2020. 03. 20.

Otthoni tanulás, beadandók, szakdolgozat

A könyvtárak bezártak a járvány miatt, azonban számos ingyenes online adatbázis elérhető, melyek segítséget nyújtanak az otthoni tanulásbanfelkészülésben, kutatásban és szakdolgozatírásban.

Távoli eléréssel használhatók a KJE által előfizetett adatbázisok, EduID belépéssel:

 

Az EduID belépéshez szükséges a Neptun kód és az ahhoz tartozó jelszó.

Az alapértelmezett jelszóval a rendszer nem engedi a belépést, csak az tud belépni, aki legalább egyszer megváltoztatta az alapértelmezett jelszavát a Neptun rendszerben!

A kiválasztott adatbázisban a belépéskor az EduID belépést és a saját intézményt kell kiválasztani:

 

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás (MERSZ):

Az Akadémiai Kiadó legfontosabb magyar nyelvű kézikönyvei teljes szöveggel olvashatók a több tudományágra kiterjedő adatbázisban.

https://mersz.hu

 

Szótár.net

Akadémiai Kiadó szótárcsomagja már  10 nyelven elérhető, továbbá szakdolgozathoz szintén hasznos a Magyar helyesírás szabályai 12. kiadás, Akadémiai helyesírási szótár (új kiadás), Idegen szavak és kifejezések szótára, Magyar értelmező kéziszótár, Magyar szinonimaszótár (új, bővített kiadás), Pszichológiai lexikon.

https://www.szotar.net/

 

Szaktárs

Szakkiadók Társulása (Osiris, L’Harmattan kiadók) adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Céljuk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.

https://www.szaktars.hu/

 

Az Akadémiai Kiadó Folyóiratai:

Az Akadémiai Kiadó 9 magyar és 38 angol nyelvű folyóirata teljes szöveggel elérhető a több tudományágra kiterjedő adatbázisban.

https://akademiai.com/

 

Előfizetés és kód nélkül elérhető adatbázisok:

 

Magyar Elektronikus Könyvtár – MEK:

Teljes szövegű ingyenesen elérhető adatbázis. Magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási, vagy kulturális célokra használható dokumentumok, elsősorban szöveges művek, könyvek.

http://mek.oszk.hu/


Elektronikus Periodika Adatbázis – EPA.

Közel kétezer hazai és külföldi magyar nyelvű folyóirat teljes szövegét tartalmazó Elektronikus Periodika Adatbázist. Többségében 10-20 évre visszamenőleg, néhány nagy múltú  folyóirat pedig kezdetektől olvasható.

http://epa.oszk.hu/


MATARKA, Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa

Egyes esetekben teljes szöveg is elérhető.

https://matarka.hu/


Digitális Képarchívum – DKA

Oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális képdokumentumok gyűjteménye.  Legálisan lehet képekkel illusztrálni a dolgozatot. 

http://dka.oszk.hu/


Digitális Irodalmi Akadémia – DIA

Kortárs magyar szerzők jogvédett műveinek teljes szövegét szolgáltatja, ezzel kiegészítve a MEK szolgáltatását. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.

https://pim.hu/hu/dia

 

Hungaricana

A Hungaricana a nemzeti gyűjteményeinkben (múzeum, könyvtár, levéltár) fellelhető rengeteg kultúrkincsből és történeti dokumentumokból válogatott digitális gyűjtemény.  Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

https://hungaricana.hu/hu/

 

Digitális Tankönyvtár

https://dtk.tankonyvtar.hu/hu

 

Arcanum Digitális Tudománytár, ADT

Az Arcanum március 16-tól egy hónapra nyilvánossá teszi az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatását. A nyilvános időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók tartalmakat letölteni nem tudnak. Egyszeri regisztrációval azonban egy-egy oldal letöltésére lehetőség nyílik:

https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

Könyvtárosaink e-mailben folyamatosan elérhetőek, ha további segítségre lenne szükség, a  konyvtar@kodolanyi.hu és a bpkonyvtar@kodolanyi.hu címen várják a kérdéseket, kéréseket.

További információ: https://www.kodolanyi.hu/konyvtar/


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le, vagy rendeld meg a KJE aktuális felvételi kiadványát ingyen!

On-line megrendelem PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
Budapesti Oktatási Központ
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
felveteli@kodolanyi.hu
+36 22 543 324
+36 80 203 769
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv
Főtámogatónk: