2022. 03. 23.

11. Nemzetközi Hét - gasztronómia, grammatika és nemzetközi tapasztalatok!

A hosszú évekre visszanyúló hagyományokhoz híven, 2022-ben is – immáron 11. alkalommal – rendezzük meg a Kodolányi János Egyetem Nemzetközi Hetét. A programsorozatot idén a Magyarország tányéron gasztronómiai kiállítás és az angol tanszék konferenciája teszi teljessé. Március 28-29. között hallgatóink kivételes nemzetközi környezetben, a legkülönfélébb előadásokon vehetnek részt anélkül, hogy átlépnék az országhatárt.

  

Program itt: https://www.kodolanyi.hu/en/academics/international-week/11-th-international-week

Regisztráció itt: https://forms.gle/FsnbceEq6geaGNc47

 11. NEMZETKÖZI HÉT  

 A Kodolányi büszke arra, hogy folyamatosan bővülő lehetőségekkel tudja segíteni a tanulók nemzetközi tapasztalatszerzését, nyelvtanulását. Könnyedén elérhetőek FOSZK-, alap-, és mesterszakos diákjaink számára az Erasmus pályázatok, valamint angol nyelvű képzéseinken akár itthon is lehetnek közös óráik külföldi hallgatókkal.  

Ennek a missziónak a kiemelt állomása évről-évre a tavaszi szemeszter nemzetközi hete, ahol partnerintézményeink oktatói adnak elő – személyesen vagy online formában - a budapesti oktatási központban.  

A Nemzetközi Szolgáltatási és Fejlesztési Központ munkatársai igyekeznek a KJE képzéseihez igazodó, tantervi tárgykörökbe beilleszthető, de emellett friss, naprakész, a világ aktuális helyzetére reflektáló programokat szervezni. Folyamatosan bővülő nemzetközi kapcsolati hálózatunk lehetővé teszi, hogy minden alkalommal a világ tudományos életének kiemelt szereplői tágítsák tanítványaink ismereteit. 

Albánia, Törökország, Kína, Kazahsztán, Németország, Ukrajna és Portugália tudományos életének jeles képviselői mellett, idén először Mongóliából is csatlakozik hozzánk kutató.  

Munkh-Amgalan Yumjir „A Brief Survey of Hungarian Literature Translated into Mongolian” (Áttekintés a mongol nyelvre fordított magyar irodalomról) címen tart szerdán előadást. 

A Németországból érkező Luis Noschang már rutinos előadónak számít a Kodolányin. Tavaly a virtuális nemzetközi hetünkön is részt vett, idén pedig Budapestre látogat, hogy „Audovisual Data Collection and Analysis for Media, Communication and Social Sciences Researc” (Audiovizuális adatgyűjtés és elemzés média-, kommunikáció- és társadalomtudományi kutatásokhoz) tematikában beszélgessen a kodolányis növendékekkel kedden 11:30-12:30 között. 

Legújabb kínai partnerkapcsolatunk révén, a világ legnépesebb országa is képviselteti magát, Shejiao Xu személyében. A Westminster University oktatója nagy-britanniai kötelezettségei miatt online csatlakozik a jövő heti programsorozathoz, méghozzá egy kifejezetten izgalmas témával: „Intercultural Communicative Competence: A Chinese Perspective” (Az interkulturális kommunikációs kompetencia kínai perspektívája).  

 Ronan Ragnar

KJE ANGOL TANSZÉK NEMZETKÖZI KONFERENCIA 

Angol nyelvek. Ha ezt halljuk, felkapjuk a fejünket. Nem csak egy angol nyelv van? A KJE Angol Tanszék nemzetközi konferenciájának kiindulópontja az, hogy az angol már több, mint egy nyelv, szerepe megnőtt az oktatásban, üzleti életben, kutatásban, és ezt a változást a tudomány eszközeivel követni kell. Az angol nyelv fajtái és változatai szinte végtelenek, nincs olyan hely a világon, ahol ne használnák valamire. A nemzetközi konferencia előadásai betekintést adnak az angol nyelvek változatosságába, érintve az irodalom, nyelvészet, nyelvoktatás témáit. 

A konferenciát Ronan Gargan őexcellenciája, Írország magyarországi nagykövete nyitja meg. A konferencia két illusztris vendége, az angol nyelv két mestere: az ír Lisa McInerney és a kanadai Lisa de Nikolits. Mindketten elismert írónők, az angol kitűnő ismerői, akik betekintést adnak a nyelv globális szerepébe, írói munkájukba, kultúrájukba. 

gasztro-magyar konyha

MAGYARORSZÁG TÁNYÉRON 

A Magyar Konyha gasztro-kulturális magazin és a Kodolányi János Egyetem közös kiállítása. A rendezvény vezérideológiájáról, szakmai koncepciójáról Dr. Hoffmann Orsolya, a KJE nemzetközi és továbbképzési rektorhelyettese beszélt: 

„A magyar főzőtudomány talán legújabb és legizgalmasabb fejezetét a 2000-es évek elejétől írjuk, a gasztro-forradalomként emlegetett elmúlt 15-20 évre gondolva, amikor kinyílt a világ, fiatal séf jelöltek tanultak külföldön, divatba jött a fúziós konyha, áramlottak az országba a legkülönlegesebb alapanyagok, eszközök és technológiák, megtanultuk, hogy mit jelent a fine dining és a Michelin guide. 

Most a 2020-as évek eleje mindezek mellett a letisztulás, a magas minőségű, sok esetben hagyományos, tradicionális alapanyagokhoz való visszatérés időszaka. A helyi ízek és a termelők felfedezéséé. Egy-egy nagy nevű vagy fiatal, kísérletező kedvű séf, aki vidéken nyit éttermet mágnesként vonzza az újra, különlegesre, ugyanakkor minőségi élményre vágyó vendégeket. És ez mindenkinek jó, jó a termelőnek mert munkáját megbecsülik, jó a séfnek mert szabadon alkothat és jó a vidéknek is, mert a turisták, hazaiak és külföldiek felfedezik azt a csodát, amit egy-egy borvidék, falu, kisváros, kulturális örökség, egy pohár bor vagy tál étel mellett elmesélt történet rejt magában. 

A Kodolányi János Egyetem és a Magyar Konyha gasztro-kulturális magazin közös kiállítása is ezt a cél tűzte ki maga elé. Be szeretné mutatni azokat a séfeket, éttermeket, termelőket, gazdákat, akik elhivatottak vagy a régi hagyományok felélesztésén vagy az új utak kipróbálásán vagy ezek fúziójának megteremtésén fáradoznak. Ezekből gyűjtöttük egy tányérra a legizgalmasabbakat, legkülönlegesebbeket és úgy próbáljuk meg tálalni, hogy minden gasztro rajongónak segítsen a csodáslatos magyar ízek felfedezésében.” 

Butor Klára Jól-léti Kabinetvezető irányításával a Kodolányi Art Gallery hallgatói által megvalósított tárlatot - mely a tanév végéig lesz látogatható - Madary Orsolya, a Magyar Konyha lapigazgatója és Dr. Szabó Péter Ottó PhD, a KJE rektora nyitja meg ünnepélyes keretek között március 28. délután 17:00 órakor, az egyetem budapesti campusán.  Az esemény egyúttal a nemzetközi hét megnyitója is.

 #Együttvalóraváltjuk #Diplomakarnyújtásnyira 

https://www.facebook.com/kodolanyi/

 https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
Frissítve: 2022. 05. 16. 07:50
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv