2024. 01. 22.

Dokumentumfilm Fesztivál Fehérváron

Székesfehérvár is csatlakozott a 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválhoz, a BIDF-hez, melynek során díjnyertes alkotásokat láthat a közönség. A fehérvári vetítések a Cinema City Albában február 2-án, pénteken 17.00 órakor, az ünnepélyes megnyitót követően kezdődnek és február 4-ig, vasárnapig tartanak. Naponta két-két filmet tűznek műsorra, majd a vetítések után szakértőkkel és az adott film nagykövetével tartanak közönségtalálkozót. A fehérvári program többek között a Kodolányi János Egyetem és a város Önkormányzata közreműködésével valósul meg.

Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora elmondta, hogy a dokumentumfilmek műfaja az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott, a mai alkotások pergőek, gyorsak, azonnali gondolkodásra késztetnek. Az Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatói kreatív ötleteikkel nagyon szorosan kapcsolódnak a filmekhez, az alkotáshoz, ezért az intézmény fontosnak tartotta, hogy támogassa a fesztivál fehérvári programjának megvalósítását. Az Egyetem komoly átalakuláson ment át az elmúlt időszakban, ennek részeként létrehozták a Kulturális és Kreatív Iparágak Kutatóintézetet az alkotótevékenységhez, annak fejlesztéséhez, a kutatási és innovációs tevékenységekhez kapcsolódóan. A kreativitás viszi előre a világot – hangsúlyozta Dr. Vizi László Tamás.
Február 2-án, pénteken 17. 30 órakor vetítik a La Singla - a flamenco-királynő rejtélye című filmet, amelyről ezt követően a szekértő, Pirog Zsófi flamenkó táncművész és a film nagykövete, Radanovics Ivett moderntáncos, táncoktató beszélgetnek. A tényeken alapuló televíziós újságírásnak világszerte rettenetes nehézségekkel kell megküzdenie, így Indiában is: erről szól a 19.50 órakor kezdődő Amíg még nézhetjük dokumentumfilm. A téma kapcsán Regős Dóra, a Fehérvár Médiacentrum főszerkesztője és a film nagykövete, Nagy Judit Ildikó egyetemi tanár, a Szabad Színház művészeti vezetője osztják meg gondolataikat a közönséggel.
Február 3-án, szombaton 17 órától látható a Manifesto, egy olyan videókból készült alkotás, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. A filmet követően Biczó-Móricz Tünde, okleveles pszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus-, viselkedésterapeuta- és sématerapeuta jelölt és Gelegonya Erika, life, ifjúsági és sport coach, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia mentál trénere, a film nagykövete beszélgetnek. A második vetítés 19 órakor kezdődik. A Gullspångi rejtély egy dokumentumfilm-krimi, tettesek nélkül, amelyről a szakértő, Tomek Noémi, ThetaHealing® Certificate of Science and Master Instructor Coach, mestertréner, podcaster és a film nagykövete, Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze beszélget.
Február 4-én, vasárnap 16 órakor A mi kis hazai pályánk nézői megismerhetik Vidar Gylfasonnak, a mindössze 369 lakosú kis izlandi halászfalu, Hellissandur futball edzőjének nagy álmát, amelyet 25 év után fia próbál meg valóra váltani. A vetítést követően a sportról, az álmok megvalósításáról, arról, hogy „kell egy csapat” Horog László sportújságíró és Takács Péter, a Honvéd Szondi SE - Triatlon Szakosztály vezetője osztja meg gondolatait. A háromnapos fehérvári eseménysorozat a 18 órakor kezdődő Defiant filmmel zárul. Az Oscar-díjra jelölt rendező, Karim Amer a világon egyedülálló lehetőséget kap, hogy forgathasson az ukrán külügyminiszterről, Dmitro Kulebáról és a kormányzat más kulcsfiguráiról. A film az ukrán kormány működésébe, mindennapos küzdelmeibe hihetetlen testközelből avatja be a nézőt. A vetítést követően Balog Emese, Aid to the Church in Need (UK) sajtótitkára, Ukrajna tudósítója lesz a beszélgetőtárs.
A vetítésekre már megválthatók a belépők az Cinema City Albában. A fesztiválra érkező diák csoportok, klubok 15 főtől csoportos kedvezményt kaphatnak.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 06. 14. 10:59
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv