KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le, vagy rendeld meg a KJE aktuális felvételi kiadványát ingyen!

On-line megrendelem PDF-ben letöltöm
2020. 02. 19.

Rendhagyó könyvbemutató

Január 42-én (azaz február 11-én) rendhagyó eseményre került sor egyetemünkön. Persze önmagában egy könyvbemutató – merthogy ennek adott helyet a KJE – beleillik az intézmény profiljába, ám esetünkben maga a kötet volt rendhagyó. 

A munka ugyanis a közösségi problémahelyzeteket új oldalról közelíti meg: feldolgozásukat a korosztály által jobbára ismert, nézett világok, sikerfilmek, blockbusterek (Harry Potter, Star Wars) bevonásával végzi. Címe is ilyen kacifántos: 42 pedagógiai problémahelyzetek feldolgozása blockbusterek segítségével.

A részben az egyetem gondozásában született segédlet elsősorban pedagógusoknak szól. A közösségben történő tanulási folyamatban ugyanis százával rajzolódnak ki ugyanis olyan problémahelyzetek, amelyek feltérképezése, átbeszélése, feloldása konkrét – a mindennapi pedagógiai gyakorlatot érintő – feladat. Tanulásfacilitátorként, pedagógusként mindnyájan tudunk olyan szituációkat, amelyet egy közösségnek, osztálynak, csoportnak tudnia kell kezelni. Ezen problémahelyzetek egy részét igyekszik e kötet számba venni, és olyan filmeket hozni mintának – szám szerint 42-őt –, amelyeken keresztül elérhetőek, megszólíthatóak a ma gyermekei-fiataljai. Újdonságértéke abban áll, hogy mivel a gyerekek-fiatalok jó része ezen világokban otthonosan mozog, így az abból való minta, apropó, párhuzam vélhetőleg jobban képes megszólítani és bevonni őket, mint a számukra ismeretlen, tőlük idegen megközelítések. A témák a tantervben nem szereplő általános nevelési helyzetek, a közösség önmozgásai, a deviancia, a családi ügyek megjelenése az iskolában, a különleges kezelést igénylő gyerekek, a tanár-diák helyzetek, a kirekesztés, bántalmazás és a társas kapcsolatok (szerelem, barátság, vita-versengés-kooperáció-verekedés) témakörében mozognak.

A 42 mint cím nem csak a felkínált problémahelyzetek számára, hanem Douglas Adams: Galaxis utikalauz stopposoknak című ikonikus regényére is utal, amelyben az életet, a világmindenséget, meg minden mást is érintő végső kérdésre is ez a válasz. A kötet szerzői persze nem állítják, hogy tudják a választ, de talán segíthetnek megérteni a kérdést és érteni a mai fiatalokat. Szóval mottójuk: a  tanulás, a problémák, meg minden.


« vissza

Helyszínek

Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
Budapesti Oktatási Központ
1139 Budapest,
Frangepán u. 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
felveteli@kodolanyi.hu
+36 22 543 324
+36 80 203 769
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv
Főtámogatónk: