2021. 05. 03.

Egy hét a legújabb piaci trendekről

Milyen informatikai tudást várnak el a munkaadók a különböző területeken? Május 3-7-ig erre és még sok más aktuális szakmai kérdésre kapnak választ hallgatóink elismert szakemberektől.

Az idei projekthét központi témája a különböző szakterületeken elvárt informatikai tudás és innováció. „Az jön vissza a cégektől, hogy a felhasználói szintű informatikai tudás az egyik legnagyobb érték számukra, és ez az igény már túlmutat a Word és Excel kezelésén. Ilyen például a projektmenedzsment-szoftverek ismerete, vagy az, hogy a jelentkezőnek nem árt már az állásinterjún tisztában lennie azzal, hogy mit jelent a prediktív/vízesés módszer. A mi végzőseink ilyen szempontból is felkészülten kezdhetik meg, vagy éppen fejlődhetnek a karrierjükben. Egy külsős tanfolyamon több százezer forintba is kerülhet ezeknek az ismereteknek az elsajátítása, melyekkel nálunk már az oktatási struktúra részeként találkozhatnak a hallgatók” – foglalja össze Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes. 

A héten többek között szó lesz az adatvizualizációs szoftverekről, amelyek ma már alapvető szerepet töltenek be a céges kimutatásokban és a kutatásokban egyaránt. A másik aktuális terület az adatbányászat, ami például most a vírushelyzetben is nagy segítséget jelent. A szennyvízből kimutatható koronavírus-maradványokból előre tudják jelezni, hogy az adott területen egy hét múlva mennyi fertőzöttre lehet számítani.  

Az előadók sorában olyan szaktekintélyek szerepelnek, mint Dr. Birkner Zoltán, a  

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke; Szép Fruzsina, a Sziget egykori és a Lollapalooza Berlin jelenlegi fesztiváligazgatója; Mátyássy Áron, DLA, Balázs Béla-díjas film- és televíziórendező, forgatókönyvíró; Szabó Győző színész; Ilyés Noémi, a CheckINN turisztikai innovációs programok szakmai igazgatója és Dr. Kiss Attila vezérőrnagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Parancsnoka. Mindemellett az informatikai cégek – mint a SAS, a Big Data, a Hiflylabs Zrt… – szakemberei osztják meg tudásukat. 

A „Hogyan készülnek a tévés showműsorok” tematikában lesz egy kerekasztal-beszélgetés is Kajdi Csaba influenszer, Németh Ádám kreatív producer és Dr. Kirády Attila egyetemi docens (Film- és Televíziós Művészeti Tanszék) részvételével. „Önismerettel az ideális karrier felé” címen pedig Bacsi Krisztina business coach, személyiségdiagnosztikai tanácsadó, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője tart előadást.

Évente négy tematikus hét áll a hallgatók rendelkezésére, hogy az órarendi órákon felül a legnagyobb szaktekintélyektől első kézből tájékozódjanak arról a területről, melyen el szeretnének helyezkedni. „Ezek egyike a projekthét, amit a munkaerőpiac visszajelzése alapján állítunk össze. A cél, hogy itt olyan aktuális tudással vértezzük fel a hallgatókat, amely karrierjük során komoly előny lesz számukra. Fontos, hogy a diákok már a tanulmányaik alatt lehetőséget kapjanak arra, hogy belülről is lássák szakmájuk működését” – fejti ki az oktatási rektorhelyettes. Jó példa erre, amikor egy korábbi projekthét során a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatókhoz kiszállt egy közvetítőkocsi, és a diákok maguk is kipróbálhatták, hogyan működik a műholdas közvetítés.

A tematikus hetek a PIQ & Lead egyedi oktatási modell részét képezik, melynek alappilére a szakmai beágyazottság és a diplomával együtt megszerzett gyakorlati tudás. Az online előadásokra regisztrálók magas száma jól mutatja (volt előadás, amelyre közel 300-an jelentkeztek), hogy a diákok is úgy gondolják, hogy a naprakész tudás a legnagyobb kincs számukra, amit továbbvihetnek magukkal a diploma után.

 


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le, vagy rendeld meg a KJE aktuális felvételi kiadványát ingyen!

On-line megrendelem PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv