06 80 203 769
   06 22 543 324
    felveteli@kodolanyi.hu
   

  

Gazdálkodási és menedzsment


A holnap vállalati szakembereit képezzük

Képzési helyszínek

 • Budapest: nappali, nappali angol nyelven, levelező, távoktatás
 • Orosháza: nappali, távoktatás
 • Székesfehérvár: nappali, levelező, távoktatás


Angol nyelven is! 

 

Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 

Ha ez a szak érdekel, jelenleg 25 intézménybe adhatod be jelentkezési lapodat. A mi képzésünk különlegessége abban rejlik, hogy az alapozó általános tárgyak, mint a menedzsment, üzleti kommunikáció, pénzügyek, számvitel, marketing mellett elmélyült elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtunk a gazdasági informatika, a marketingkommunikáció, a startup kultúra és a napjainkban egyre fontosabbá váló zöldgazdaság tudományterületén. Ezek a területek dinamikusan fejlődnek, hiány van képzett szakemberekből, így végzettségeddel könnyen találsz majd munkát. A gazdasági életben aktívan tevékenykedő ismert és elismert szakemberektől is tanulhatsz, jól működő kapcsolatokat ápolunk a vállalati szektorral. Duális képzésünket több ismert nagyvállalattal közösen működtetjük mindhárom képzési helyszínünkön. Modulokra épülő képzési rendszerünk lehetővé teszi, hogy hallgatóink a gazdálkodási és menedzsment szak mellett, azzal párhuzamosan az emberi erőforrások vagy a turizmus-vendéglátás BA szakot is elvégezzék, így egy tandíjért plusz két félév alatt két újabb keresett menedzsment területen juthatsz diplomához, vagy akár egy félévvel hosszabb képzés esetén szakközgazdász diplomát is szerezhetsz. Képzésünk sikerét jelzi, hogy a Heti Válaszban megjelent felmérés szerint végzett hallgatóink havi bruttó jövedelmük alapján második helyen állnak az országos rangsorban. Azok, akik az angol nyelvű képzést választják, külföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra és interkulturális tapasztalatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt. Az angol nyelvű képzés hallgatói mentesülnek a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

 

 

Érettségi követelmény

 

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy informatika vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy. Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek. Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol. Szakmai előkészítő tárgy: informatikai ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipari ismeretek, idegennyelvű ügyviteli ismeretek, irodai ügyviteli ismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

 

Bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni.


Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 után érettségiztek, és nem rendelkeznek azok számára kötelező letenni az emelt szintű érettségi vizsgát a bekerüléshez a www.felvi.hu oldalon a Felvételi tájékoztatóban írtak szerint. Érettségi vizsgára jelentkezésről bővebb információt a www.oktatas.hu oldalon található. Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 előtt érettségiztek, azok számára az emelt szintű érettségi helyett lehetőség van felsőoktatási felvételi szakmai alkalmassági vizsgára maximum két tárgyból a www.felvi.hu oldalon a Felvételi tájékoztatóban írtak szerint. 

 

 

Specializációk

Digital Economy

A gazdasági informatika irányt mutat a gazdasági problémák megoldásához, az üzleti feladatok elvégzéséhez, az informatikai rendszerek hatékony alkalmazásához. A szakirány lehetőséget kínál olyan informatikai alkalmazások megismerésére és elsajátítására, melyek kapcsolódnak a közgazdaságtanhoz, a pénzügyhöz és a menedzsmenttel kapcsolatos vállalati feladatokhoz. A hallgatók tapasztalatot szereznek az üzleti folyamatok elemzésében, olyan szoftveralkalmazásokkal ismerkednek meg, amelyekkel megtervezik a vállalati folyamatokat, olyan programozói feladatokat végeznek, amelyek nélkülözhetetlenek a gazdasági életben. A képzés elvégzése után elhelyezkedhetsz az e-gazdaság, a közszolgálati vagy az üzleti informatika világában.

Marketingkommunikáció

Ha érdekesnek találod a fogyasztói piac pszichológiáját, fontos számodra a design, szívesen beletanulnál a vállalati PR, reklám- és egyéb kommunikációs tevékenységek tervezésébe, akkor itt a helyed! Marketingorientált gazdasági világunkban a megfelelő kommunikáció elengedhetetlen feltétele a vállalati sikernek. A nagyobb vállalatok komoly hangsúlyt fektetnek erre a tevékenységre, így a képzés birtokában jó eséllyel helyezkedhetsz el különböző cégek marketingosztályán vagy akár PR és reklámügynökségeknél. Ha pedig igazán rátermettnek érzed magad, akkor akár saját ügynökséget is alapíthatsz.

Zöldgazdaság (kizárólag angol nyelven)

Tudod, hogy mi az a fenntartható fejlődés? Valami olyasmi, aminek a világ gazdasága jelen pillanatban nem felel meg. A probléma megoldása elodázhatatlan, ezért egyre sürgetőbb szükség jelenik meg a témához értő szakemberek gazdasági jelenlétére. Ezen a szakirányon a gazdaság és a természeti környezet viszonyával ismerkedhetsz meg, illetve azokkal az eszközökkel és vezetői értékrendekkel, amelyek egy környezettudatos vállalatirányítás lehetőségét teremtik meg. Szakmai háttértudásoddal akár vezetőként, akár vállalati tanácsadóként is megállod a helyedet és tevékenységeddel hozzájárulhatsz a fenntarthatóság kialakulásához.

Startup

Az innovatív ötleteidet szeretnéd megvalósítani önálló vállalkozás elindításával? Esetleg már most is a mikro és KKV szektorban dolgozol? Számodra a Startup kultúra komoly eszközt és erőforrást jelent. Ezen a szakirányon képessé teszünk az ötlettől a minimálisan működő modellig egy olyan termék- és/vagy szolgáltatásfejlesztési folyamat megvalósítására, amellyel versenyelőnyhöz juthatsz a mai gyorsan változó világunkban.

Kétszakosság

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

A gazdálkodási és menedzsment szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • turizmus-vendéglátás
FIGYELEM!
Az angol nyelvű képzések csak nappalis formában indulnak, az angol nyelvű képzéseken való tanulás egész heti, napközbeni elfoglaltságot jelent, az idegen nyelvi szaknyelv használat-gyakorlás miatt pedig egyéni tanrend csak kimagasló szintű nyelvtudás alapján adható. A hatályos rendelkezések alapján ugyanis az angol nyelvű képzés végén kapott oklevél a C1 szintű nyelvtudással, azaz felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű nyelvtudást igazol, értelemszerűen az idegen nyelvi (angol) kompetencia fejlesztése a teljes képzés alatt megvalósul, ez a magyar nyelven tanult tárgyakkal nem váltható ki.
 

Duális képzés a gazdálkodási és menedzsment szakon 

Duális képzésünk keretén belül ugyanannyi időt töltesz el egy vállalatnál, mint az egyetemen, és a teljes tanulmányi időre - hallgatói munkaszerződéssel - fizetést kapsz. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg. Az elhelyezkedési esélyeid a munkaerőpiacon jelentősen megnövekednek, hiszen több év szakmai tapasztalattal már nem számítasz pályakezdőnek. A gazdálkodási és menedzsment szakon a következő vállalatoknál végezhetsz duális képzést: .

 • Doherty Hungary Kft.
 • Rail Cargo Hungaria Zrt.
 • Mazőkovácsháza Város Önkormányzata
 • Foster Biztosítási Alkusz Kft.
 • Vasex Kft.
 • Nexon Vállalkozási és Kereskedelmi Kft.
 • Budapest Bank Zrt.
 • Dig-Build Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.
 • Duális képzésre járni egyetemünk mindhárom helyszínén (Székesfehérvár, Budapest, Orosháza) lehetőséged van.


Szakmai gyakorlat

Az egybefüggő, 7. félévben esedékes féléves gyakorlat eltölthető bármilyen hazai vállalkozásnál, továbbá közintézményeknél vagy nonprofit szervezeteknél. Lehetőség van továbbá arra, hogy a legsikeresebb és nyelveket is jól beszélő hallgatók EU-s ösztöndíjjal, külföldön végezzék el a szakmai gyakorlatot az Erasmus program keretében.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Közgazdász, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon (választott szakirány megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek az alapszakon megszerzett diplomát követően

Mesterképzésben:

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.

Az alapképzés törzsanyaga részben lefedi a következő szakirányú továbbképzések tartalmát:

 • Vállalati ügyvitel
 • Vállalati irányítás és kontrolling szakközgazdász
 • Marketingkommunikáció szakközgazdász 

Ez egyben azt is jelenti, hogy plusz egy félév ráfordítással másoddiplomához juthatsz és szakközgazdász végzettséget szerezhetsz.

 

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

A lehetséges munkaterületek skálája nagyon színes, a teljesség igény nélkül a következők: gazdálkodási, adminisztrációs, pénzügyi, ellenőrzési, tervezési, projektirányítási, humánerőforrás-tervezési és fejlesztési, beruházási stb. területek, bármely, gazdálkodást folytató szervezetnél. Végzett hallgatóink jellemzően junior szakemberként helyezkednek el, majd szakmai előmenetelüktől függően középvezetővé válnak.

 

Érdekességek a gazdálkodási és menedzsment szakról

A Gazdálkodási és Menedzsment Tanszék kiterjedt hazai és nemzetközi adatbázisra épülő kutatást végzett, amelynek keretében kis és közepes cégek innovációs képességeit elemezte. A kutatásnak jelentős hazai és nemzetközi visszhangja volt.

 

A képzés során a gyakorlatban is tevékenykedő szakembereink oktatnak:

 • a számvitel és controlling tárgyakat sokéves tapasztalattal rendelkező okleveles könyvvizsgáló kollégánk oktatja,
 • a projektmenedzsment ismereteket projektek menedzselésében aktívan tevékenykedő szakembereink oktatják,

 • az üzleti tervezés, stratégiai tervezés és üzleti tanácsadás tárgyakat vállalati coachként tevékenykedő kollégánk oktatja,

 • oktatóink közül többen sikeres saját vállalkozást menedzselnek, jellemzően üzleti tanácsadási szakterületeken.

Távoktatási és levelező képzéseink az egyik legkeresettebbek magyar felsőoktatásban. Részidős képzéseink rugalmas és költséghatékony képzési lehetőséget kínálnak, ha gyakorló szakemberként, munka mellett szeretnél felsőfokú végzettséget, diplomát szerezni.

 

Hallgatóink nagyobb része sikerrel pályázik Erasmus ösztöndíjakra, külföldi részképzésekre. Amennyiben munkarendjük, családi kötelezettségeik lehetővé teszik, távoktatási és levelezős hallgatóink is pályázhatnak külföldi képzésre vagy szakmai gyakorlatra.

 

2014 szeptemberétől a nappali tagozaton mentori rendszert működtetünk, amely személyre szabott hallgatói támogatást kínál. Egyetlen hallgatónkat sem hagyjuk elveszni a szerteágazó követelmények és elvárások között.

 

A képzés ára*

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés

Nappali (magyar)

Budapest, Székesfehérvár, Orosháza Költségtérítéses 275 000 Ft 7 félév
Alapképzés

Nappali

 (angol)

Budapest Költségtérítéses 350 000 Ft 7 félév
Alapképzés

Levelező

(magyar)

Budapest, Székesfehérvár Költségtérítéses 250 000 Ft 7 félév
Alapképzés

Távoktatás (magyar)

Budapest, Székesfehérvár, Orosháza Költségtérítéses 250 000 Ft 7 félév

 *A FELVI oldalán megjelent a pótfelvételi eljárásra meghirdetett szakoknak egy új ártáblázata, ebben az Oktatási Hivatal önállóan módosította az Egyetem által korábban közzétett adatokat az Egyetemmel történt előzetes egyeztetés nélkül. Azonnal felvettük a kapcsolatot az Oktatási Hivatallal és jelen pillanatban az egyeztetés még folyik a szervezetek között. Jelenleg azt tudjuk rögzíteni, Egyetemünk továbbra is fenntartja, hogy az alapeljárásra meghirdetett díjak érvényesek. A későbbiekben még tájékoztatjuk Önöket a honlapon.

 


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Nemzetközi Campus


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Kodolányi János Egyetem
Orosháza