2021. 02. 26.

Tabukat döngető szakdolgozat és karrier szívből!

Szokolai Róberttel beszélgettünk, aki 2019-ben végzett kommunikáció szakon. Jelenleg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet irodavezetőjeként embert próbálóan komplex feladatokat lát el.

„Fontosnak tartom, hogy olyan dolgokról beszéljek, olyan témát kutassak, amivel más nem foglalkozik, vagy csak kevesen. Ez viszi előrébb a társadalmat, nem a kényelem.”

Mit csinálsz jelenleg a MKKSZ-nél?

Mint irodavezető elsősorban a budapesti Országos Iroda működéséről gondoskodom. A feladataim részét képezi továbbá az MKKSZ Fiatalok Képviseletének koordinációja, amit nagy szeretettel és elhivatottsággal végzek, mert hatalmas lehetőséget látok benne. Kétlépcsős a feladat. A fiatalok egyrészt nem feltétlenül tudják azt, hogy ez egy modern, haladószellemű intézmény, amihez minden magyar munkavállalónak csatlakoznia kéne, hiszen az érdekvédelemnek talán nagyobb jelentősége van most, mint valaha. Ezután a következő lépcső a képviselt réteg bemutatása, hiszen közszolgákat képviselünk. Kik ezek az emberek? Akik életben tartják az országot. Akik elkészítik az okmányaid, akik koordinálják és segítik a megannyi hivatalos ügyed intézését, amiből csak egyre több lesz, ha felnősz… Mi a közös bennük? Jelenleg az, hogy nincsenek megbecsülve semmilyen téren, minimálbéren tengődnek, különösképp a szociális szféra. Mi lesz később a közös tényező? Az, hogy kiöregszenek, elhagyják a pályát és nem lesz fiatal, aki pótolja őket, úgy pedig nem tud működni az ország. Fiatalok nélkül nincs jövője az országnak. Az MKKSZ Fiatalok Képviselete idén fog megújulni, és jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy lépjen be, mert egy szuper dolog részesei lehetnek. Nagy tervek vannak, társadalmi szerepvállalás, szolidaritás, saját értékrend és cél felállítása a szervezeten belül, találkozók, bulik.

Hogyan jellemeznéd egyetemista éveidet nálunk?

Rugalmasság, haladó szellem, profizmus, lazaság. Nem volt olyan probléma, amire ne lett volna megoldás. Nem jellemezte az ott töltött éveket a görcsösség, nem remegtem az idegességtől egy beadandónál. Levelezőre jártam, munka mellett, ahogy a legtöbbünk. Ilyen esetben előfordulhat családi probléma, vagy csak elhavazódsz a munkában, és nincs időd tanulni, megírni egy feladatot. Ezért sosem vétettek fejeket. Az ügyintézés is gördülékeny volt, a mai napig imába foglalom Bakos Tímea nevét, aki nélkül sokan elbuktunk volna. Nem lehet megfeledkezni Győrffy tanár úr szókimondó óráiról, Máté Kriszta közvetlen, kedves stílusáról vagy Petőcz tanár úr óráiról, amiket mindig valamilyen művésziesség járt át. Akinek egyébként mai napig hálás vagyok, amiért amolyan elismerésképp közbenjárt, hogy egy az órára készített glosszám megjelenhessen az Élet és irodalomban. Szuper dolgokat lehet átélni a Kodolányin.

’A modern kori média hatása a szexualizmus alakulására’ volt a szakdolgozatod címe…

Dr. Máté Krisztát kértem fel konzulensemnek, aki arra bátorított, hogy egy korábbi témámat folytassam szakdolgozatként. Fontosnak tartom, hogy olyan dolgokról beszéljek, olyan témát kutassak, amivel más nem foglalkozik, vagy csak kevesen. Ez viszi előrébb a társadalmat, nem a kényelem. Ennek nem feltétlenül kell a szexnek lennie, ilyennek tartom a pénzt is és még sok mást. Mégis azt mondom, fontos róla beszélni, mert a dolgok azért tartanak Magyarországon ott, ahol, mert nem beszélünk róla. Nem értjük a másságot, nem értjük a sajátos igényeket, sztereotípiákra támaszkodunk, és rosszul ítélünk. Összekapcsolva pedig a szexet és a médiát, mégis mi lehetne nagyobb tábla az élet iskolapadja előtt, mint a média? Mi lehetne hasznosabb oktatási felület?

Tervezed még a továbbiakban kibontani ezt?

A védésnél Máté Kriszta megkérdezte, hogy a szakdolgozatom leadása és az államvizsga között eltelt időszakban történt-e olyan változás szexualizmus és média kapcsán, amit most beleírnék, ha tehetném? A válasz azóta is: igen, történt! Minden nap történik! Diplomamunkámban még azt kutattam, hogy média lehetett-e hatással az emberekre, hogy nyíltabban vállalják fel másságukat, a média adhatott-e teret a genderforradalomnak, vagy éppen fordítva, az ember kényszeríti a médiát változásra? Ma már biztosan tudom, hogy a második állítás az igaz! Ennek a változásnak szeretnék követője, rögzítője, kutatója és egy nap oktatója lenni a következő generáció számára. Talán pont a Kodolányin.


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 5184
Frissítve: 2022. 08. 08. 10:25
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv