2022. 09. 06.

Közös tanévnyitó Székesfehérváron!

Hétfőn késő délután a Hotel Magyar Király előtti téren tartották meg a 2022-es év felsőoktatási tanévnyitóját. A város újdonsült egyetemistái hivatalosan is Székesfehérvár polgáraivá váltak, majd a hagyományos szalagtűzés után gólyatúrával ünnepeltek. Az idei évben 380 elsőéves diák kezdi meg felsőoktatási tanulmányait a három egyetemen.

Már hagyomány, hogy az elsőéveseket a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, valamint a Kodolányi János Egyetem és az Önkormányzat közös ünnepségen köszönti.

Elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Ahogy fogalmazott, meghatározó időszak kezdődik most a fiataloknak a tudás- és élményszerzés szempontjából. Reményét fejezte ki, hogy a város jó alma matere lesz a jelenlévőknek és semmiben sem szenvednek majd hiányt az egyetemi éveik alatt. A város felsőoktatási intézményeiben sok szép hagyomány alakult ki az elmúlt években a diákoknak köszönhetően, melyeket a mostani elsőéves hallgatók tovább éltethetnek a jövőben.

A Kodolányi János Egyetem jó kapcsolatot ápol a többi egyetemmel – kezdte köszöntőjét Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora. Emlékeztetett, hogy az a tudáselsajátítási folyamat a legizgalmasabb, amiben a tanuló jól érzi magát. Fontos, hogy az egyetemi éveket hasznosan töltsék el a diákok, de a legfontosabb, hogy örömmel tanuljanak, hiszen a tanulás az egész életüket végigkíséri majd.

Prof. Dr. Szabó Lajos György, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese röviden köszöntötte a gólyákat. Mint elmondta, a Corvinus Egyetem 2022 nyarán Magyarországon elsőként szerzett AACSB-akkreditációt, mely az egyik legrangosabb nemzetközi felsőoktatási minősítés. Ez egyben elismerése a diákok teljesítményének is, hiszen a BCE-re bekerülni évek óta komoly teljesítmény, ugyanakkor kötelezettség is a tanulásra.

Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem dékánja felidézte saját diákéveit, majd hasonlóan tartalmas, szép éveket kívánt a jelenlévő elsősöknek. Hozzátette: szurkol, hogy az Alba Regia Műszaki Kar hallgatói nyerjék a gólyatúrát.

Nagy Márk Máté, a Székesfehérvári Hallgatói Tanács elnöke a diákok nevében köszöntötte a gólyákat. Mint elmondta: céljuk, hogy összekovácsolják a három egyetemet, és idén is azért dolgoznak majd, hogy a diákok semmiben se szenvedjenek hiányt.

A beszédek után az egyetemektől egy-egy hallgató a hagyományok szerint szalagot helyezett el a város zászlóján, majd közösen mondták el a polgárrá fogadás szövegét. A közös fogadalom után dr. Cser-Palkovics András polgármester hivatalosan is a város polgáraivá fogadta a diákokat, akik megkezdték szokásos gólyatúrájukat.

A Belváros utcáin zajló gólyatúrát a jelenlévő diákok tizenegy csapatra osztva teljesítették. A feladatok között volt papírhajó-úsztatás az Országzászló téren, Kati néni elcsábítása, szelfi a Teleki Blanka Gimnáziummal és szerenádozás is. A legjobban teljesítő csapatok a nap végén megkapják a gólyatúra vándorkupáját.

Forrás: szekesfehervar.hu

Fotó: Kiss László


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2023. 09. 21. 13:19
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv