2021. 10. 13.

Kulturális intézetek nyomában

Október 14-től vadonatúj webinárium trilógiát hirdet a Kulturális Tanulmányok Tanszék, Dr. habil. Ujváry Gábor főiskolai tanár vezetésével.
Az előadássorozat fókuszában a külföldi magyar intézetek és a magyar kulturális diplomácia története áll.

Október 14-én, november 4-én és 18-án, minden alkalommal 16.00 órától várják az érdeklődőket. Az esemény nyitott, a részvétel nem kötött előzetes regisztrációhoz

Hol lehet becsatlakozni az online konferenciára?

Az első webináriumhoz kapcsolódás az alábbi linken: https://bit.ly/osztrak_magyar_kulturalis

Milyen indíttatásból szervezik meg a programsorozatot?

A magyar kulturális külpolitika mindmáig legfontosabb külföldi „őrhelyei” a kulturális intézetek, azokon belül is főleg a – kultúraközvetítés mellett tudományos feladatokat is ellátó – Collegium Hungaricumok.
A három legfontosabb, már a két világháború között is működő Collegium Hungaricum (Bécs, Berlin és Róma) múltjával: létrehozásának körülményeivel, korabeli jelentőségével, második világháború utáni sorsával, illetve jelenbeli szerepével foglalkozik a webinárium-sorozat.

Milyen témákat dolgoznak fel az egyes előadások?

Mindhárom beszélgetést Ujváry Gábor Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjas történész, levéltáros, a Docler Holdinghoz tartozó Kodolányi János Egyetem oktatója moderálja.

Október 14-én, a bécsi Collegium Hungaricumról és a magyar–osztrák kulturális kapcsolatokról beszél Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.

A november 4-i alkalmon, A berlini Collegium Hungaricum és a magyar–német kulturális viszonylatok kerülnek terítékre, Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, egykori berlini magyar nagykövet szervírozásában.

Az utolsó, november 18-i webináriumon a római Collegium Hungaricum (Római Magyar Akadémia) és az magyar–olasz kulturális kötelékek témájába merül bele
Fejérdy András, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, a Római Magyar Akadémia egykori tudományos titkára.

www.kodolanyi.hu

https://www.facebook.com/kodolanyi

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le, vagy rendeld meg a KJE aktuális felvételi kiadványát ingyen!

On-line megrendelem PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv