2021. 12. 08.

Együttműködésben a Kodolányi és a SZETA

A Szegényeket Támogató Alapítvánnyal kötött együttműködési szerződést egyetemünk december 6-án. A két fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézmény, a Kodolányi és a SZETA 1992 óta kiemelt partnerként dolgozik együtt, mely kooperációt idén stratégiai szintre emeltük.

„Az egyetem számára - mely kooperatív modell szerint dolgozik 2014 óta - minden olyan partner, mint például a SZETA kiemelten fontos. Ezeket a régi együttműködéseket igyekszünk kulturális és oktatási tekintetben, stratégiai partnerséggé átformálni. Előnyös helyzetben vagyunk, mert kiváló partnerek közül válogathatunk. A jövőben a tananyagfejlesztésben és a szakemberképzésben is közösen gondolkodunk.” –  fogalmazott a felsőoktatási intézmény hosszútávú terveivel kapcsolatban Dr. Szabó Péter rektor.

„A szociálismunka-oktatás keretében várjuk a duális képzésben résztvevő hallgatókat, és szeretnénk átadni azt a gyakorlati tudást, amit az alapítványnál megszerezhetnek. A tevékenységünk igen sokrétű, hiszen az adományosztástól kezdve a munkaerőpiaci programokig bezárólag rendkívül széles az alapítvány tevékenysége. Úgy gondoljuk, hogy ezt a fajta munkát nem csak az iskolapadban, hanem a gyakorlati terepen egyaránt meg lehet tanulni, hogy minél inkább felkészültebb munkavállalókat lehessen kiengedni a munkaerőpiacra.” – emelte ki az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Zugor Zsuzsanna, a SZETA kurátora.

 

A Kodolányi János Egyetem kooperatív képzéséről

A Kodolányi János Egyetem Szociális munka BA képzése a hazai felsőoktatás egyik leginnovatívabb, gyakorlatorientált képzései közé tartozik. A szakon családbarát, szakmaközpontú, gyakorlatorientált oktatás folyik, így a hallgatók a szakmai gyakorlatot, továbbá a szakmai tárgyak egy részét a munkahelyükön, illetve különböző szakmai gyakorlóhelyeken teljesíthetik. Képzésünk szakmai programja az első évtől kezdve kötelező gyakorlatokhoz kapcsolódik, diákjaink részt vesznek civil szervezetek, iskolai szociális szolgáltatások, alapszolgáltatások és szakszolgáltatások tevékenységében. Ebben kiemelt szerepet játszanak a Humánfejlesztési Tanulmányok Tanszék olyan partnerei, mint az ECHO Nonprofit Network és a SZETA. Az együttműködést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2016-tól az ECHO külső tanszékként működve vesz részt az oktatási programunkban, a szakmai kompetenciák megszerzésében. Dr. Zugor Zsuzsanna ezen tanszék tagjaként és a SZETA kurátoraként tevékenykedve alapozta meg a KJE és a SZETA stratégiai együttműködésének most aláírt intézményesített formáját.

A SZETA meghatározó szerepet játszik a KJE Szociális munka BA képzésén a duális és kooperatív képzési forma megvalósításában. A kooperatív képzési modell az új oktatási struktúránk kiemelkedő eleme, amely bizonyos mértékben, szaktól és képzési szinttől függetlenül minden hallgatónkat érint.

A KJE-n a tanév a hagyományos képzésekhez hasonlóan szorgalmi időszakból és vizsgaidőszakból áll. Viszont, ami nálunk különlegesség, hogy a 13 hetes szorgalmi időszak, 10 hetes intenzív elméleti és 3 hetes tematikus gyakorlati szakaszokra tagolódik. Hallgatóink nem csak hagyományos órákon vesznek részt a tematikus hetek keretében. Évente 3 alkalommal nem órarend szerint és nem is feltétlenül az iskolában történik az oktatás. A kooperatív héten oktatóink és céges partnereink irányításával munkahelyekhez, a diplomaszerzés utáni élethez kapcsolódó információkat és tapasztalatokat szerezhetnek tanulóink. A nemzetközi héten részt vesznek külföldi hallgatóinkkal, oktatóinkkal közös programokon és idegen nyelvű előadásokon, gyakorlatokon a projekthét keretében pedig tantárgyaikhoz kapcsolódó feladatokat oldanak meg kiscsoportos formában, oktatók irányításával, akár az iskola falain kívül is. Ezáltal a diploma megszerzésekor alapos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezek majd, aminek köszönhetően az elhelyezkedés is gördülékenyebb lesz számukra.

A kooperatív képzési modell keretin belül:

- Diákjaink lehetőséget kapnak partnereinknél, számukra releváns területen tölteni gyakorlati időt.

- A tudás házhoz jön: a szerződött szervezetek, vállalatok képviselői bizonyos időközönként ellátogatnak intézményünkbe, hogy előadásokat, szemináriumokat tartsanak.

-  A tudás mindenkié: lehetőséget biztosítunk, hogy a vállalatok dolgozói nálunk fejlesszék tudásukat vagy új ismeretekben merülhessenek el.

A SZETA-ról

Idén – a Kodolányihoz hasonlóan – fennállásának 30. évfordulóját ünneplő SZETA óriási tapasztalattal rendelkezik a szociális munka, az egészségügy és a mentálhigiénés szolgáltatások területén. Hosszú ideje dolgoznak a civil szférában, elsősorban azon, hogy a hozzájuk fordulók problémáira szakértő segítséget nyújthassanak.

A rendszerváltás után kimondhatóvá vált, hogy Magyarországon is van szegénység és a rászorulóknak segítségre, támogatásra van szüksége. Ez a tény hívta életre azt a kezdeményezést, melynek során megalakult Budapesten a Szegényeket Támogató Alapítvány. A mozgalomhoz 1989-ben csatlakozott Cseh István, aki létrehozta a SZETA székesfehérvári önálló csoportját.

Az első adományokat bálok, ruhavásárok szervezésével teremtették elő a szervezők, emellett ingyenes munkaügyi és jogi tanácsadással is segítették a rászorulókat. A szervezet tevékenységébe bekapcsolódtak helyi vállalkozók is, akik többek között táborozó gyerekeknek biztosították az étkezést. A SZETA működése olyan hatékony volt, hogy az önkormányzat is csatlakozott a támogatókhoz, és elkezdett kiépülni az önkéntes hálózat is.

Napjainkban több mint 420 regisztrált család tartozik a SZETA támogatottjai közé, így megközelítőleg 2000 embert tudnak segíteni a mindennapokban.

Éves szinten 100 000 kg tartós élelmiszer kerül a családokhoz, emellett rendszeresen tartanak ruhaosztást - lakossági felajánlásból pedig bútorokat és egyéb háztartási cikkeket juttatnak el a regisztrált családokhoz.

SZETA ma már meghatározó szereplője a Székesfehérvár város közösségi életének, szociális szolgáltatásaival aktívan segíti jelenleg a rászoruló családokat. Céljuk a hátrányos helyzetű emberek kiszolgáltatottságának csökkentése, a közösségi szolgáltatások bővítése Fehérváron és környékén.

 

www.kodolanyi.hu

www.szeta.eu

 

https://www.facebook.com/kodolanyi/

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/

#Együttvalóraváltjuk 

#Diplomakarnyújtásnyira

#Felvételi2022

 Sz.L.


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv