2023. 12. 18.

Megújították együttműködésüket

Oktatási, tudományos és kutatási területeken működik együtt továbbra  is egyetemünk, a Szent István Király Múzeum és a Városi Levéltár és Kutatóintézet. Az erről szóló megállapodást a Romkert '85 konferencia keretében a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látgatóközpontban írták alá a felek. A dokumentumot a Kodolányi János Egyetem részéről Dr. Vizi László Tamás mb. rektor, a Múzeum részéről Pokrovenszki Krisztián főigazgató, a Levéltártól pedig Csurgai Horváth József igazgató látta el kézjegyével.

A résztvevők ismertették: az együttműködés célja, hogy az egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézet Tanszéke, valamint a múzeum és a levéltár közös gyakornoki, kutatási és képzési programokat dolgozzon ki, valamint rendezvényeket valósítsanak meg. Mindezt saját erőforrásból, valamint konzorciális partneri együttműködésben, valamint közös pályázati projektek keretében egyaránt. Az együttműködés nem egy új megállapodás kezdete, hiszen a három intézmény már korábban is dolgozott hasonló projekteken, a mostani alkalom a megállapodás megerősítéséről és frissítéséről szólt.
Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az együttműködés részeként a múzeum vállalja, hogy a Kodolányi János Egyetem hallgatóit a képzési programok tartalmához illeszkedő képzések esetében gyakornokként foglalkoztatja. Különös tekintettel a Történelem alapképzésben, valamint a Nemzetközi Tanulmányok BA és MA képzésében résztvevő hallgatók esetében. Kiemelte továbbá, hogy a gyakornoki feladatokat közösen határozzák meg, így a hallgatók valódi munkafeladatokat kapnak. A jövőben az egyetem és a múzeum közös pályázatokon is részt vehetnek, valamint workshopokat, tudományos tanácskozásokat és nemzetközi konferenciákat szervezhetnek.
Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora úgy fogalmazott: a Kodolányi János Egyetem nagyratörő céljainak fontos állomása a felek közötti megállapodás. A megállapodásban az egyetem vállalja, hogy gyakornokokat küld a múzeumhoz, valamint gondoskodik azok megfelelő elméleti felkészítéséről. Egyúttal népszerűsítik a múzeum programjait, szakmai tevékenységét, képzéseit és ezekről tájékoztatást nyújt a hallgatók számára. A stratégiai partnerség keretében mind a múzeum, mint a levéltár szakemberei oktatóként is szerepet vállalhatnak az egyetem életében. A KJE egyben biztosítja a kutatói kapacitásának igénybevételét, valamint befogad szakdolgozatokat és nagyobb kutatási projekteket is.
A Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, Csurgai Horváth József örömét fejezte ki az együttműködés megerősítésében. Az intézmény azontúl, hogy biztosítja a hallgatók részére a rendezvényei látogatását, a nyilvánosság számára elérhető tudományos munkákhoz hozzáférést biztosít. A komoly pénzigényű, nagyobb kutatási projektek esetében pedig az egyetemmel közös pályázati programokban vesznek részt. A jövőben szeretnének közös rendezvényeket szervezni, valamint akár a záróvizsgáztatásban is részt venni.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 02. 13. 10:24
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv