2021. 09. 27.

Együtt a turizmusért – VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium

„…mintha megsejtettük volna, hogy az együttműködésre nagyobb szükség lesz, mint valaha”

Az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Kodolányi János Egyetem jubileumi eseménysorozatának része volt a Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium, amit nyolcadik alkalommal rendeztek meg. 

„A Turizmus Válságjelenségei” című tudományos programot a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság, a CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága közös szervezésében tartották meg Budapesten

A szimpózium ünnepélyes megnyitóján, Dr. Szatmári Péter a KJE rektorhelyettese elmondta, hogy az idén harmincéves magánegyetem jubileumi programjának része a turizmus témájú tudományos konferencia. Visszaemlékezett, hogy az egyetemen az elsők között hozták létre a turizmusképzést a rendszerváltoztatás után, ami nagy jelentőséggel bír a hazai felsőoktatási palettán.

A konferencia vendége volt többek között, Dr. Jeney László a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára; Lakatos Tibor dandártábornok, az Operatív Törzs képviseletében; Sívó Roland, az Aquaworld Resort vezérigazgatója és Dr. Kocsis Károly akadémikus, a CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója.

A rendezvény főszervezője a Docler Holdinghoz tartozó Kodolányi János Egyetem Turizmus Tanszékének vezetője, Dr. Rácz Tamara főiskolai tanár az egyetem hivatalos online lapjának, a Kodolányisok Világának elmondta: az első szimpóziumot 2007-ben tartották, azóta pedig minden második évben szervezik meg felváltva a Pécsi Országos Turizmus Konferenciával. A rendezvénysorozat mára a hazai turizmuskutatás egyik legfontosabb tudományos eseményévé vált.

„Az idei tanácskozás a turizmus válságjelenségei témakörben szerveződött, hiszen jelenleg a turizmusszektor története legsúlyosabb válságával küzd. Ennek megfelelően az előadások jelentős része is a Covid-19 által gyakorolt hatásokra fókuszált. 2019-ben "Együttműködés, kapcsolatok, hálózatok a turizmusban" volt a témánk. Ironikus, mintha megsejtettük volna, hogy a szektoron belüli együttműködésre hamarosan nagyobb szükség lesz, mint valaha” – emelte ki a tanszékvezető.

A Turizmus Földrajz Kutatási Hálózat hálózatvezetői minőségében a tanszékvezető arról is beszélt, hogy a kutatási eredmények egyértelműen jelzik, hogy a Covid-19 járvány rendkívül negatívan befolyásolta a turizmusszektort. Szerte a világon hónapokra leálltak a szállodák, vendéglátóhelyek és minimálisra csökkent a nemzetközi utasforgalom. Ezzel szemben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a turizmus iránti kereslet döntően az utazási korlátozások következtében esett vissza, hiszen minden könnyítésre azonnali keresletnövekedéssel reagáltak a turisták, a biztonságosabbnak tekintett belföldi desztinációk pedig kifejezetten jó szezont realizáltak.

A kialakult bizonytalan helyzetben óvatosabbá váltak a felsőoktatásba jelentkezők is, és az elmúlt évekhez képest kevesebben döntöttek amellett, hogy tanulmányaikat turizmusszakon folytatják tovább. Ezzel kapcsolatban Dr. Rátz Tamara a következőket mondta el:

„Bízunk abban, hogy a turizmus-vendéglátás szakra jelentkezők száma középtávon újra emelkedni fog, és nem csak azért, mert a világ egyik legszínesebb, legizgalmasabb iparágáról beszélünk, de azért is, mert az ezen a szakon szerzett közgazdász diploma nagyon sok más terület felé is megnyitja az utat. Úgy vélem, optimisták lehetünk, és a hallgatók többsége is ideiglenes megtorpanásként tekint a válságra, hosszabb távon változatlanul a turizmusban tervezi a jövőjét. Az ágazat képviselőinél az elmúlt két év tervezgetéssel telt, hogy mire a járvány végérvényesen zöld utat enged, új tervekkel és innovációkkal térhessenek vissza”.

www.kodolanyi.hu

https://www.facebook.com/kodolanyi

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem/

 Forrás: Kodolányisok Világa

Szivek Laura- Ivanics Alexandra- Marton Olivér 


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le, vagy rendeld meg a KJE aktuális felvételi kiadványát ingyen!

On-line megrendelem PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv