06 80 203 769
   06 22 543 324
    felveteli@kodolanyi.hu
   

  

Kommunikáció- és médiatudomány


Képzési helyszínek

  • Budapest: nappali, levelező
 
Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 

 

Nálunk megtapasztalhatod a kiscsoportos és hallgatóbarát oktatás előnyeit, közvetlen kapcsolatot alakíthatsz ki oktató személyre szabott intenzív gyakorlati kurzusok során tanulhatsz és tehetséggondozó műhelyekben mélyítheted érdeklődésednek megfelelően a tudásod. Már az első szemesztertől kezdve, és a képzés során folyamatosan, saját médiacentrumunkban, televíziós műtermünkben, rádióstúdiónkban, online hírportálunk szerkesztőségében, kamerával, stúdióban, szerkesztőségi körülmények között gyakorolhatsz tapasztalt tanárok vezetésével. Oktatóink között találod Máté Krisztina szerkesztő-műsorvezetőt, producert, Szekeres Csaba rendezőt, forgatókönyvírót, operatőrt, Gyuricza Péter újságírót, rádiós szerkesztőt, Petőcz András József Attila- díjas, Márai Sándor-díjas írót, költőt, szerkesztőt, valamint Sós Péter Jánost, a Magyar Public Relations Szövetség örökös tagját. Jelentkezz hozzánk, ha az online vagy a hagyományos médiában szeretnél tartalomgyártással foglalkozni, ha szívesen lennél riporter, tudósító, vagy szerkesztő, vágó, vagy műsorvezető. Jó helyen vagy nálunk akkor is, ha a marketingkommunikációban, a PR szakmában, a reklámiparban szeretnél dolgozni, vagy vállalatok, intézmények kommunikációs igazgatásában szeretnél részt venni, esetleg szóvivőként akarsz elhelyezkedni.

 

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem vagy egy idegen nyelv.  Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Ezekből legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni.

Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 után érettségiztek, és nem rendelkeznek azok számára kötelező letenni az emelt szintű érettségi vizsgát a bekerüléshez a www.felvi.hu oldalon a Felvételi tájékoztatóban írtak szerint. Érettségi vizsgára jelentkezésről bővebb információt a www.oktatas.hu oldalon található. 

Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 előtt érettségiztek, azok számára az emelt szintű érettségi helyett lehetőség van felsőoktatási felvételi szakmai alkalmassági vizsgára maximum két tárgyból a www.felvi.hu oldalon a Felvételi tájékoztatóban írtak szerint.  

 

Specializációk

Elektronikus médiumok

Megismerkedsz a televíziózás és a rádiózás alapvető szakmai ismereteivel. Megtanulhatod a témaválasztás módszereit, a feldolgozás különböző műfajait, a kérdezéstechnikát, az információ-gyűjtés lehetőségeit és a nyilvános beszéd elemeit, gyakorolhatod a műfajokra jellemző beszédtechnikai sajátosságokat is. Elsajátíthatod a kamerakezelést, a stábmunkában való szerkesztő-riporteri munkát, a kép- és hangvágást, editálást és montírozást, a televíziós és rádiós műsorvezetés és szerkesztés munkafolyamatait.

Online és print sajtó

Elsajátíthatod az online újságírás, és természetesen a hagyományos print média alapvető szakmai ismereteit. Különböző műfajú és tematikájú sajtóműfajok gyakorlása során megtanulod a nyomtatott és az online médiával, a webes felületre való publikálással, a multimédiával, a szövegek, a képek, illetve a videók szerkesztésével kapcsolatos tudnivalókat. Megismerkedsz - többek között - az alapvető sajtónyelvi fogalmakkal, az újságírás és –szerkesztés legfontosabb folyamataival, valamint történeti ismereteket is kapsz ezek mindennapi alkalmazásához.

Integrált modern üzleti és intézményi kommunikáció

Az üzleti/intézményi kommunikáció drámaian megváltozott az utóbbi években. A marketingkommunikáció és a PR helyébe az integrált kommunikáció lépett. Az eszközök pedig egyre inkább átterelődtek az online kommunikációra, főleg a közösségi médiára, a mobiltelefonokra és a nagy adatbázisokra. Az Integrált üzleti/intézményi kommunikáció specializációt választva már a 21. századi követelményeknek megfelelő kommunikációt tanulod, így könnyen érvényesülsz majd a munkaerőpiacon. A legjobb szakemberek vezetésével megtanulod a kereső- és a viselkedésalapú marketinget, a reszponzív weblapok szerkesztési szabályait, a „big data” sajátosságait, a kiterjesztett és a virtuális valóság technikáit. Mindemellett természetesen megalapozod tudásod a „klasszikus” marketingben és a hagyományos PR-ben is. A tanulmányaidat médiaismerettel és prezentációs technikákkal is kiegészítheted.

Vizuális kommunikáció

A specializáció a hazai, európai és globális társadalmi és gazdasági élet ma már szinte minden területén fontos szerepet játszó vizuális kommunikációs feladatok ellátására képez szakembereket. Egyre keresettebbek ugyanis azok a kommunikációs tervezők, akik a vizuális kommunikáció eszközeivel magas színvonalon és hatékonyan tudnak élni szervezetek és cégek brandjének kialakítása, fejlesztése, tevékenységük, szolgáltatásaik és termékeik versenyképes kommunikációja érdekében. Végzett hallgatóink a média és a kreatív iparágak számos területén is elhelyezkedhetnek, akár egyéni szakértői, elemzői, tanácsadói vagy kreatív munkatársi feladatokat ellátva, akár gazdasági társaságok, társadalmi és közigazgatási szervezetek kommunikációs csoportjainak vizuális kommunikációs specialistájaként, hatékonyan közreműködve a vizuális kommunikációs feladatok és tevékenységek megtervezésében, megszervezésében és megvalósításában egyaránt.

Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek


A kommunikáció- és médiatudomány szak mellé, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

  • közösségszervezés
  • anglisztika (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező)
  • emberi erőforrások
  • gazdálkodási és menedzsment
  • nemzetközi tanulmányok
  • történelem
  • turizmus-vendéglátás
FIGYELEM!
Az angol nyelvű képzések csak nappalis formában indulnak, az angol nyelvű képzéseken való tanulás egész heti, napközbeni elfoglaltságot jelent, az idegen nyelvi szaknyelv használat-gyakorlás miatt pedig egyéni tanrend csak kimagasló szintű nyelvtudás alapján adható. A hatályos rendelkezések alapján ugyanis az angol nyelvű képzés végén kapott oklevél a C1 szintű nyelvtudással, azaz felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű nyelvtudást igazol, értelemszerűen az idegen nyelvi (angol) kompetencia fejlesztése a teljes képzés alatt megvalósul, ez a magyar nyelven tanult tárgyakkal nem váltható ki.
 

Szakmai gyakorlat

Nappali tagozaton – a belső gyakorlati helyeinknek, stúdióinknak, online hírportálunknak köszönhetően – magas óraszámban vehetsz részt évközi szakmai gyakorlatokon és projektgyakorlatokon (kreatív írás, nyomtatott sajtó, online újságírás, rádió, televízió, online és mobilkommunikáció, vizuális kommunikáció és PR-marketingkommunikáció). Az utolsó szemeszterben stratégiai partnereinknél, a média és a PR-marketing kommunikációs piac országosan ismert, meghatározó cégeinél teljesítheted külső szakmai gyakorlatodat. Tematikus heteink keretén belül olyan tréningeken és workshopokon mélyítheted kommunikációs tudásod, amelyek a hagyományos oktatási kereteken kívül esnek, a munkaerőpiacon viszont nagy hasznát fogod majd venni, s eközben számos olyan volt hallgatónkkal is találkozhatsz, akik időközben a média és a kommunikációs szakma elismert tagjai!

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Kommunikátor (a választott specializáció megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek az alapszakon megszerzett diplomát követően

Mesterképzésben:

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.

 

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Tudósítói, riporteri, szerkesztőségi munka országos és helyi televízióknál, rádióknál, újságoknál, internetes portálok szerkesztőségeiben, hírügynökségeknél, illetve PR-referensi és médiareferensi, reklámügynökségi, szóvivői munka vállalatok és intézmények kommunikációs munkatársaként. Digitális riporteri munkát végezhetsz televíziós és új média szerkesztőségekben, lehetsz tartalomfejlesztő, vagy közösségi média menedzser is.

A képzés ára*

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Nappali Budapest Költségtérítéses 280 000 Ft 6 félév
Alapképzés Levelező Budapest Költségtérítéses 250 000 Ft 6 félév 

 

*A FELVI oldalán megjelent a pótfelvételi eljárásra meghirdetett szakoknak egy új ártáblázata, ebben az Oktatási Hivatal önállóan módosította az Egyetem által korábban közzétett adatokat az Egyetemmel történt előzetes egyeztetés nélkül. Azonnal felvettük a kapcsolatot az Oktatási Hivatallal és jelen pillanatban az egyeztetés még folyik a szervezetek között. Jelenleg azt tudjuk rögzíteni, Egyetemünk továbbra is fenntartja, hogy az alapeljárásra meghirdetett díjak érvényesek. A későbbiekben még tájékoztatjuk Önöket a honlapon.


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Nemzetközi Campus


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Kodolányi János Egyetem
Orosháza