2021. 02. 18.

Élsport mellett diploma?

Interjú Forgács Richárd karatés sportolóval, aki jelenleg a nyári WKF Európai Egyetemi Játékokra készül, és mellette a Kodolányi János Egyetem 2. éves televíziós műsorkészítő szakos hallgatója.

„A biztos egzisztencia miatt fontos, hogy a sport mellett legyen egy szakmám is.”

Hogyan lettél profi sportoló?

Kisgyerekkoromban szerettem bele a karatéba. Még óvodás voltam, a tesóm járt karatézni az iskolájában, én már akkor csatlakozni akartam, de csak első osztályos koromtól vettek be. Hatévesen kezdtem el, négy éve a Vasas SC-hez tartozom.

Mi motivált arra, hogy idáig eljuss? 

A társaság fogott meg a leginkább. Az a közösség, ahová kiskorom óta tartozom, mindig egymás mellett vagyunk. Ezen felül a versenyszellem is megfogott, és úgy érzem, hogy a karate kiegyensúlyozza az ember életét. Ha nem sportolnék ilyen szinten, nem tartanék itt. Nem így néznék ki, nem így viselkednék, nem lennék ilyen összeszedett és kitartó. Az is lehet, hogy valami romboló, vagy teljesen felesleges dologra pazarolnám az energiám, ahogy sok más fiatal is teszi.

Mi volt az eddigi legnagyobb eredményed a sportban, amire a legbüszkébb vagy?

Egy kategória két típusában versenyzem: egyéni és csapat formagyakorlattal indulok versenyeken. Ez utóbbiban hárman vagyunk benne, ezzel értem el nagyobb eredményeket. Csapatban 5. helyezést értünk el az Euróba Bajnokságon 2019-ben Dániában, egyéniben pedig 7. voltam az Európa Bajnokságon 2018-ban Oroszországban. Idén már felnőtt kategóriában indulunk, nem U21-esben.

Miért döntöttél a továbbtanulás mellett?

A biztos egzisztencia miatt fontos, hogy a sport mellett legyen egy szakmám is. Szeretek szerepelni, bírók előtt szoktam teljesíteni, ezért gondoltam úgy, hogy a tv-s szak közel áll hozzám. Turisztikai érettségim volt, ami hiába volt emelt szintű a kommunikáció szakra nem volt elég, ezért felnőttoktatási szakképzéssel kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat. Innen megyek majd tovább kommunikáció szakos alapképzésre.

Hogyan tudod összeegyeztetni a sportkarrieredet a tanulmányaiddal?

Nem véletlenül választottam a Kodolányit. Itt arra is lehetőségem van, hogy sportolói magántanrendem legyen, ez nagyon jó dolog versenyidőszakban. Emellett nagy segítség, hogy az iskolának van saját konditerme, amit korlátlanul és ingyenesen használhatok. A kiegészítő edzésekhez ez tökéletes.

Mennyire tudsz részt venni az egyetemi életben?

Ezzel sose volt problémám, a szaktársaimmal is sokat tudtam találkozni, és amikor még lehetett bulizni is jártunk együtt. Nem szenvedtem kárt a sport miatt. Jelen pillanatban heti hatszor edzem átlag 1,5 órákat, emellett jut időm mindenre. Persze a versenyre való készülés időszakában ez jóval sűrűbb. Egy évben által 5-7 verseny van plusz az Európa és Világbajnokság, ha kijut valaki. Emellett kisebb megmérettetések vannak, de inkább csak a környező országokban.

Mi volt az eddigi legnagyobb nehézséged tanulmányaid során, és hogyan oldódott meg?

Különösebb nehézségem még nem volt, de még csak másodéves vagyok, nem volt olyan sok vizsgám eddig. Összességében abszolút kiegyensúlyozottan tudtam a sporttal és az egyetemmel is foglalkozni egyszerre. Most a vírus alatt még könnyebb volt, hiszen a tanulmányaimat otthonról online könnyedén el tudtam végezni, nem kellett bejárni.

Mi kapcsol ki téged?

Amikor nincs egyetem vagy verseny, akkor horgászok. Kicsit ez már több mint egy sima hobbi számomra, de azért nem versenyszerűen űzőm. Az a csend, ami mindent átjár, és az a megnyugtató közeg teljesen kikapcsol és feltölt.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 07. 12. 15:26
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv