06 80 203 769
   06 22 543 324
    felveteli@kodolanyi.hu
      

  

Előszó


1. kötet

A kötetben szereplő interjúk elsősorban azokról a fiatalokról szólnak, akik a diplomaszerzés utáni tétova lépéseket követően fénysebességre kapcsolva üstökösként robbantak be a választott szakma világába. Másodsorban arról a főiskoláról, amely megágyazta a későbbi karriereket, ahol a diákok tudást, önbizalmat, pénzre váltható gyakorlati ismereteket szedtek magukra.

 

A siker kulcsa minden zárhoz hozzáigazítható, a tehetség, a tudás és a szorgalom együttesen csiszolgatja. Bármely szakterület lehetőséget kínál az előre menetelhez, bárki lehet sikeres a saját szakmájában. A szociális munkás szakon végzett hallgató éppúgy maradandót alkothat, mint a nyelvtanár, a gazdász, az idegenforgalom vagy a kommunikáció szakos. Egyik kedves interjúalanyomat, Azurák Csabát szeretném idézni, aki a következőket mondta pályája alakulásáról:

 

"Hogyan jutottam idáig? Az igaz, hogy a szerencse nagyon-nagyon sokat számított. Hozzám hasonló képességű fiatal srácok mindenhol vannak az országban. Mindig azzal a hasonlattal szoktam élni, hogy olyan ez, mint egy olimpián a száz méteres síkfutás. Nem biztos, hogy a világ legjobb százméteres síkfutója nyeri az olimpiai aranyat, mert lehet, hogy éppen Kenyában, Amerikában, Luxemburgban, Indiában van egy sokkal gyorsabb ember, csak ő nem tudott odaállni a rajtvonalhoz."

 

Ezt a szempontot nem akarom figyelmen kívül hagyni azzal a megjegyzéssel, hogy mindenki a saját életének a kovácsa, a szerencse kevés a boldoguláshoz.

 

A kodolányisok egyre népesebb táborában mindenesetre ezerszám találkozhatunk olyan tehetséges emberekkel, akik szépen boldogulnak, nagy dolgokra képesek.

 

Most közülük beszélgettem néhánnyal, de megtehettem volna ezt Csordás Csillával, Ispaics Ritával, Kozma Ágnessel, Palkó Zsuzsával vagy Pápai Eszterrel is, akik kodolányis diplomájukkal a könyvben sokat emlegetett Vörösmarty Rádióban oktatnak, tájékoztatnak. Részt vállalnak abban a nemes feladatban, hogy a főiskola és Székesfehérvár híreit naponta elmondják az éterben, és a világba repítik az internet segítségével. A főiskola tizenötödik éve sugárzó rádiójának főszerkesztőjeként nézzék el nekem a kedves olvasók, hogy egykori tanítványaimból munkatársaimmá szegődött kollégáimat név szerint említettem. Sokak nevét felsorolhattam volna még, s nem csak a kommunikáció szakon végzettekét, akik szerte az országban, vagy akár külföldön növelik a főiskola hírnevét. Nem teszem, hanem rövidesen folytatom a beszélgetéseket, amelyekből -reményeim szerint - újabb kötet születik.

 


 

2. kötet

A Sikeres kodolányisok sorozat első kötete 2009-ben jelent meg, és már akkor látszódott, hogy számos újabb követi. Az eredeti ötlet szerint valójában nem sorozatnak szántam, hiszen a véletlen szülte a megírás gondolatát. Egy gazdasági témájú országos konferencián vettem részt Budapesten a főiskola Vörösmarty Rádiójának főszerkesztőjeként, ahol a kávészünetben rám köszönt egykori tanítványom. A kicsit nosztalgikus beszélgetés során kiderült, hogy ő a szervező cég kommunikációs igazgatója. Úgy éreztem, ezért érdemes tanítani, és elhatároztam, hogy megkeresem azokat a régi kodolányis diákokat, akik az elmúlt évtizedekben sikeres pályát futottak be. Mivel én csak a kommunikáció szakon végzettekkel találkoztam a munkám során, segítségül hívtam a főiskola tanszékvezetőit. Nem kellett sokáig kutatnunk, sorra megtaláltuk a „sikereseket". Tudtam, éreztem, hogy sokan vannak, de ilyen népes táborra és ilyen nagyívű karrierekre legmerészebb álmaimban sem számítottam. A sorozat tehát útnak indult, s mivel a kodolányis sikerek megállíthatatlanul folytatódnak, íme az újabb "aranycsapat". Példának arra, hogy érdemes tanulni, érdemes diplomát szerezni, és arra is, hogy minden szakma, minden pálya magában hordozza a karrier, a siker lehetőségét.

 

Virágh Ildikó

Virágh Ildikó

 


Kodolányi János Egyetem
Orosháza


Kodolányi János Egyetem
Budapesti Oktatási Központ


Kodolányi János Egyetem
Székesfehérvár


Copyright © Kodolányi János Egyetem
Főtámogatónk: