2022. 06. 09.

DARU A TIZEDIKEN – Így indult a KJE története

A Kodolányi alapításának 30. évfordulója alkalmából szerveztek könyvbemutatót Székesfehérváron 2022.06.07-én, 14:00 órától. Elekes-Szentágotai András „Daru a tizediken” címmel dolgozta fel az intézmény életének első – 1992-től 2002-ig terjedő – évtizedét, utána járva annak, vajon milyen események, mérföldkövek járultak hozzá ahhoz, hogy kialakuljon Magyarország elsők között megalapított magánegyetemének jelenlegi formája, eszmerendszere. 

Az eseményéről részletesen Gáspár Péter – aki személyesen volt jelen az előadáson- készített beszámolót, a szekesfehervar.hu oldalán. A bemutatóról készült videó IDE kattintva érhető el. 

Daru a tizediken 4

„Az eseményen elsőként Csurgai-Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója mutatta be a kötetet, kiemelve, hogy önmagában az intézménytörténet is, mint a történetírás egy szakága érdekes műfaj, de amikor a Kodolányi János Egyetem történetéről van szó, akkor a várostörténet egy fejezetét is megírta Elekes András.

„A várostörténet és egy székesfehérvári intézmény története nem választható szét. Amikor Székesfehérvár monográfiájának első kötetét megírták a történészek, mindig intézménytörténetet is kellett írni.” - hangsúlyozta Csurgai Horváth József, aki felidézte azt is, hogy a Kodolányi alapításakor egy nehéz helyzetbe került város keresett új víziókat, új szerepköröket: „Rendkívül súlyos időszak volt ez Fehérvár történetében pusztító munkanélküliséggel és gazdasági nehézségekkel. Az a vízió, amit Balsay István csapatával kidolgozott, valójában új szerepkört alakított ki a városnak és ennek során került sor az intézményrendszer fejlesztésére is. Ez nagyon fontos, hiszen a felsőoktatási intézmények hiánya Székesfehérváron régi keletű probléma volt.”

A kötet szerzője, Elekes-Szentágotai András felidézte, hogy 2019-ben beszélgetett először Szabó Péterrel a könyvről.

Daru a tizediken 3

A szerző bevallása szerint az intézménytörténet írása akkor egyet jelentett számára a PR-al, azzal pedig nem volt hajlandó foglalkozni, így egy időre "jegelték" a témát. Azután újra előkerült az ötlet és amikor Szabó Péter azt mondta, hogy ő történészként viszonyul ehhez a munkához, akkor sikerült megállapodniuk.

„Prekoncepció nélkül kezdtem neki a munkának, viszont nehezen tudtam elfogadni azt, hogy volt egy fiatal intézmény, amelyik látványosan fejlődött, komoly pozíciókat foglalt el és a történetének első 10 éve mégis a hangos botrányokról szólt. Különös ellentmondás volt, hogy egyre több volt a hallgató és a Kodolányi népszerűsége is egyre nőtt eközben.” - mondta el Elkes András, aki könyvében feltérképezi a kor botrányainak krónikáit is, mint például az integrációs - és a Perfekt botrány, vagy a Martinez-ügy. A könyvben megszólal Rockenbauer Lajos is, aki Szabó Péterrel együtt alapította a Kodolányit.

A könyv felelős kiadója, Dr. Szabó Péter rektor a könyvbemutatón arról is szólt, hogy Elekes Andrással egyetértettek abban, hogy ezt a könyvet „történészi objektivitással” kell megírni, mert csak akkor van értéke.

„A könyv szereplői azok az emberek, akik itt dolgoztak, vagy itt tanultak, de nem róluk, nem rólunk szól, hanem a fiatal magyar demokráciában egy kreativitástól, innovációtól fűtött intézményről. Nyilán a következő kötetekben benne lesz az is, hogyan válik egyre inkább a magyar felsőoktatás részévé a Kodolányi, és hogy ennek ellenére hogyan tudtak megmaradni bizonyos problémáink a mai napig.” - fogalmazott a rektor."

Daru a tizediken 2

A Kodolányi János Egyetem (akkor még főiskola) első, 1992-től 2002-ig terjedő évtizedét feldolgozó könyv hamarosan elérhető lesz online formátumban is.

A kiadvány folytatását is bejelentette a szerző, aki további két kötetben szeretné teljesen kibogozni Kodolányi János Egyetem elmúlt 30 évét átszövő szálakat.

#Együttvalóraváltjuk

#Diplomakarnyújtásnyira


Eredeti kép és szöveg: https://www.szekesfehervar.hu/daru-a-tizediken-a-kodolanyi-egyetem-tortenetet-feldolgozo-konyv-jelent-meg

https://www.facebook.com/kodolanyi/ 

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/?hl=hu


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 5184
Frissítve: 2022. 08. 10. 09:20
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv