2021. 06. 02.

Program a hátrányos helyzetű fiatalokért

Mágnes Program keretében 14 középfokú intézménnyel, 12 céggel, valamint számos Békés és Csongrád megyei önkormányzattal kötött megállapodást a Kodolányi János Egyetem. Több mint 800 diák számára nyújtanak komplex tehetséggondozási csomagot a középiskolákkal és a piac szereplőivel együttműködésben. 

Cél, a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok felsőoktatáshoz való felzárkóztatása.

A sikeres EFOP pályázattal 2017-ben útjára indult programmal az egyetem tevékeny szerepet tölt be a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok felsőoktatásba való bevonásában. A hagyományos beiskolázási programoktól eltérően a Mágnes Programban az oktatási intézményekkel, cégekkel és az önkormányzatokkal kialakított megállapodásoknak köszönhetően a fiatalok közvetlenül, élményszerűen is megismerkedhetnek az adott szakmákkal.

Az egyetemre felkészítő workshopokat, tanulmányi versenyeket, nyári táborokat és konferenciákat magába foglaló komplex felzárkóztatási csomag megsokszorozza a diákok középiskolában megszerzett tudását. Mobil informatika, tudatos közösségimédia-fogyasztás és digitális tudatosság vagy éppen pénzügyi tudatosság tanfolyamokkal fejlesztik a fiatalok kompetenciáját. Ezek mellett számos szakmai eseményen is részt vehetnek a tanulók, melyek során olyan partnercégek életébe pillanthattak be, mint a Fujitsu, Acer, Hewlett Packard, Legrant és PC Trade Systems, illetve részt vehetnek a helyi önkormányzat munkájában is.

A programra a résztvevő középiskolák és gimnáziumok ajánlották be a diákokat, és minden intézményben kijelölt mentor segíti a munkájukat. A folyamat teljességéhez hozzátartozik a konkrét anyagi támogatás is: a különböző ösztöndíj-lehetőségek vagy a díjazással járó tanulmányi versenyek és diákkutatói tevékenységek, valamint külföldi tanulmányi kirándulás, többek között Németországba, Ausztriába és Svájcba. A Kodolányi János Egyetem felajánlásából a rászoruló fiataloknak lehetősége van az intézmény orosházi kampuszának FOKSZ és alapképzésén ingyenesen tanulni.

A diákok megismerkedhetnek a Kodolányi János Egyetem saját fejlesztésű oktatási modelljével (PIQ and Lead) is, amely során speciális tanulási technikákat sajátíthatnak el, és a való életben is megtapasztalhatják választott szakmájuk működését. 

A Mágnes Program pályázati része idén nyáron lezárul, de az egyetem a továbbiakban is folytatja a hátrányos helyzetű fiatalok támogatását. A tervek szerint az ország korábbinál is nagyobb területét – többek között Közép-dunántúli régiót és a Közép-magyarországi régiót - fogják lefedni a programmal a közeljövőben.

 

https://www.facebook.com/kodolanyi

https://www.instagram.com/kodolanyiegyetem


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
Frissítve: 2022. 05. 16. 07:50
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv