akik a vendéglátás területén képzelik el a jövőjüket vagy esetleg saját éttermet, kávézót, bárt terveznek alapítani.

 

Turisztikai termékfejlesztés és -menedzsment

Ezen az egyedi specializáción a hazai és nemzetközi piacon egyaránt keresett termékek – például kulturális és örökségturizmus, egészségturizmus, aktív turizmus vagy konferenciaturizmus – összetevőivel, tervezésével, fejlesztésével, valamint menedzsment és marketing feladataival, aktuális nemzetközi piaci trendjeivel ismerkedhetsz meg. A specializációt főként azoknak ajánljuk, akik utazási irodáknál, turisztikai attrakcióknál vagy a desztináció menedzsment területén szeretnének kreatív és innovatív termékfejlesztéssel foglalkozni.

Zarándokturizmus

A Zarándokturizmus specializáció célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a vallási turizmus tervezés, fejlesztés és menedzsment keretein belül vallási zarándokutak megtervezésére, marketingjére és megvalósítására. A képzés során a hallgatók egyrészt elméleti – többek között vallástudományi, antropológiai, művészettörténeti – ismereteket szereznek a zarándoklatok és a zarándokturizmus témájához kapcsolódóan, másrészt megismerkednek a vallási turizmus és azon belül a zarándokturizmus legfontosabb hazai és nemzetközi trendjeivel, harmadrészt a képzés gyakorlatorientáltságának köszönhetően a zarándokturizmus marketing, menedzsment és szervezési kérdéseiben is tapasztalatot szereznek.

Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

A turizmus-vendéglátás szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • gazdálkodási és menedzsment
 • kommunikáció és médiatudomány
 • nemzetközi tanulmányok
 • szociális munka 

Szakmai gyakorlat, duális képzés

A képzés részeként hallgatóinkat 2 félév összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, amelyre több mint kétszáz hazai és nemzetközi gyakorlóhelyi partnerünknél nyílik lehetőségük (főként szállodákban, utazási irodákban, illetve vendéglátó vállalkozásoknál). A gyakorlat teljesítésére pályázat útján lehetőség van többek között Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Görögországban, Törökországban vagy az USA-ban is.

A duális képzésen tanuló hallgatóink ezen felül a képzés első három évében évente 22 hetes gyakorlat keretében sajátítják el a szakma alapjait.  

Turizmus-vendéglátás szakon az alábbi partnerekhez jelentkezhetsz duális képzésre:

 

 • Dig-Bulid Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.
 • FLOW Hotels Kft. 
 • Projekt-dekor Kft./ Napsugár Hotel Szállodaüzemeltető Bt.
 • Petőfi Kultúrális Közhasznú Nonprofit Kft. 

Gyakorlati helyeink közül néhány

Corinthia Grand Hotel Royal, Danubius Hotels Group, Hunguest Hotels, Ibusz Utazási Irodák Kft., Kempinski Hotel Budapest, Kartago Tours, Marriott Hotel Budapest, N-H Hotels, Ramada Hotel & Resort Lake Balaton, Tensi Holiday, Velence Resort & Spa.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon

 

Továbbtanulási lehetőségek a KJE-en az alapszakon megszerzett diploma után

Mesterképzésen:

Korszerű ismereteket nyújtó Szakirányú továbbképzési szakjainkon.

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Karrierépítés hazai és nemzetközi szállodákban, utazási irodákban, vendéglátásban, szállodaüzemeltetési és gazdálkodási munka szállodákban, konyhai és éttermi munka szervezése és koordinálása, turisztikai termékek fejlesztése és menedzsmentje vállalkozásoknál, a nonprofit szférában és az államigazgatásban.

 

Érdekességek a Turizmus Tanszékről

Hazánk turisztikai szakembereinek közel 40%-a kodolányis diplomával büszkélkedhet.

 

A KJE Turizmus Tanszéke 120 év szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, amelyet a szálloda- és vendéglátóipar, az utazásközvetítés, valamint a turizmus irányításának különböző munkaköreiben dolgozva szereztek. Vendégoktatóink a szakmai legkiválóbb gyakorlati szakemberei közül kerülnek ki.

 

A szakmai tapasztalatok és a folyamatosan bővített-aktualizált elméleti tudás egységének eredménye több mint 70 év kutatói, szakértői és tanácsadói tevékenység.

 

A Turizmus Tanszék oktatói maguk is aktív turisták: a világ több mint 90 országába eljutottak, rendszeres előadói nemzetközi konferenciáknak, illetve jelentős nemzetközi oktatási tapasztalattal rendelkeznek.

 

A Tanszék évről évre népszerű turisztikai előadássorozatot szervez a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályával együttműködésben.

 

Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra. 2019-ben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által meghirdetett CheckINN innovációs versenyen hallgatóink megnyerték a „Legjobb szállodai alapfolyamat innováció" kategóriát, a „Legjobb F&B szolgáltatás innováció” kategóriában pedig második helyen végzett a kodolányis csapat.

 

A képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Nappali (angol) Budapest Költségtérítéses 414 000 Ft 8 félév
Alapképzés  Nappali (magyar) Budapest, Orosháza, Székesfehérvár   Költségtérítéses 324 000 Ft   8 félév
Alapképzés Levelező (magyar) Budapest, Orosháza, Székesfehérvár Költségtérítéses 300 000 Ft 8 félév
Alapképzés Távoktatás (magyar) Budapest, Orosháza,
Székesfehérvár
Költségtérítéses 300 000 Ft 8 félév

 


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Nemzetközi Campus


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


 •  H-8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.
 •   20/521-5284, 20/521-5764 (H-CS 08:30-15:30)
 • felveteli@kodolanyi.hu
Kodolányi János Egyetem
Orosháza