06 80 203 769 (ingyenesen hívható)
    felveteli@kodolanyi.hu
      

  
 

Kommunikáció- és médiatudomány


Képzési helyszínek

  • Budapest: levelező
  • Orosháza: levelező

  Tanszékvezetői szakajánló video

 

Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 A képzési program főbb elemeiHOL?
1. FÉLÉV

Kommunikáció- és tömegkommunikáció-elmélet Tartalomkategóriák

A Kodolányi János Főiskola budapesti vagy orosházi oktatási helyszínén
2. FÉLÉV

Beszédművelés gyakorlat

Infokommunikáció

A Kodolányi János Főiskola budapesti vagy orosházi oktatási helyszínén
3. FÉLÉV

Vezetés és vállalkozási ismeretek

Marketing és PR

A Kodolányi János Főiskola budapesti vagy orosházi oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél
4-6. FÉLÉV

Specializációk:

Elektronikus médiumok specializáció: Vágás-editálás-montírozás, Mozgókép, Tabloidizáció és bulvárosodás

Integrált modern üzleti/intézményi kommunikáció: Integrált kommunikáció, Szponzoráció, mecenatúra, CSR, lobby, Üzleti kommunikáció (prezentációs technikák, rendezvénykommunikáció)

Sajtóspecializáció: Média és közélet, Sajtónyelv, Szerkesztői ismeretek                

Vizuális kommunikáció: Digitális grafikai képalkotás, Webdesign arculat és applikációk vizuális tervezése, Komplex kreatív tervezés, kivitelezés és projektmendzsment 

Diplomamunka, záróvizsga

A Kodolányi János Főiskola budapesti vagy orosházi oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél

Szakunk a legnagyobb hagyományokkal rendelkező kommunikációs képzés Magyarországon, hiszen a Kodolányi János Főiskola indította elsőként. Magasan kvalifikált, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a kommunikációban és a médiában sikeres oktatók, szaktekintélyek tanítanak nálunk. Országosan ismert stratégiai partnereinkkel együttműködésben tudunk professzionális képzést nyújtani, céges partnereink dolgozóitól, vezetőitől közvetlenül megtanulhatod a munkaerőpiaci elvárásokat. A Kodolányin megtapasztalhatod a kiscsoportos oktatás előnyeit, közvetlen kapcsolatot alakíthatsz ki az oktatókkal, személyre szabott intenzív gyakorlati kurzusok során tanulhatsz. Már az első szemesztertől kezdve, és a képzés során folyamatosan, saját televíziós műtermünkben, rádióstúdiónkban, online hírportálunk szerkesztőségében, kamerával, stúdióban, szerkesztőségi körülmények között gyakorolhatsz olyan tanárok vezetésével, mint Dr. Máté Krisztina, szerkesztő-műsorvezető. Megismerkedhetsz a rádiós, a televíziós műsorkészítés és az online újságírás, valamint a marketing és PR-kommunikáció gyakorlatával, valamint a Kodolányisok Világa online hírportál szerkesztőségében is szerezhetsz gyakorlati ismereteket. A szakra várunk, ha a tömegmédiában akarsz dolgozni, napilapoknál, hetilapoknál, magazinoknál, internetes hírportáloknál, rádióknál, televízióknál szeretnél újságírói-szerkesztői munkát végezni, illetve a marketingkommunikációban, a PR szakmában, a reklámiparban szeretnél dolgozni, vagy vállalatok, intézmények kommunikációs igazgatásában szeretnél részt venni, esetleg szóvivőként akarsz elhelyezkedni.

 

Specializációk

Elektronikus médiumok

Megismerkedsz a televíziózás és a rádiózás alapvető szakmai ismereteivel. Megtanulhatod a témaválasztás módszereit, a feldolgozás különböző műfajait, a kérdezéstechnikát, az információ-gyűjtés lehetőségeit és a nyilvános beszéd elemeit, gyakorolhatod a műfajokra jellemző beszédtechnikai sajátosságokat is. Elsajátíthatod a kamerakezelést, a stábmunkában való szerkesztő-riporteri munkát, a kép- és hangvágást, editálást és montírozást, a televíziós és rádiós műsorvezetés és szerkesztés munkafolyamatait.

Online és print sajtó

Elsajátíthatod az online újságírás, és természetesen a hagyományos print média alapvető szakmai ismereteit. Különböző műfajú és tematikájú sajtóműfajok gyakorlása során megtanulod a nyomtatott és az online médiával, a webes felületre való publikálással, a multimédiával, a szövegek, a képek, illetve a videók szerkesztésével kapcsolatos tudnivalókat. Megismerkedsz - többek között - az alapvető sajtónyelvi fogalmakkal, a kapuőrzés, a hallgatási spirál, a kultiváció, a habermasi „Öffentlichkeit”, a tematizáció szerepével az újságírás gyakorlatában, valamint történeti ismereteket is kapsz ezek mindennapi alkalmazásához.

Integrált modern üzleti/intézményi kommunikáció

Az üzleti/intézményi kommunikáció drámaian megváltozott az utóbbi években. A marketingkommunikáció és a PR helyébe az integrált kommunikáció lépett. Az eszközök pedig egyre inkább átterelődtek az on-line kommunikációra, főleg a közösségi médiára, a mobiltelefonokra és a nagy adatbázisokra. Az Integrált üzleti/intézményi kommunikáció specializációt választva már a mai követelményeknek megfelelő kommunikációt tanulod, így könnyen érvényesülsz majd a munkaerőpiacon. A legjobb szakemberek vezetésével megtanulod a keresőmarketinget, a viselkedésalapú marketinget, a reszponzív weblapok szerkesztési szabályait, a „big data” sajátosságait, a kiterjesztett és a virtuális valóság technikáit. Mindemellett természetesen megalapozod tudásod a „klasszikus” marketingben és a hagyományos PR-ben is. A tanulmányaidat médiaismerettel és prezentációs technikákkal is kiegészítheted.

Vizuális kommunikáció

A specializáció a hazai, európai és globális társadalmi és gazdasági élet ma már szinte minden területén fontos szerepet játszó vizuális kommunikációs feladatok ellátására képez szakembereket. Egyre keresettebbek ugyanis azok a kommunikációs tervezők, akik a vizuális kommunikáció eszközeivel magas színvonalon és hatékonyan tudnak élni szervezetek és cégek brandjének kialakítása, fejlesztése, tevékenységük, szolgáltatásaik és termékeik versenyképes kommunikációja érdekében. Végzett hallgatóink a média és a kreatív iparágak számos területén is elhelyezkedhetnek, akár egyéni szakértői, elemzői, tanácsadói vagy kreatív munkatársi feladatokat ellátva, akár gazdasági társaságok, társadalmi és közigazgatási szervezetek kommunikációs csoportjainak vizuális kommunikációs specialistájaként, hatékonyan közreműködve a vizuális kommunikációs feladatok és tevékenységek megtervezésében, megszervezésében és megvalósításában egyaránt.

Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek


A kommunikáció- és médiatudomány szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

  • közösségszervezés
  • anglisztika (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező)
  • emberi erőforrások
  • gazdálkodási és menedzsment
  • nemzetközi tanulmányok
  • történelem
  • turizmus-vendéglátás

Szakmai gyakorlat

Nappali tagozaton az első és a második szemeszterben nagy óraszámú (105, illetve 90 órás) évközi szakmai gyakorlat (nyomtatott sajtó, online újságírás, rádió, televízió és PR-marketingkommunikáció) és a 3. szemesztertől kezdve a képzés végéig szakmai projektgyakorlatok a stratégia partnereinknél, a média és aPR-marketing kommunikációs piac országosan ismert, meghatározó cégeinél.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Kommunikátor (a választott specializáció megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek az alapszakon megszerzett diplomát követően

Mesterképzésben:

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.

 

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Tudósítói, riporteri, szerkesztőségi munka országos és helyi televízióknál, rádióknál, újságoknál, internetes portálok szerkesztőségeiben, hírügynökségeknél, illetve PR-referensi és médiareferensi, reklámügynökségi, szóvivői munka vállalatok és intézmények kommunikációs munkatársaként. Digitális riporteri munkát végezhetsz televíziós és új média szerkesztőségekben, illetve coaching tevékenységgel kapcsolatos feladatokat láthatsz el.

A képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Levelező Budapest, Orosháza Költségtérítéses 231 000 Ft 6 félév 

Érdekességek a kommunikáció és médiatudomány szakról

Számos végzett hallgatónk dolgozik az országos médiában. A Kodolányin végzett többek között Azurák Csaba (TV2), Varga Dóra (Népszabadság), Szabó Gergő (a magyar labdarúgó-válogatott sajtófőnöke) és Varga Edit (MTV) és még sokan mások, akikről interjúkötetek szólnak: "Sikeres Kodolányisok 1-2."

 

A főiskola budapesti Médiacentrumában készült tucatnyi vizsgafilm nyert el díjakat különféle hazai és nemzetközi fesztiválokon.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül, ebből legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni: egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol), magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

 


Kodolányi János Főiskola
Orosháza


Kodolányi János Főiskola
Budapesti Oktatási Központ


Kodolányi János Főiskola
Székesfehérvár