Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés
Egyetemről

Történet

1990-91

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata folyamatosan foglakozik a felvetéssel, hogy a városnak önálló felsőoktatási intézménye legyen.

1991

Andrásfalvy Bertalan oktatási miniszter támogatja a nem állami felsőoktatási intézmények alapítását. Rockenbauer Lajos és Szabó Péter zártkörű kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a minisztériumban, majd a hazafelé vezető úton megszületik az ötlet: Székesfehérváron nem állami, hanem alapítványi főiskolát kell szervezni. Saját erőből megkezdődik a szervezőmunka. 
Balsay István polgármester fogadja a főiskola szervezésével foglalkozó Rockenbauer Lajost és Szabó Pétert, és támogatásával előbb az oktatási bizottság, majd a közgyűlés is megszavazza az előterjesztést. A város ingyenes használatba adja a leendő Kodolányi János Főiskolának a Szabadságharcos út 59. szám alatti üres épületet.1992

Az induló szakok koncepciójának és az akkreditációhoz szükséges dokumentumok kidolgozása. A munkába Stephanides Éva, Szász Ferenc, Győrffy Miklós, Cseke Ákos és Berta Ákos is bekapcsolódik.

1992. ápr. 30.

Megérkezik a kormányzati engedély a főiskola indításához.

1992/93-as tanév

Az első évfolyam beindítása angol és német nyelvtanár szakokon. Hallgatói létszám összesen: 147 fő

1993

Megalakul a KJF-KSE, a főiskola kulturális és sportéletének szervezője, irányítója. Az egyesület elnöke Barabás Zsolt.

1993/94-es tanév

Az idegenforgalmi és szálloda szak indítása.

1994/95-ös tanév

Kelet-Európa első szabad újságíróképzésének indulása kommunikáció szakon.

1994

A Vörösmarty Rádió próbaadásának sugárzása.

1995

Megkezdi rendszeres adását a főiskola saját közszolgálati rádiója, a Vörösmarty Rádió, amely a kommunikáció szakos hallgatók gyakorlati képzésében is aktív szerepet játszik. Főszerkesztő: Virágh Ildikó.

1996

Megkezdi működését a főiskola Felnőttképzési Központja.

1996/97-es tanév

A gazdálkodási szak indítása.

1997

 

Szabó Péter és Berta Ákos megszervezik a Kodolányi János Szakközépiskolát, amely később Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium néven működik tovább.

A főiskola újabb épületek átvételével folyamatosan bővül.

Balázs Árpád polgármester és az önkormányzat támogatásával Siófokon is megkezdődik a idegenforgalmi és szálloda szakos nappali tagozatos hallgatók képzése.

1998

Megkezdődik a kihelyezett levelező tagozatos képzés Budapesten a Lendvay utcában, majd később több helyszínen is.

1999

A MAB akkreditálja a főiskolát, több szakunk jó, illetve kiváló minősítést kapott.

2000

Szabó Péter lett a főiskola főigazgatója. Az Ő és Hervainé Szabó Gyöngyvér vezetésével tudatos, minőségközpontú fejlesztésbe kezd az intézmény.

A főiskola Magyarországon elsőként vezeti be a kreditrendszert. A program kidolgozója Sárdi Csilla és Sorosy Tamás.

2000/01-es tanév

A nemzetközi kapcsolatok szak indítása Vizi László Tamás vezetésével.

2001/02-es tanév

Vendéglátó és szálloda szak indítása nappali és levelező képzésben Siófokon.

2001

Átadásra kerül a Siófoki Intézet új oktatási szárnya.

Megalakul a főiskola első saját kutatóközpontja, a Posztmodernológiai Kutatóközpont Budapesten. Vezetője: Pethő Bertalan.

2002

A kihelyezett tagozatok (Budapest, Siófok) teljes körű, sikeres akkreditációja.

Radnai Zoltán főszerkesztő vezetésével elindul a főiskola online magazinja, az AlbaMag, amely a kommunikáció szakos hallgatók számára újabb gyakorlati lehetőségeket teremt.

Hervainé Szabó Gyöngyvér vezetésével megalakul a Kodolányi Európai Integrációs Kutató és Fejlesztő Intézet (Kodolányi European International Research and Development Institute/KEIRDI).

2002/03-as tanév

Hervainé Szabó Gyöngyvér kezdeményezésére az általános szociális munkás szak indítása.

2003

A főiskola saját államilag elismert nyelvvizsga-rendszerének akkreditációja társalKODÓ néven Bartha Magdolna és Kiszely Zoltán vezetésével.

A főiskola Felnőttképzési Központjának akkreditációja. Vezetője: Hoffmann Orsolya.

Fejér Megyei Minőségi Díj 2003 odaítélése a főiskolának "közszolgálati szféra: önkormányzatok, oktatási, egészségügyi és egyéb intézmények" kategóriában.

2004

2004-ben a minőségi szolgáltatások fejlesztése révén a főiskola megpályázta és elnyerte az IIASA Shiba-díjat. A kitüntetési értékelés szerint a főiskola egyedi minőségirányítási rendszer kiépítésével, a minőségfejlesztési módszerek és eszközök alkalmazásában felsőoktatási szinten országosan egyedülálló eredményeket ért el.

A Neveléstörténet folyóirat első számának megjelenése. A szerkesztőbizottság tagjai: Szabó Péter, Ambrusné Kéri Katalin, Balogh Mihály, Csurgai Horváth József, Horváth Márton, Németh András, Kovátsné Németh Mária, Pukánszky Béla, Szabolcs Éva. Nemzetközi tanácsadók: Christoph Lüth (Potsdam, Németország) és Leoncio Vega Gil (Salamanca, Spanyolország). Szakmai támogató az MTA Pedagógiai Bizottság Neveléstörténeti Albizottsága. Főszerkesztő: Tölgyesi József.

2004. szeptember 1.

Fetser János polgármester és a közgyűlés támogatásával megkezdődik a képzés Békés megye második legnagyobb városában is, az Orosházi Oktatási Központban.

2004/05-ös tanév

Művelődésszervező szak indítása. A szak koncepciójának kidolgozója Szabó Péter és Mits Péter. Hallgatói létszám összesen: 10712 fő

2005

Főiskolánk a Sárdi Csilla által kifejlesztett nyelvi programjával elnyeri a "Nyelv a szakmáért, szakma a nyelvért" európai díjat.

A KJF a magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként oktatási központot létesít Ausztriában, Fürstenfeld város és a polgármester támogatásával.

2006

A hazai felsőoktatási intézmények között egyedüliként részesül a főiskola a "Recognised for Excellence 5*" (kategóriájában a legmagasabb) elismerésben. A minőség program koordinálója: Hervainé Szabó Gyöngyvér.

Magyar Minőség e-oktatás Díj 2006. díjazásban részesül a Hoffmann Orsolya által kidolgozott e-learning alapú távoktatási program a Magyar Minőség Társaság által kiírt pályázaton "az átgondolt, hosszú idő óta tartó fejlesztőmunkáért, a magas színvonalon működtetett keretrendszerért és infrastruktúráért, a tutor-tanárok kompetencia-alapú felkészítéséért, valamint a hallgatók tanulásának módszertani támogatásáért".

2006/07-es tanév

A pedagógia szak indítása. A szak kidolgozója: Bábosik István.2007

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton a KJF egyedüli főiskolaként érdemelte ki a legmagasabb szintű elismerést, az Arany fokozatot.

A hallgatók és oktatók számára elérhető külföldi tanulmányutak és csereprogramok szervezése terén nyújtott kiemelkedő munkájáért a főiskola elnyeri az E-Quality Európai Minőségi Díjat.* A program felelőse: Horváti Éva.
Pályázati forrásból megkezdi működését a Karrier Iroda. Vezetője: Bordás Sándor.

2007/08-as tanév

Előadóművészet szak indítása jazzhangszer (jazz-zongora, jazzgitár, jazzbasszusgitár, jazzszaxofon, jazztrombita, jazzharsona, jazzdob) és jazzének szakirányokkal. A szak koncepciójának kidolgozói: Mits Gergely és Szabó Dániel.

A hallgatói ügyintézés egyszerűsítésére minden oktatási központban megkezdi működését az Ügyfélszolgálati Központ.

2008

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton a KJF ismét egyedüli főiskolaként érdemelte ki a legmagasabb szintű elismerést, az Arany fokozatot. A díjat a minőség program irányítói, Szabó Péter és Hervainé Szabó Gyöngyvér vették át.

2009

A magyarországi felsőoktatási intézmények közül a Kodolányi János Főiskola nyerte el elsőként a Nemzeti Minőség díjat.

Elindul az Inkluzív nevelés tanára, a Minőségfejlesztés tanár és a Multikulturális nevelés tanár mesterszak.

2010

A minőségi mobilitás szervezésért, projekt alapú kapcsolatok kialakításáért és fejlesztésért a "Nemzetközi együttműködési kultúráért" Nívódíjban részesült az intézmény.

2011

Történelem szak indítása

2012

Három új mesterszak akkreditációja fejeződik be sikeresen, így a 2012/13-as tanévtől már elérhető a turizmus menedzsment, a vállalkozásfejlesztés és a nemzetközi tanulmányok mesterszak.

2013

Hallgatóink immáron kínai nyelvet is térítésmentesen tanulhatnak.

2014

Egy közel nyolc éves fejlesztés eredményeként megszületett a PIQ&Lead képzési modell, amelynek egyes elemei a nemzetközileg sikeres elit-egyetemek tapasztalataira épülnek. Az új képzési modell elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat és az európai Minőség-Innováció Díjat is. Részletek

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) határozata alapján a Kodolányi János Főiskola sikeresen eleget tett az akkreditációs feltételeknek, amely 2019. december 31-ig érvényes.

2015

Sikeres kidolgozását követően 2016 szeptemberétől 3 alapszakon, így turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment, valamint szociális munka szakokon duális képzési formában is tanulhatnak a hallgatók. Részletek

2016

Alkalmazkodva a piaci igényekhez 2016 szeptemberétől már Emberi erőforrások alapszakon is szerezhetnek diplomát hallgatóink, akár duális formában is. Részletek

A főiskola szenátusi döntés alapján Orosházára teszi át székhelyét.

 

A Kodolányi János Főiskola főigazgatói:

1992-95: Rockenbauer Lajos

1995-98: Dr. Stephanides Éva

1998-2000: Dr. Lukács Péter

2000-2006: Dr. Szabó Péter

 

A Kodolányi János Főiskola rektorai:

2006-2007: Dr. Szabó Péter

2007-2015: Dr. Szabó Péter

2015-2020: Dr. Szabó Péter

 


Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: