06 80 203 769
   06 22 543 324
    felveteli@kodolanyi.hu
      

  

Gazdálkodási és menedzsment


A holnap vállalati szakembereit képezzük

Képzési helyszínek

 • Budapest: nappali (angol nyelven is), levelező, távoktatás
 • Orosháza: nappali, levelező, távoktatás
 • Székesfehérvár: nappali, levelező, távoktatás

  Általános felvételi eljárás ponthatára: 280 pont

Angol nyelven is!
Duális formában is!

 
Rövid képzési áttekintő a szakról

 

Ha ez a szak érdekel, jelenleg 25 intézménybe adhatod be jelentkezési lapodat. A mi képzésünk különlegessége abban rejlik, hogy az alapozó általános tárgyak, mint a menedzsment, üzleti kommunikáció, pénzügyek, számvitel, marketing mellett elmélyült elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtunk a gazdasági informatika, a marketingkommunikáció és a napjainkban egyre fontosabbá váló zöldgazdaság tudományterületén. Ezek a területek dinamikusan fejlődnek, hiány van képzett szakemberekből,  így végzettségeddel könnyen találsz majd munkát. A gazdasági életben aktívan tevékenykedő ismert és elismert szakemberektől is tanulhatsz, jól működő kapcsolatokat ápolunk a vállalati szektorral. Duális képzésünket több ismert nagyvállalattal közösen működtetjük mindhárom képzési helyszínünkön. Modulokra épülő képzési rendszerünk  lehetővé teszi, hogy hallgatóink a gazdálkodási és menedzsment  szak mellett, azzal párhuzamosan az emberi erőforrások vagy a turizmus-vendéglátás  BA szakot is elvégezzék, így egy tandíjért plusz két félév alatt két újabb keresett menedzsment területen juthatsz diplomához, vagy akár egy félévvel hosszabb képzés esetén szakközgazdász diplomát is szerezhetsz. Képzésünk sikerét jelzi, hogy a Heti Válaszban megjelent felmérés szerint végzett hallgatóink havi bruttó jövedelmük alapján második helyen állnak az országos rangsorban. Azok, akik az angol nyelvű képzést választjákkülföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra és interkulturális tapasztalatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt. Az angol nyelvű képzés hallgatói mentesülnek a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 előtt érettségiztek, azok számára az emelt szintű érettségi kiváltható az egyetem által szervezett felvételi szakmai alkalmassági vizsgával.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy informatika vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy.

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek.

Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Szakmai előkészítő tárgy: kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

Bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni.

 

 

Specializációk

Digital Economy

A gazdasági informatika irányt mutat a gazdasági problémák megoldásához, az üzleti feladatok elvégzéséhez, az informatikai rendszerek hatékony alkalmazásához. A szakirány lehetőséget kínál olyan informatikai alkalmazások megismerésére és elsajátítására, melyek kapcsolódnak a közgazdaságtanhoz, a pénzügyhöz és a menedzsmenttel kapcsolatos vállalati feladatokhoz. A hallgatók tapasztalatot szereznek az üzleti folyamatok elemzésében, olyan szoftveralkalmazásokkal ismerkednek meg, amelyekkel megtervezik a vállalati folyamatokat, olyan programozói feladatokat végeznek, amelyek nélkülözhetetlenek a gazdasági életben. A képzés elvégzése után elhelyezkedhetsz az e-gazdaság, a közszolgálati vagy az üzleti informatika világában.

Marketing és kereskedelem

Ha érdekesnek találod a fogyasztói piac pszichológiáját, fontos számodra a design, szívesen beletanulnál a vállalati PR, reklám- és egyéb kommunikációs tevékenységek tervezésébe, akkor itt a helyed! Marketingorientált gazdasági világunkban a megfelelő kommunikáció elengedhetetlen feltétele a vállalati sikernek. A nagyobb vállalatok komoly hangsúlyt fektetnek erre a tevékenységre, így a képzés birtokában jó eséllyel helyezkedhetsz el különböző cégek marketingosztályán vagy akár PR és reklámügynökségeknél. Ha pedig igazán rátermettnek érzed magad, akkor akár saját ügynökséget is alapíthatsz.

Zöldgazdaság

Tudod, hogy mi az a fenntartható fejlődés? Valami olyasmi, aminek a világ gazdasága jelen pillanatban nem felel meg. A probléma megoldása elodázhatatlan, ezért egyre sürgetőbb szükség jelenik meg a témához értő szakemberek gazdasági jelenlétére. Ezen a szakirányon a gazdaság és a természeti környezet viszonyával ismerkedhetsz meg, illetve azokkal az eszközökkel és vezetői értékrendekkel, amelyek egy környezettudatos vállalatirányítás lehetőségét teremtik meg. Szakmai háttértudásoddal akár vezetőként, akár vállalati tanácsadóként is megállod a helyedet és tevékenységeddel hozzájárulhatsz a fenntarthatóság kialakulásához.


Szerezz két diplomát egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

A gazdálkodási és menedzsment szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • turizmus-vendéglátás

Duális képzés a gazdálkodási és menedzsment szakon 

Duális képzésünk keretén belül ugyanannyi időt töltesz el egy vállalatnál, mint az egyetemen, és a teljes tanulmányi időre - hallgatói munkaszerződéssel - fizetést kapsz. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg. Az elhelyezkedési esélyeid a munkaerőpiacon jelentősen megnövekednek, hiszen több év szakmai tapasztalattal már nem számítasz pályakezdőnek. A gazdálkodási és menedzsment szakon a következő vállalatoknál végezhetsz duális képzést: .

 • Doherty Hungary Kft.
 • Rail Cargo Hungaria Zrt.
 • Mazőkovácsháza Város Önkormányzata
 • Foster Biztosítási Alkusz Kft.
 • Vasex Kft.
 • Nexon Vállalkozási és Kereskedelmi Kft.
 • Budapest Bank Zrt.
 • Dig-Build Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.
 • Duális képzésre járni egyetemünk mindhárom helyszínén (Székesfehérvár, Budapest, Orosháza) lehetőséged van.


Szakmai gyakorlat

Az egybefüggő, 7. félévben esedékes féléves gyakorlat eltölthető bármilyen hazai vállalkozásnál, továbbá közintézményeknél vagy nonprofit szervezeteknél. Lehetőség van továbbá arra, hogy a legsikeresebb és nyelveket is jól beszélő hallgatók EU-s ösztöndíjjal, külföldön végezzék el a szakmai gyakorlatot az Erasmus program keretében.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Közgazdász, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon (választott szakirány megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek az alapszakon megszerzett diplomát követően

Mesterképzésben:

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.

Az alapképzés törzsanyaga részben lefedi a következő szakirányú továbbképzések tartalmát:

 • Vállalati ügyvitel
 • Vállalati irányítás és kontrolling szakközgazdász
 • Marketingkommunikáció szakközgazdász 

Ez egyben azt is jelenti, hogy plusz egy félév ráfordítással másoddiplomához juthatsz és szakközgazdász végzettséget szerezhetsz.

 

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

A lehetséges munkaterületek skálája nagyon színes, a teljesség igény nélkül a következők: gazdálkodási, adminisztrációs, pénzügyi, ellenőrzési, tervezési, projektirányítási, humánerőforrás-tervezési és fejlesztési, beruházási, stb. területek, bármely, gazdálkodást folytató szervezetnél. Végzett hallgatóink jellemzően junior szakemberként helyezkednek el, majd szakmai előmenetelüktől függően középvezetővé válnak.

 

Érdekességek a gazdálkodási és menedzsment szakról

A Gazdálkodási és Menedzsment Tanszék kiterjedt hazai és nemzetközi adatbázisra épülő kutatást végzett, amelynek keretében kis és közepes cégek innovációs képességeit elemezte. A kutatásnak jelentős hazai és nemzetközi visszhangja volt.

 

A képzés során a gyakorlatban is tevékenykedő szakembereink oktatnak:

 • a számvitel és controlling tárgyakat sokéves tapasztalattal rendelkező okleveles könyvvizsgáló kollégánk oktatja,
 • a projektmenedzsment ismereteket projektek menedzselésében aktívan tevékenykedő szakembereink oktatják,

 • az üzleti tervezés, stratégiai tervezés és üzleti tanácsadás tárgyakat vállalati coachként tevékenykedő kollégánk oktatja,

 • oktatóink közül többen sikeres saját vállalkozást menedzselnek, jellemzően üzleti tanácsadási szakterületeken.

Távoktatási és levelező képzéseink az egyik legkeresettebbek magyar felsőoktatásban. Részidős képzéseink rugalmas és költséghatékony képzési lehetőséget kínálnak, ha gyakorló szakemberként, munka mellett szeretnél felsőfokú végzettséget, diplomát szerezni.

 

Hallgatóink nagyobb része sikerrel pályázik Erasmus ösztöndíjakra, külföldi részképzésekre. Amennyiben munkarendjük, családi kötelezettségeik lehetővé teszik, távoktatási és levelezős hallgatóink is pályázhatnak külföldi képzésre vagy szakmai gyakorlatra.

 

2014 szeptemberétől a nappali tagozaton mentori rendszert működtetünk, amely személyre szabott hallgatói támogatást kínál. Egyetlen hallgatónkat sem hagyjuk elveszni a szerteágazó követelmények és elvárások között.

 

A képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Nappali Budapest
Székesfehérvár
Orosháza
Költségtérítéses 258 000 Ft 6+1 félév
Alapképzés (angol nyelven) Nappali Budapest Költségtérítéses 283 300 Ft 6+1 félév
Alapképzés Levelező Budapest, Székesfehérvár, Orosháza Költségtérítéses 223 900 Ft 6+1 félév
Alapképzés Távoktatás Budapest, Székesfehérvár, Orosháza Költségtérítéses 223 900 Ft 6+1 félév

 


Kodolányi János Egyetem
Orosháza


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Copyright © Kodolányi János Egyetem
Főtámogatónk: