Alap- és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések esetén:
20/521-5284, 20/521-5764 (H-CS 08:30-15:30)
felveteli@kodolanyi.hu
Szakirányú továbbképzések esetén: https://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes
   

  

Kommunikáció- és médiatudomány


Kommunikációban az első

Képzési helyszínek

 • Budapest: nappali, levelező
Rövid képzési áttekintő a szakról

 

A Kodolányi János Egyetem élen jár a kommunikáció képzésben, hiszen a felsőoktatásban hazánkban elsőként (az 1994/95-ös tanévben) nálunk indult el a szak. Történelmi jelentőségű pillanat volt, mert a programmal Kelet-Európa első szabad BBC nézőpontú újságíróképzését valósítottuk meg. Ma ugyanezzel a lendülettel dolgozunk, mind tartalmilag, mind technikailag folyamatosan megújulunk és fejlesztünk és a napjainkban rendkívül gyorsan változó iparágra készítjük fel hallgatóinkat.

Már az első szemesztertől kezdve, és a képzés során folyamatosan, saját médiacentrumunkban, televíziós műtermünkben, rádióstúdiónkban, online hírportálunk szerkesztőségében, kamerával, stúdióban, szerkesztőségi körülmények között gyakorolhatsz tapasztalt tanárok vezetésével.

Természetes az, hogy a szakmai gyakorlati programok első évtől kezdődően - a majdani stábmunkához hasonlóan - kiscsoportokbanzajlanak és így közvetlen kapcsolatot alakíthatsz ki tanáraiddal személyre szabott intenzív gyakorlati kurzusok során tanulhatsz, és tehetséggondozó műhelyekben mélyítheted érdeklődésednek megfelelően a tudásod.

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor, a Film- és Televíziós Művészet Tanszék vezetője Dr. Kirády Attila Zoltán TV2 kreatív igazgatója és producere.

 

Oktatóink között találod többek között Dr. Máté Krisztina főiskolai tanár, szerkesztő-műsorvezető (Első millióm története stb.), producert; Dr. Illés Gabriella egyetemi docens, producert (Megasztár, A Nagy Duett, Toxikoma); Dr. Mátyássy Áron egyetemi docens, Balázs Béla-díjas film- és televíziós rendezőt (Aranyélet, Besúgó); Kormos Anett mestertanár, forgatókönyvíró (Mi kis falunk, Mintaapák) és humoristát; Dr. Kirády Attila egyetemi docens, kreatív igazgató és producert; Dr. Gyuricza Péter egyetemi docens, újságíró, rádiós szerkesztőt; Dr. Petőcz András főiskolai tanár, József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas író, költő, szerkesztőt; Makai József mestertanár, jelenleg hadi tudósítót, aki a frontról tanít online, Dr. Sós Péter János  mestertanár, a Magyar Public Relations Szövetség örökös tagját; Goda Kriszta címzetes egyetemi docens, Balázs Béla-díjas rendezőt (Csak szex és más semmi, Szabadság, szerelem, BUÉK); Dr.Bátori Zsolt egyetemi docens, művészetfilozófus és fotóművészt; valamint Prof. Dr.Gőbölyös Luca fotóművészt.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem vagy egy idegen nyelv.

Választható nyelvek: angol, arab, beás; bolgár, bolgár nemzetiségi nyelv, cseh, eszperantó, finn, francia, héber, holland, horvát, horvát nemzetiségi nyelv, japán, kínai, latin nyelv, lengyel, lovári, német, német nemzetiségi nyelv, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, szerb, szlovák; szlovén nemzetiségi nyelv, szlovén nyelv, török, újgörög, ukrán.


Emelt szintű érettségi nem szükséges.

 

Specializációk

Közösségi médiamenedzsment
Kreatív képalkotás
Kreatív tartalomfejlesztés
Üzleti és társadalmi kommunikáció
Elektronikus médiumok 
Hangesztétika és hangtechnika
Televíziós sorozatrendező
Televíziós sorozatíró

 

Érdeklődsz a televíziós sorozatok iránt? Szeretnél te is ebben az izgalmas iparágban dolgozni?

Kettő, egymással szorosan együttműködő specializációnkon (televíziós sorozatíró, televíziós sorozatrendező) a jövő televíziós sorozatkészítő szakembereit képezzük. A hallgatók a gyakorlati képzés során működő televíziós sorozatok gyártási munkájában vesznek részt, ahol közreműködőként ismerhetik meg a forgatókönyvírás, a rendezés és a színészi mesterség alapjait. Oktatóink az egyetem Film- és televízió Művészeti Tanszékének munkatársai, akik producerként, rendezőként, íróként, dramaturgként, illetve színművészként jelenleg is aktív, jelentős befolyással bíró alkotó tagjai a televíziós fikciós filmgyártási szektornak. Olyan tudásra tehetsz szert, amely nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is megállja a helyét.


Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

A kommunikáció- és médiatudomány szak mellé, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • közösségszervezés
 • anglisztika (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező)
 • emberi erőforrások
 • gazdálkodási és menedzsment
 • nemzetközi tanulmányok
 • történelem
 • turizmus-vendéglátás 

Szakmai gyakorlat

Nappali tagozaton – a belső gyakorlati helyeinknek, stúdióinknak, online hírportálunknak köszönhetően – magas óraszámban vehetsz részt évközi szakmai gyakorlatokon és projektgyakorlatokon (kreatív írás, nyomtatott sajtó, online újságírás, rádió, televízió, online és mobilkommunikáció, vizuális kommunikáció és PR-marketingkommunikáció). Az utolsó szemeszterben stratégiai partnereinknél, a média és a PR-marketing kommunikációs piac országosan ismert, meghatározó cégeinél teljesítheted külső szakmai gyakorlatodat. Tematikus heteink keretén belül olyan tréningeken és workshopokon mélyítheted kommunikációs tudásod, amelyek a hagyományos oktatási kereteken kívül esnek, a munkaerőpiacon viszont nagy hasznát fogod majd venni, s eközben számos olyan volt hallgatónkkal is találkozhatsz, akik időközben a média és a kommunikációs szakma elismert tagjai!

 

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Kommunikátor (a választott specializáció megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek az alapszakon megszerzett diplomát követően

Mesterképzésben:

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Tudósítói, riporteri, szerkesztőségi munka országos és helyi televízióknál, rádióknál, újságoknál, internetes portálok szerkesztőségeiben, hírügynökségeknél, illetve PR-referensi és médiareferensi, reklámügynökségi, szóvivői munka vállalatok és intézmények kommunikációs munkatársaként. Digitális riporteri munkát végezhetsz televíziós és új média szerkesztőségekben, lehetsz tartalomfejlesztő, vagy közösségi média menedzser is.

A képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés   Nappali  Budapest  Költségtérítéses  330 000 Ft 6 félév  
Alapképzés Levelező Budapest Költségtérítéses 300 000 Ft 6 félév 

 


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Nemzetközi Campus


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


 •  H-8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
 •   20/521-5284, 20/521-5764 (H-CS 08:30-15:30)
 • felveteli@kodolanyi.hu
Kodolányi János Egyetem
Orosháza