2022. 06. 08.

A tudomány élvonalában: az FKA vezetőségi tagjává választották Dr. Lencsés Ákost

A Kodolányi János Egyetem Kulturális Tanulmányok Tanszékének óraadó oktatójával együtt, összesen heten kezdték meg mandátumukat az új 2022/2023-as vezetőség tagjai, május 1-én a Fiatal Kutatók Akadémiáján. A szervezet idén érte el a maximális, 60 fős taglétszámot.

FIATAL KUTATÓK AKADÉMIÁJA

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával 2019 májusában megalapított FKA arra törekszik, hogy azonosítsa és felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit, valamint segítsen a megoldásukban. Az MTA küldetésével összhangban az FKA céljai között szerepel a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés. Minden évben 12 új FKA-tag kerül megválasztásra – reprezentálva az élettudományok, a humán- és társadalomtudományok, valamint a természettudományok szakterületeit.

Az FKA tagjai 2018-ban felmérést készítettek a fiatal magyar kutatók helyzetéről és problémáiról. A 2021-ben megvalósult második felmérés eredményeit az FKA 2022-ben publikálja a döntéshozók és a nagyközönség számára. A szervezet rendszeres programjai az MTA közgyűléséhez kapcsolódó Fiatal Kutatók Fóruma (FKF), illetve az évente megrendezésre kerülő tudománykommunikációs workshopok.

Az FKA szervezésében valósult meg a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjjal kapcsolatos mentorprogram, a COVID-19 járvány fiatal kutatói életpályára gyakorolt negatív hatásait bemutató elemzés, a fiatal kutatókat érintő főbb pályázatok egységes szerkezetben való gyűjtése, az ukrán kutatókat támogató hazai lehetőségek feltérképezése és közvetítése. Az FKA kiemelt hangsúlyt fektet a kisgyermekes kutatók pályán történő megtartását célzó kezdeményezésekre.

DR. LENCSÉS ÁKOS

 • Lencsés Ákos könyvtár és matematika szakos diplomáit, illetve doktori fokozatát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte.
 • A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) adatspecialistájaként segíti a KIFÜ nemzetközi kutatástámogatási projektjeit. Ennek keretében a European Open Science Cloud magyarországi meghonosításában is szerepet vállal.
 • 2015 és 2020 között az MTA Könyvtár és Információs Központban működő EISZ Nemzeti Program osztályvezetőjeként 70 tudományos adatbázis országos szolgáltatását segítette 250 közintézmény számára.
 • Projektvezetőként irányította a határon túli magyar kutatóintézeteket segítő kezdeményezést és a hazai holokausztkutatást támogató projektet.
 • Aktív szerepet vállalt a magyar kutatás nyílt hozzáférésű megjelenését segítő feladatokban.
 • 2007 és 2015 között a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának főosztályvezetőjeként statisztikai szaktájékoztatással és adatbázisokkal foglalkozott.
 • Doktori értekezésének témája a hivatalos statisztika és a könyvtárak kapcsolata, a szakkönyvtárak szerepe a statisztikai adatok kezelésében
 • 2014 és 2017 között a Magyar Statisztikai Társaság Statisztikatörténeti Szakosztály elnöke, 2012 óta az MTA Statisztikai és Jövőkutatási Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottság tagja.
 • Az FKA koordinálásával 2019-ben a World Science Forum keretében raportőrként segítette az Open Science szekció munkáját.
 • 2012-ben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség Az év fiatal könyvtárosa cím kitüntetettje volt.
 • A Kodolányi János Egyetemen a könyvtári szakemberek képzésében vállal szerepet

#Együttvalóraváltjuk

#Diplomakarnyújtásnyira 

https://www.facebook.com/kodolanyi/ 

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/?hl=hu

 


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2023. 05. 31. 14:14
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv