2010. 07. 30.

31 ország hallgatói a Kodolányi és a Balassi Intézet Nyári Egyetemén

Hetedik alkalommal rendezi meg a Kodolányi János Főiskola és a Balassi Intézet a Hungarológiai Nyári egyetemet 2010. július 19. és augusztus 13. között. Magyarország turisztikai szempontból két legismertebb pontján, Budapesten és Székesfehérváron, négy héten keresztül tanulnak a jelentkezők magyart mint idegen nyelvet és országismeretet, előadásokon, kulturális és országjáró programokon.

2003-ban indult útjára a magyar nyelv és kultúra ápolására a Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola Nyári Egyeteme. A program egyre népszerűbb a diákok körében, az idei évben közel háromszor annyian jelentkeztek, mint az előző években. Ezúttal a világ 31 országából érkeztek hallgatók: az EU 15 tagállama mellett Dél-Koreából, Egyiptomból, Mongóliából, Indonéziából, Tajvanról, Vietnámból, Japánból, Jemenből és az Egyesült Államokból, hogy a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával magyarul tanuljanak.

A három részből álló Nyári Egyetemen, a nyelvi képzés mellett hungarológiai előadásokon és kulturális programokon is részt vesznek a hallgatók. A négy hét alatt a magyar kultúra és civilizáció rejtelmeibe változatos előadásokon neves oktatók avatják be a diákokat. A magyar nyelvi képzést kiegészítő hungarológiai előadások keretében a résztvevők tanulmányozhatják Magyarország történelmi fordulópontjai mellett a zene-, film- és képzőművészet, valamint többek között a hamisítatlan magyar folklór sajátosságait.

A magyar királyok és városaik sokszínűségét, valamint a Közép-Kelet európai határok XX. századi változásait Dr. Lőrinczné Bence Edit mutatja be, Bárdos Csaba a magyar film, Szabó Gabriella Eszter a magyar zene történetébe avatja be a külföldi hallgatókat. A Kodolányi János Főiskola 15 éves „TáncolKodó" Néptánc Együttese Hahn Kakas István vezetésével különböző tájegységek táncaira tanítja a résztvevőket.

Természetesen nem maradhat ki a színes program palettából a magyar gasztronómia és borkultúra megismerése sem. A képzés alatt maradandó élményeket szerezhetnek a hallgatók az előadások témájául szolgáló magyar kultúráról a budapesti városnézés, múzeumlátogatás, dunai sétahajózás, a szentendrei Skanzen meglátogatása és a bortúra alkalmával.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 02. 23. 19:34
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv