Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés
Egyetemről

Informatika Tanszék

Bemutatkozás


A KJE 2018-ban célul tűzte ki, hogy erősíteni tervezi az informatikai aspektusokat mind a nem informatikai képzései, mind a saját intézményi működése kapcsán – sőt, mindezen célok érdekében informatikai jellegű képzéseket indít (vö. üzemmérnök informatikus BProf, ill. szakirányú továbbképzések).

Az Informatika Tanszék megalakítására 2017-ben került sor, majd érdemi létszámbővítés 2018 őszén történt meg a BProf-képzés akkreditálásának előkészületei kapcsán.

Az Informatika Tanszék nem csak az IT eszközök helyét keresi az oktatási/képzési folyamatokban, hanem egyben oktatás/tanulás-módszertani kísérleteknek is teret ad (vö. QuILT-projekt: https://miau.my-x.hu/mediawiki/index.php/QuILT).

Az Informatika Tanszék az intézményközi MY-X kutatócsoport (http://miau.my-x.hu) új tagjaként – köszönhetően a máris aktív hazai partnerkapcsolatoknak és a BProf-képzés gyakorlatias elvárásainak – aktívan vesz részt már ma is magas innovációs potenciált sejtető kérdések piac-orientált vizsgálatában (vö. EEG-alapú robotedző, hosszútávú időjárás-előrejelzések szerepe az agrárinformatikában, önvezető járművek és a forgalomoptimalizálás interdiszciplináris kérdései, stb.). Ez az alkalmazott kutatási aktivitássor azonban manapság már kényszerűen alapkutatást is magával hoz: jelen esetben a mesterséges intelligencia-kutatásokba való bekapcsolódás formájában.

További részletek a kutatás, az oktatás aloldalon, ill. a munkatársak publikációs listáiban…

Minden Érdeklődőt tisztelettel várunk a virtuális térben (it@kodolanyi.hu) és személyesen is (+36 30 9816001).

Mottó: Tudás csak az, ami forráskódba átírható, minden más emberi aktivitás művészet… (Knuth, Stanford, 1992)

Oktatás


 • Az üzemmérnök informatikus (BProf) képzés megindításának előkészítése
         • Az új képzésben két specializáció indul automatikusan (a tervek szerint már 2019 őszétől): az agrárinformatika, ill. az IT-biztonság. 
         • Hallgatói és céges partneri igények esetén a specializációk indításának előkészítése azonnal megkezdődik... 
 • Oktatásmódszertani fejlesztések angol nyelvű képzésekben (QuILT) részben a Bprof-képzés megalapozása érdekében (https://miau.my-x.hu/mediawiki/index.php/QuILT)
 • Tananyagfejlesztések a BProf-képzésre való felkészülés jegyében (pl. demo-k az XLS-alapú tudástranszferre vö. genetikus algoritmusok, fuzzy-jelenségek: pl. https://miau.my-x.hu/miau2009/index.php3?x=miau128&where[indexkod]=miau244)
 • Magyar nyelven tartott tantárgyakban IT-szemléletformálás előkészítése céges tanfolyamok tapasztalatai alapján (vö. https://miau.my-x.hu/mediawiki/index.php/Excel_plus
 
Mottó: Magolni és magoltatni bárki tud, konduktorrá válni egymást segítve egy életre szóló kihívás...

Kutatás


Kutatási aktivitások, helyszínek, szervezeti keretek:

 • Alkalmazott Informatika Kutató Intézet – Orosháza: A kutatóintézet profiljába több szakterület tartozik: az agrárinformatikai kutatások szervezését az Alkalmazott Informatika Kutató Tanszék – Orosháza koordinálja közösen a szegedi kooperatív partnerrel a PC-Trade Kft-vel. Az agrárinformatika területe a Calendula Terv keretében (http://calendulaterv.hu/osszefogva-a-szakkepzett-munkaeroert/) is érintetté vált, hiszen Dél-Békés informatikai szakemberekkel való ellátása a régió agrár-jellegétől nem függetleníthető. 
 • Intézményi Informatikai Szolgáltató Központ – Székesfehérvár: Az informatika oktatásra való felkészülés egyben az intézményi informatikusok irányába is speciális kihívásokat fogalmaz meg. A mindenkori szakemberek tudásmérnöki átvilágítása keretében lehetségessé válik a tudásrétegek (a problématípusok és megoldástípusok) katalogizálása, a tudástranszfer hatékonyságának növelése.
 • Informatika Tanszék – Budapest: A budapesti telephelyen a környékbeli cégekkel intenzív alapkutatási (vö. mesterséges intelligencia-fejlesztés, virtuális robotok tervezése, elemzés-automatizálás) tevékenység folyik olyan alkalmazott informatikai területeken, mint pl.
            • a sport-pszichológiai aktivitások EEG-alapú mérésekre támaszkodó robotizálása,
            • IT-biztonsági fejlesztések pl. mesterséges intelligencia-alapú nem deklaratív szabályokat valós időben generáló betörésvédelemi megoldások kapcsán,
            • az egészségügyi informatika területén nemzetközi (USA) együttműködésben (vö. sok-dimenziós egészség-értékelés mesterséges intelligencia-alapú fogalomalkotásra támaszkodva),
            • az agrárinformatika területén a hosszútávú időjárás-előrejelzések üzleti értékének feltárása kapcsán...
 
Mottó: 'Probleme kann man niemals mit derselben Denkweise lösen, durch die sie entstanden sind.' (Einstein)

Munkatársak


Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: