Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés

[2014. 12. 09. ]

Közösségi kert együttműködésben

Együttműködési megállapodást írt alá a Kodolányi János Főiskola és az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2014. december 8-án, Székesfehérváron. A jövőbeli együttműködés alapja a főiskola közösségi kertje, valamint a speciális szakiskola kertészeti képzése.

Mint ahogyan erről már korábban beszámoltunk, a Kodolányi főiskola székesfehérvári igazgatósági épületének kertjében Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes kezdeményezésére közösségi kertet alakítottak ki. A közösségi kertek története egyébként a második világháború idején kezdődött Nagy-Britanniában. A városi kertészet újabb hulláma a hatvanas évek végén indult, 1973-ban a Zöld Gerillák mozgalom nyitotta meg New Yorkban az első városi közösségi kertet, Magyarországon pedig 2010-ben hozták létre az elsőt.

A KJF szépen gondozott közösségi kertje adta az ötletet, hogy másokat is bevonjanak a közösségépítő és értékteremtő tevékenységbe. Személyes kapcsolatok is szerepet játszottak abban, hogy az Arany János iskolával létrejöhessen a közös munka. Cél, hogy a főiskola igazgatósági épülete mellett kialakított közösségi kert gondozását, az általános iskolában működő kertészeti képzést és a főiskola közösségi kert iránti elkötelezettségét összekapcsolják.

Az ünnepségen Dr. h.c. Szabó Péter PhD. a Kodolányi János Főiskola rektora elmondta, hogy a főiskola új képzési modelljének lényege, hogy az elméleti oktatáshoz intenzív gyakorlati program kapcsolódik. A most aláírt stratégiai együttműködési megállapodás ezt a célt is jól szolgálja, ám a későbbi közös munka eredményessége azon múlik, hogy a két intézmény milyen tartalommal tölti majd meg a szerződést.

Mészáros Attila alpolgármester, a KJF egykori hallgatója is részt vett a programon, és a város nevében köszönetet mondott az együttműködésért, amely – mint kiemelte - közösségteremtő erővel bír.

Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója üdvözölte az együttműködés létrejöttét: „Jó Fehérváron iskolásnak lenni, mert nagyon jó lehetőségeik vannak a diákoknak. Az Arany János iskolában kiváló és elhivatott pedagógusok nevelik-oktatják a tanulókat, a főiskolával való együttműködés további eredményekhez vezethet a tevékenységükben.”- mondta Török Szabolcs.

Bartyik Mihályné, az Arany János iskola igazgatója arról beszélt, hogy a kertészetet és a virágkötészetet tanulók egyaránt részt vesznek majd a Kodolányi főiskola közösségi kertjének gondozásában, és a különleges együttműködés eredményeként a szakiskola diákjai újabb közösség tagjai lehetnek.

 

Forrás: www.kodolanyi.hu/kv


« vissza
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: