2023. 07. 05.

Képzett szakemberek nélkül nincs területfejlesztés

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónában érintett felsőoktatási intézményekkel – köztük a Kodolányi János Egyetemmel – kötött együttműködési megállapodást Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Egyetemünk részéről Domokos Tamás elnök írta alá a megállapodást.

Hivatalos formába öntötte Bányai Gábor kormánybiztos és a régióban érdekeltséggel rendelkező hét felsőoktatási intézmény az együttműködését, amely egymás munkájának támogatását jelenti a régió fejlődése érdekében. A kormánybiztos köszöntőjében kiemelte, egy terület fejlődése attól is jelentős mértékben függ, hogy mennyire tudják helyben kiképezni, és emellett helyben tartani a jövő szakembereit. E két szempont alapján a két fél adott, a felsőoktatás magas szintű oktatással a szakértő munkaerőt képzi, valamint tudományos és kutatási tevékenységével pedig az innováció révén járul hozzá a fejlődéshez. Ahhoz pedig, hogy ez a képzett munkaerő és ez a tudás helyben maradjon, a területfejlesztés teszi hozzá a maga részét.

Az együttműködés elvi keretein túl a kormánybiztos néhány konkrétumra is kitért. Az egyik, ezeknek a partneri megállapodásoknak a szerepe a fejlesztések előkészítésében, hiszen – ahogy mondta – a fejlesztési forrásokat kész tervekkel kell várni a hatékony pályázás érdekében. A kormánybiztos ebben is együttműködéséről biztosította az intézményeket. Bányai Gábor elmondta, hogy a partnerség fontos szempontja a párbeszéd, amelyre ez a mostani együttműködés, most már formális keretek közt is hivatott. Így olyan, a zóna szempontjából fontos tudást, tapasztalatot és javaslatokat is adhatnak hozzá közösen az országos fejlesztéspolitikához, amely nagyban segíti a régió előre menetelét.

Az aláíráson részt vevő hét felsőoktatási intézmény a Kodolányi János Egyetem, az Eötvös József Főiskola, a Gál Ferenc Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 05. 16. 13:17
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv