06 80 203 769
   06 22 543 324
    felveteli@kodolanyi.hu
   

  

Előadóművészet szakismertető


Képzési helyszín

  • Székesfehérvár: nappali, levelező
Rövid képzési áttekintő a szakról

 

 

Szakunkon a hazai zenei élet nemzetközileg is elismert szakembereitől tanulhatsz, akik már pedagógusként és előadóművészként is bizonyítottak. Végzett hallgatóink nagyon gyorsan bekerülnek a magyar zenei élet legismertebb szereplői közé, hozzánk jártak például a Mörk és a Blahalouisiana, valamint a Nene zenekar tagjai is. Székesfehérvári oktatási helyszínünkön próbatermek, gyakorlóhelyiségek, stúdió (lemezkészítési lehetőség), valamint hazai és külföldi koncertezési lehetőségek biztosítják a gyakorlati ismeretek elsajátítását és a zenei karrier megalapozását. A hallgatói zenekaroknak, formációknak a tanszék fellépési lehetőségeket szervez, hogy a leendő művészek megfelelő színpadi rutint szerezhessenek. Pop, rock, etno és popkultúra menedzsment irányba is specializálódhatsz. Jazzénekes hallgatóink Szente Vajk vezetésével a musical világával is megismerkedhetnek. A szakra várunk, ha a magyar vagy a nemzetközi zenei világ szereplőjévé szeretnél válni, vagy zenei tanulmányaidat később mesterképzésben szeretnéd folytatni.

 

Gary Willis, basszusgitár-művész

KJF - Előadóművészet szak

"Mióta átköltöztem Európába, örömmel látom, hogy a jazz-oktatás nagyon magas szintű. A Kodolányin tartott mesterkurzus alkalmával megbizonyosodtam arról, hogy az egyetem oktatói nagyon felkészültek, és az intézmény infrastruktúrája is lenyűgöző. Minden lehetőség adott ahhoz, hogy az itt tanulókat a lehető legmagasabb színvonalon kapcsolja be a világ jazz-oktatásának vérkeringésébe."

 

Választható specializációk

Jazzének

Jazzhangszer (zongora, gitár, basszusgitár, szaxofon, trombita, harsona, dob)

 

 

Az előadóművészet szakon olyan elismert szakemberektől tanulhatsz, mint

Baló István, Birta Miklós, Farkas Erzsébet, Hámori JánosKolta Gergely, Mits Gergely, Mits Márton, Mits-Kovács Eszter, Muck Ferenc, Nagy János, Pély BarnabásSzendőfi Péter, Vörös Janka.

 

Szakmai gyakorlat

Részt vehetsz mesterkurzusokon, zenei táborokban, fesztiválokon, versenyeken, illetve egyéb koncertfórumokon.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Jazzének előadóművész

Jazzhangszer előadóművész (a hangszertípus megjelölésével)

 

Továbbtanulási lehetőségek a KJE- en az alapszakon megszerzett diploma után

Mesterszakunkon:

  • Kulturális mediáció (MA) - akkreditáció alatt

Korszerű ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzési szakjainkon.


Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Aktív kulturális szerep a zenei élet intézményeiben, művészi tevékenység zene- és énekkarokban, kamarazenei együttesekben és a zenei élet egyéb területein, mint pl. kritikus vagy szakértő.

 

Mits Gergely, Művészeti Tanszék vezető

"Arra törekszünk, hogy a határozott elképzeléssel rendelkező hallgatók gazdagodhassanak a számukra érdekes szakterületen belül, az útkeresők pedig megtalálhassák a saját útjukat. Az egyéni kreativitás kibontakoztatására ugyanolyan hangsúlyt fektetünk, mint a közösségi muzsikálás megszerettetésére és fejlesztésére. Célunk, hogy hallgatóink számára az örömzene és a magas szintű szakmai tudás, azaz a felszabadult előadásmód és a professzionalizmus fogalmai egy tőről fakadjanak."

Egyedülálló a szak, mert

A tanszéknek otthont adó épületben a főtárgy-helyiségeken kívül (dob, gitár, basszusgitár, harsona, trombita, szaxofon, zongora, ének) hangszeres próbahelyiségek, kiszenekari gyakorlóterem, valamint egy 55 m2 területű hangstúdió szolgálja a hallgatók fejlődését.

 

Tanszékünk épületének nyitvatartását úgy alakítottuk ki, hogy hallgatóink a világszínvonalú infrastruktúránkat gyakorlásra a lehető legtöbbet használhassák. A nemzetközi jazz- és popélet kiemelkedő művésztanárainak mesterkurzusain az egyetem hallgatók alanyi jogon vehetnek részt.

 

A nemzetközi jazz- és popélet kiemelkedő művésztanárainak mesterkurzusain az egyetem hallgatók alanyi jogon vehetnek részt. 

Ellátogatott már hozzánk pl. Will Kennedy, Gary Willis, John Gunther, Kurya Makoto, Brandon Fields, Dörnyei Gábor.

 

ERASMUS+ programmal külföldi intézményekben is tanulhatsz.

 

A szak elvégzése után hallgatóinknak lehetősége van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, vagy európai jazz egyetemek mesterképzésében folytatni tanulmányaikat.

 

Érdekességek a Művészeti Tanszékről

 

A 2010-es Megasztár szakmai partnere a KJE Művészeti Tanszéke volt, az együttesek felkészítését a tanszék két tanára, Mits Gergely tanszékvezető és Pély Barna jazzének-tanár irányította. Hazánk legnagyobb nemzetközi jazzfesztiválja, a Jazzforum Budapest és a többféle zenei stílust felvonultató Sziget Fesztivál főszereplői között megtalálhatóak a tanszék művész-tanárai is, pl. Baló István, Mits Gergely vagy Szendőfi Péter.

 

 

Képzés ára*

Képzési szintMunkarendHelyszínFinanszírozási formaKöltségtérítés (félév)Képzési idő
Alapképzés Nappali Székesfehérvár Költségtérítéses 590 000 Ft 6 félév
Alapképzés Levelező Székesfehérvár Költségtérítéses 490 000 Ft 6 félév

*A FELVI oldalán megjelent a pótfelvételi eljárásra meghirdetett szakoknak egy új ártáblázata, ebben az Oktatási Hivatal önállóan módosította az Egyetem által korábban közzétett adatokat az Egyetemmel történt előzetes egyeztetés nélkül. Azonnal felvettük a kapcsolatot az Oktatási Hivatallal és jelen pillanatban az egyeztetés még folyik a szervezetek között. Jelenleg azt tudjuk rögzíteni, Egyetemünk továbbra is fenntartja, hogy az alapeljárásra meghirdetett díjak érvényesek. A későbbiekben még tájékoztatjuk Önöket a honlapon.


Felvételi vizsga

Általános felvételi eljárás:

  • Felvételi vizsga időpontja: 2021. augusztus 16. 10. 00 óra személyes formában (8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1. VM II. épület F8-as terem)

alkalmassági vizsga és főtárgy gyakorlati vizsga (ld. a Felvételi résznél)

 

Könnyedén letesztelheted tudásod a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszéke által összeállított feladatsorok segítségével. A hivatalos felvételi vizsgához hasonló feladatsoroknak köszönhetően próbára teheted kottázási képességeidet.

Ha kitartóan végig csinálod a mini felvételi előkészítőt, könnyebben fog menni az éles megmérettetés.

A felvételi tesztsort az alábbi címen érheted el: http://www.kodolanyi.hu/felveteli/miert/felveteli_elokeszito

 


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Nemzetközi Campus


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Kodolányi János Egyetem
Orosháza