2023. 05. 11.

Egy játék volt

Egyetemünk hallgatója, Dudás Róbert Gyula bekerült történelem dolgozatával az OTDK döntőjébe. Igaz, hogy kiemelt és közönségdíjas nem lett, de írt egy nagyon jó dolgozatot, amivel kiváltotta szakdolgozatát, és – ahogy ő fogalmaz – becsülettel elvégezte feladatát.

– Mi volt a motivációd, amikor elindultál az idei OTDK-n?

– Nekem nem ez az első megmérettetésem, ugyanis korábban elvégeztem egy főiskolát, és ott elindultam az OTDK-n, humán tagozaton, ahol 2. helyezést értem el. Úgy gondoltam, hogy ha most van egy használható anyagom, akkor miért ne próbáljam meg újra a versenyt.

– Mi ez a „használható anyag”?

– A rövid 20. század (1918-1989/1990) időszakát nagyon szeretem. Főleg két téma érdekel. Az egyik az észak-amerikai magyar katolikus emigráció, ez az 1800-as évektől napjainkig zajlik, a másik ezzel párhuzamosan Mindszenty József bíboros emigráns évei, amelyek nem túl ismertek. Ezek vizsgálatakor futottam bele egy nagyon érdekes témába, hogy történtek-e Magyarországon titkos püspök szentelések a 20. század második felében? A válasz: történtek. Akkor felmerült a kérdés, hogy vajon az állam milyen módon avatkozott be a püspökök kinevezésébe, kiket engedtek oda, hogy betölthessék ezt a feladatkört, ez az írás ihlette ezt a dolgozatot.

– Hogyan néz ki az OTDK folyamata?

– Ha valaki jelentkezni szeretne, találnia kell magának egy mentort – nekem Prof. Dr. Simándi Irén tanárnő volt, vele egyeztettem. A humán tagozaton be kell adni egy maximum 90.000 karakteres dolgozatot névtelenül, jeligével, ezt első körben az egyetemi TDK-n kell megvédeni. Ha ott úgy döntenek, hogy tovább jutott, lehet nevezni az országos döntőre. Itt két opponens kapja meg a dolgozatot, pontszámot adnak rá és véleményezik. Nekem az egyik opponens rendkívül pozitív, felemelő véleményt írt, a másik opponensnek nem tetszett a dolgozatom, és majdnem minimál pontszámon értékelte. Ha elér az ember egy bizonyos pontszámot itt, akkor bemutathatja munkáját az országos döntőn. Ott mindenkinek 20 perc állt rendelkezésére, hogy elmondja a dolgozata alapgondolatait, utána a zsűri kérdéseire kell válaszolni.

– Döntőbe kerültél, helyezést viszont nem értél el. Hogyan látod mindezt: pozitívan vagy negatívan zártad az OTDK-t?


– Én nagyon jól éreztem magam a döntő során. Szeretek írni és a legjobb tudásom szerint készítettem el a dolgozatomat. Van, aki nem ért egyet azzal, amit leírtam, vagy úgy gondolja, hogy ezt a témát máshogy kellett volna megközelíteni, de én becsületesen elvégeztem a feladatomat, és örülök, hogy részt vehettem a 36. OTDK-n.


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2023. 12. 08. 12:30
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv