Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés

[2019. 03. 13. ]

Megemlékezés Kodolányi János születésének 120. évfordulóján

Megemlékezést tartott Kodolányi János születésének 120. évfordulója alkalmából a Nemzeti Örökség Intézete és a Magyar Írószövetség 2019. március 13-án a Farkasréti temetőben. Névadónk tiszteletére tartott megemlékezésen a KJE oktatási rektorhelyettese, Dr. Kovács László képviselte egyetemünket.

Az ünnepélyen Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet igazgatója elmondta, hogy ebben a jubileumi évben fontos, hogy Kodolányi életművét ismét elővegyük.

Szentmártoni János, a Magyar Írok Szövetségének elnöke beszédében Kodolányi János írói munkásságát méltatta.

 

A rendezvény a Kossuth-díjas író sírjának koszorúzásával ért véget, amelyen Dr. Kovács László, a KJE oktatási rektorhelyettese főhajtással fejezte ki tiszteletét.

 

Kodolányi János Kossuth-díjas magyar író, újságíró, az úgynevezett népi írók kiemelkedő képviselője volt. A XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb regényírója, emellett írói munkássága valamennyi irodalmi műnemre kiterjedt (líra, dráma, epika, ezen belül a novella és az esszé). Életének késői szakaszában regényíróként nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai sorába is beírta magát, műveit több nyelvre is lefordították. Elsősorban az ókori mitológiát (Égő csipkebokor; Vízöntő; Új ég, új föld), illetve a tatárjárást (Boldog Margit; Julianus barát; A vas fiai) feldolgozó regényei is fontosabbak.


« vissza
Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: