06 80 203 769 (ingyenesen hívható)
    felveteli@kodolanyi.hu
      

  

Előadóművészet szakismertető


Képzési helyszín

  • Székesfehérvár: nappali, levelező

  Tanszékvezetői szakajánló video

 

Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 A képzési program főbb elemeiHOL?
1. FÉLÉV

Akusztika alapjai

Jazzelmélet

A Kodolányi János Főiskola székesfehérvári oktatási helyszínén
2. FÉLÉV

Szekció próba és improvizációs gyakorlat

Nagyzenekari gyakorlat

A Kodolányi János Főiskola székesfehérvári oktatási helyszínén
3. FÉLÉV

Kis- és nagyzenekari hangszerelés (művek produktív feldolgozása)

Jazztörténet 

A Kodolányi János Főiskola székesfehérvári oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai koncerteken, fesztiválokon, versenyeken
4. FÉLÉV Klasszikus zeneelmélet-szolfézs  A Kodolányi János Főiskola székesfehérvári oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai koncerteken, fesztiválokon, versenyeken
5. FÉLÉV

Portfolió

Koncert gyakorlat 

A Kodolányi János Főiskola székesfehérvári oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai koncerteken, fesztiválokon, versenyeken
6. FÉLÉV Klasszikus zenetörténet Diplomahangverseny, záróvizsga A Kodolányi János Főiskola székesfehérvári oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai koncerteken, fesztiválokon, versenyeken

Szakunkon a hazai zenei élet nemzetközileg is elismert szakembereitől tanulhatsz, akik már pedagógusként és előadóművészként is bizonyítottak. Végzett hallgatóink nagyon gyorsan bekerülnek a magyar zenei élet legismertebb szereplői közé, hozzánk jártak például a Mörk és a Blahalouisiana tagjai is. Székesfehérvári oktatási helyszínünkön próbatermek, gyakorlóhelyiségek, stúdió (lemezkészítési lehetőség), valamint hazai és külföldi koncertezési lehetőségek biztosítják a gyakorlati ismeretek elsajátítását és a zenei karrier megalapozását. A hallgatói zenekaroknak, formációknak a tanszék fellépési lehetőségeket  szervez, hogy a leendő művészek megfelelő színpadi rutint szerezhessenek. Pop, rock, etno és popkultúra menedzsment irányba is specializálódhatsz. Jazzénekes hallgatóink Szente Vajk vezetésével a musical világával is megismerkedhetnek. A szakra várunk, ha a magyar vagy a nemzetközi zenei világ szereplőjévé szeretnél válni, vagy zenei tanulmányaidat később mesterképzésben szeretnéd folytatni.

 

Gary Willis, basszusgitár-művész

KJF - Előadóművészet szak

"Mióta átköltöztem Európába, örömmel látom, hogy a jazz-oktatás nagyon magas szintű. A Kodolányin tartott mesterkurzus alkalmával megbizonyosodtam arról, hogy a főiskola oktatói nagyon felkészültek, és az intézmény infrastruktúrája is lenyűgöző. Minden lehetőség adott ahhoz, hogy az itt tanulókat a lehető legmagasabb színvonalon kapcsolja be a világ jazz-oktatásának vérkeringésébe."

 

Választható specializációk

Jazzének

Jazzhangszer (zongora, gitár, basszusgitár, szaxofon, trombita, harsona, dob)

 

Jazz óra

 

Az előadóművészet szakon olyan elismert szakemberektől tanulhatsz, mint

Baló István, Birta Miklós, Farkas Erzsébet, Hámori János, Kiss József Béla, Kolta Gergely, Mits Gergely, Mits Márton, Mits-Kovács Eszter, Muck Ferenc, Nagy János, Pély BarnabásSzendőfi Péter, Vörös Janka.

 

Szakmai gyakorlat

Részt vehetsz mesterkurzusokon, zenei táborokban, fesztiválokon, versenyeken, illetve egyéb koncertfórumokon.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Jazzének előadóművész

Jazzhangszer előadóművész (a hangszertípus megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek a KJF- en az alapszakon megszerzett diploma után

Mesterszakunkon:

  • Kulturális mediáció (MA) - akkreditáció alatt

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.


Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Aktív kulturális szerep a zenei élet intézményeiben, művészi tevékenység zene- és énekkarokban, kamarazenei együttesekben és a zenei élet egyéb területein, mint pl. kritikus vagy szakértő.

 

Mits Gergely, Művészeti Tanszék vezető

"Arra törekszünk, hogy a határozott elképzeléssel rendelkező hallgatók gazdagodhassanak a számukra érdekes szakterületen belül, az útkeresők pedig megtalálhassák a saját útjukat. Az egyéni kreativitás kibontakoztatására ugyanolyan hangsúlyt fektetünk, mint a közösségi muzsikálás megszerettetésére és fejlesztésére. Célunk, hogy hallgatóink számára az örömzene és a magas szintű szakmai tudás, azaz a felszabadult előadásmód és a professzionalizmus fogalmai egy tőről fakadjanak."

Egyedülálló a szak, mert

A tanszéknek otthont adó épületben a főtárgy-helyiségeken kívül (dob, gitár, basszusgitár, harsona, trombita, szaxofon, zongora, ének) hangszeres próbahelyiségek, kiszenekari gyakorlóterem, valamint egy 55 m2 területű hangstúdió szolgálja a hallgatók fejlődését.

 

Tanszékünk épületének nyitva tartását úgy alakítottuk ki, hogy hallgatóink a világszintű infrastruktúránkat gyakorlásra a lehető legtöbbet használhassák.

 

A nemzetközi jazz- és popélet kiemelkedő művésztanárainak mesterkurzusain a főiskolai hallgatók alanyi jogon vehetnek részt. 

Ellátogatott már hozzánk pl. Will Kennedy, Gary Willis, John Gunther, Kurya Makoto, Brandon Fields, Dörnyei Gábor.

 

ERASMUS+ programmal külföldi intézményekben is tanulhatsz.

 

A szak elvégzése után hallgatóinknak lehetősége van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, vagy európai jazz egyetemek mesterképzésében folytatni tanulmányaikat.

 

Érdekességek a Művészeti Tanszékről

A 2010-es Megasztár szakmai partnere a KJF Művészeti Tanszéke volt, az együttesek felkészítését a tanszék két tanára, Mits Gergely tanszékvezető és Pély Barna jazzének-tanár irányította.

 

Hazánk legnagyobb nemzetközi jazzfesztiválja, a "Jazzforum Budapest" és a többféle zenei stílust felvonultató „Sziget Fesztivál" főszereplői között megtalálhatóak a tanszék művész-tanárai is, pl. Baló István, Mits Gergely vagy Szendőfi Péter.

 

Képzés ára

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés
(magyar nyelven)
Nappali Székesfehérvár Költségtérítéses 533 500 Ft 6 félév
Alapképzés
(magyar nyelven)
Levelező Székesfehérvár Költségtérítéses 437 800 Ft 6 félév

Felvételi vizsga

Általános felvételi  eljárás: [az időpőontot később közöljük] KJF Székesfehérvár (Fürdő u. 1. Városmajori épület),
alkalmassági vizsga és főtárgy gyakorlati vizsga (ld. a Felvételi résznél)

 

Könnyedén letesztelheted tudásod a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke által összeállított feladatsorok segítségével. A hivatalos felvételi vizsgához hasonló feladatsoroknak köszönhetően próbára teheted kottázási képességeidet.

Ha kitartóan végigcsinálod a mini felvételi előkészítőt,  könnyebben fog menni az éles megmérettetés.

A felvételi tesztsort az alábbi címen érheted el: http://www.kodolanyi.hu/felveteli/miert/felveteli_elokeszito

 


Kodolányi János Főiskola
Orosháza


Kodolányi János Főiskola
Budapesti Oktatási Központ


Kodolányi János Főiskola
Székesfehérvár