2022. 11. 17.

Egy világrendítő konfliktus kezdetei: az orosz-ukrán háború kirobbanása

Nyolc hónapja, egészen pontosan február 24-én indult el a XXI. századi Európa történelmének egyik legmeghatározóbb és legsúlyosabb összetűzése. Jójárt Krisztián előadása november 17-én, 15:00 órától járja körül az elmúlt kétharmad év legfontosabb mérföldköveit. 

A Kodolányi János Egyetem kiemelten fontosnak tartja az ukrán területekről menekülők támogatását. A KJE segíteni szeretne közelebb hozni az embereket az események körülményeihez és megértetni az ok-okozati összefüggéseket. Jójárt Krisztián a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, illetve az intézmény Hadtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Fő szakterületei közé tartozik az orosz haderőreform, az orosz katonai gondolkodás, továbbá az orosz biztonságpolitika, így személyes tapasztalataiból, kutatásaiból, megfigyeléseiből merítve tudja közérthetően, mégis szakszerűen elkalauzolni az érdeklődőket a Magyarország keleti határához közeli események sűrűjébe. A Kodolányi János Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének és Történelem Tanszékének szervezésében megvalósuló szakest minden érdeklődő számára nyitott. 

Csatlakozás:
Személyes formában: Budapest, Frangepán utca 50-56. – Kodolányi János Egyetem
Online formában: https://fb.me/e/1KwiFDK8H

A háború miatt több millió civil hagyta el az otthonát – köztük gyerekek, egyetemi munkatársak, hallgatók – és a harcok, bombázások elől menekülve a környező országok irányában Ukrajnát. Magyarországra is rövid időn belül emberek százezrei érkeztek, annak reményében, hogy hazánkban biztonságra, nyugalomra lelnek.

A Kodolányi János Egyetem az elsők között tett intézkedéseket.

Február 26-án kinyitottuk intézményünk orosházi kollégiumát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanulóinak, oktatóinak; 48 fő számára szállást biztosítva.

Március első hetében egyik legrégebbi és legkedvesebb partnerünk, a rivnei MEGU Egyetem (Ukrajna, ahol 2005 óta, három szakon, kihelyezett formában kodolányis képzések is folynak) nevében fordult hozzánk Nyina Rosztiszlavovna dékán asszony segélykéréssel.
Ennek hatására, mindhárom képzési helyszínünkön - Budapesten, Orosházán és Székesfehérváron - gyűjtést szerveztünk. Elképesztő összefogás indult az iskolai közösség részéről. Az adományokat saját kisbuszunkkal szállítottuk partnereinkhez.
Ezen felül, számos kollégánk, diákunk utazott az elmúlt hetekben a magyar-ukrán határra önkéntesként támogatva az egyesületek, szervezetek munkáját.

Harmadik lépcsőfokként, pénzadománnyal szerettük volna támogatni a menekülteket. Tanintézetünk zenész növendékei a KJE közösségi felületein közzétett, specifikusan ebből az alkalomból készített tartalmaikkal buzdítottak mindenkit jótékonysági akcióra.
30 éves magánegyetemünk, az UNICEF-fel együttműködésben, a szervezet weboldalán keresztül indított gyűjtést. A közel 100.000 forint összegű felajánlást teljes egészében a háború sújtotta területeken élő vagy onnan hazánkba menekülő gyerekek – karon ülőktől az egyetemistákig - megsegítésére fordítottuk.

#Együttvalóraváltjuk #Ajövődbiztonsága #Felvételi2023 

https://www.facebook.com/kodolanyi

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/

https://www.kodolanyi.hu/


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 04. 12. 09:32
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv