Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés
Egyetemről

KJE oktatói szemmel

 

Pély Barna"Mits Gergő, a United basszusgitárosa vett rá az énektanításra. Ő már az egyetem után elkezdett szervezni egy középfokú oktatási intézményt, és engem is felkért, hogy tanítsak ott. Bár előtte még soha nem oktattam, őt ez nem zavarta. Nulláról építettünk fel egy olyan iskolát, ami 2007 szeptemberében a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke lett. Itt nem vagyunk hívei a poroszos iskolarendszernek, inkább egy kicsit a saját szánk íze szerint alakítottuk a művészeti oktatást. Megpróbáljuk nem stresszelni a diákokat, hiszen amúgy is elég bajuk van. Azt akarjuk, hogy boldogok legyenek, amikor megszerzik a tudást. Úgy tűnik, ez működik."

(Pély Barna, Művészeti Tanszék

művésztanár, jazzének szakirány)

 

 "Mióta átköltöztem Európába, örömmel látom, hogy a jazz-oktatás nagyon magas szintű. Magyarországon háromszor jártam, koncertkörutakon és hanglemez-felvételen, de a magyar jazz-oktatásba a Kodolányi János Főiskolán volt először szerencsém bepillantani. A látogatás alkalmával megbizonyosodtam arról, hogy a főiskola oktatói nagyon felkészültek, és az intézmény infrastruktúrája is lenyűgöző. Az intézményben minden lehetőség adott ahhoz, hogy az itt tanulókat a lehető legmagasabb színvonalon kapcsolja be a világ jazz-oktatásának vérkeringésébe."

(Gary Willis, basszusgitárművész)

 


"Mire való az iskola, ha nem arra, hogy felkészítsen az életre? Folyamatosan azon gondolkozom, hogy a hallgatókat hogyan tudom a számukra legmegfelelőbb irányba terelni, megtanítani őket tanulni és kihozni belőlük a maximumot... Tanszékünkön a "klasszikus előadást" már évekkel ezelőtt megszüntettük. Helyette interaktív előadást tartunk, amibe bevonjuk a hallgatókat... Itt nemcsak a hallgatók várják és élvezik a tanórákat, hanem mi, tanárok is..."

(Dr. Majorosi Anna,

Kulturális Tanulmányok Tanszék, főiskolai tanár)

 

 

"Ha az oktató szabadnak érzi magát, akkor képes igazán innovatív és lelkes lenni. A Kodolányin szabadnak érezhetem magam, és ez egyben inspirál is. Olyan kollégákkal vagyok körülvéve, akik észreveszik, ha valaki tevékenykedni szeretne, nem tapossák el az ötleteket, a kezdeményezéseket, hanem lehetőséget adnak a kibontakoztatásra. Egy főiskolai oktató ilyen környezetben szárnyalhat igazán. Amióta itt dolgozom, egyfolytában úgy érzem, hogy ténylegesen tehetek valamit azért, hogy egyre jobbak legyünk.

Megtiszteltetésnek érzem, hogy bölcs és a szakterületükön igazi tekintélynek számító kollégákkal is együtt dolgozhatom. Imádom, hogy vannak lelkes kollégáim, hisz ezzel egymást inspiráljuk; és meggyőződésem, hogy a lelkesedésünk átsugárzik a hallgatókra is, hisz ezért érdemes dolgozni. A kodolányis hallgatók egy részében igenis érzem a lelkesedést. A világ legjobb dolga, ha egy oktató szellemi izgalmat érez az óráin. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden órámon tapasztalom ezt, de jó néhány tárgyam, jó néhány csoportom örökre emlékezetes marad."

(Dr. Bódi Zoltán, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

 főiskolai tanár)

 

 

"A Kodolányi János Főiskola Szociális Tanulmányok Tanszékén tanítok több éve. A szociális munka számomra az egyik legszebb szakma - vagy sokkal inkább hivatás. Itt mindig azt tanítjuk: ehhez a munkához a legfontosabb az ember személyisége. Nagyon szeretek tanítani. Évek hosszú sora alatt rájöttem, hogy a tudás, amit átadhatok, csak töredékes. A lényeg ugyanis a tanítványokban rejtezik. Ők azok, akik tovább viszik azt a szemléletet, amit mi megmutatunk vagy átadunk nekik a végeláthatatlannak tűnő szemeszterek alatt. Mi - ha igazán jól tesszük a dolgunkat - csak palántákat ültetünk, védjük, óvjuk őket, de a virágok örömét majd mások fogják élvezni. A tanítványaink - és azok az emberek, akiken majd segíteni fognak.

Mindig azt tanítom, hogy nem mi vagyunk fontosak. Nem is a mi nézeteink. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy engedjük: a tehetségek a maguk választotta úton bontakozzanak ki.

De lehet, hogy az alábbi versem ezt jobban elmondja, mint ez a pár sor..."

 


Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: