2023. 06. 27.

Tudásközpont segíti a Mezőföld fejlődését

A Kodolányi János Egyetem együttműködésben az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvánnyal sikeres programot valósított meg Mezőföldi Mozaik 2022 címmel a térségben. Ennek eredményeiről és a 2023 júliusától induló új képzési, kutatási és fejlesztési programokról sajtótájékoztató keretén belül számolt Varga Gábor országgyűlési képviselő, Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem igazgatója és  Varga Kornél Csaba, Mezőföld Kutató és Fejlesztő Intézet vezetője a KJE Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.

A Kodolányi János Egyetem évek óta segíti a fejlesztendő közösségeket, modell programokat tervezett és valósított meg Dél-Békésben és Dél-Fejérben is a 2014-2020 közötti időszakban. A munka során egyértelmű lett, hogy egy egyetem, mint tudásközpont megjelenése a hátrányos helyzetű térségekben nemcsak a helyi közösség, de az oktatók és a kutatók munkája szempontjából is hasznos. Új tudást, új képzéseket, új módszereket kell elsajátítani és a gyakorlatba átültetni. A 2021-2027 közötti időszakban ennek ideális terepe a Mezőföld, ahol már jó közösségi alapok, nyitott településvezetők és világos fejlesztési elképzelések is vannak.
A közösségi beszélgetésekből – amely 35 településen közel 400 fővel zajlott – kiderült, hogy a Mezőföldön a helyi közösségek kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése a fenntartható helyi közösség fontos záloga, mely nélkül a kapcsolódó fejlesztéspolitikai beruházások sem tudják betölteni nélkülözhetetlen társadalomformáló feladatukat. Az aktív, saját sorsáért és a közösségért felelősséget vállaló állampolgárok nélkül nem képzelhető el javuló életminőség, a helyi értékek iránt elkötelezett emberek nélkül pedig nem alakulhat ki a Mezőföld településein valós társadalmi kohézió, ami nélkül pedig nincs helyi, illetve településrészi identitás.
Varga Gábor országgyűlési képviselő elmondta: „Az kiderült a felmérésből, hogy szeretnek itt élni az emberek. Az elmúlt évek európai uniós forrásai lehetővé tették a térség infrastrukturális fejlesztését, most azon van a hangsúly, hogy a humánerőforrást is ennek mértékében fejlesszük. Ebben talált partnerre a térség a Kodolányi János Egyetemben, ahol a Mezőföld igényeinek megfelelően fogják szélesíteni a képzési portfóliójukat.”
A Kodolányi János Egyetem helyben elérhető új szakokkal, képzésekkel és a Mezőföld Kutató és Fejlesztő Intézet befogadásával is segíti a jövőben a térséget. Domokos Tamás, az egyetem stratégiai vezetője elmondta: „Mindezen fejlesztések első konkrét lépéseként visszakerült Székesfehérvárra a kommunikáció szak, bővül a szociális munka, a közösségfejlesztés, az emberi erőforrások, a turizmus vendéglátás és a pedagógia szak is Fejér megyében, bíztatva mindenkit, hogy válasszák az itt elérhető képzéseket, már most a pótfelvételi eljárás során is.”

A sajtótájékoztatón jelentette be Varga Kornél Csaba, hogy megalakult a Mezőföld Kutató és Fejlesztő Intézet, amely már Mezőföldi Mozaik programot is lebonyolította. Az intézmény vezetője elmondta, hogy az Intézet célja az, hogy a Mezőföld, mint a Fejér Vármegye déli területének meghatározó térségének koherens és egymásra épülő fejlesztésének és fejlődésének elősegítése szervezett keretek között. Emellett a Kodolányi János Egyetemen rendelkezésre álló tudásbázist is hasznosítják konkrét gyakorlati beavatkozásokkal, a térségben megvalósuló különböző forrásokból finanszírozott, alulról építkező (a mezőföldön élők igényének megfelelő) kutatási és fejlesztési programok végrehajtásával, megvalósításával.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 02. 23. 19:34
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv