2013. 02. 11.

„Válságkezelés és Európai Integrációs Politikák a Balkánon és Törökországban” konferencia főiskolánkon

Válságkezelés és Európai Integrációs Politikák a Balkánon és Törökországban címmel nemzetközi konferenciának adott otthont főiskolánk budapesti campusa 2013. február 8–9-én. A program az Institute for Cultural Relations Policy (ICRP), a Kodolányi János Főiskola (KJF) és a Dialógus Platform Egyesület szervezésében valósult meg.

A civilszervezetként 2012-ben létrehozott Institute for Cultural Relations Policy és az 1992-ben alapított, magán felsőoktatási intézményként működő Kodolányi János Főiskola közötti partnerség eredménye a közös konferencia. A rendezvény a Balkán és Törökország Európához fűződő kapcsolatának megerősítését, a közös párbeszéd kialakulását elősegítését szolgálta.

A konferencia központi témája a Balkán, valamint Törökország volt. A térség kiemelt figyelmet kap egyrészt az Európai Unió külkapcsolati rendszerében, mivel Törökország és a Nyugat-Balkán államai az Unió bővítési politikájának következő állomása, másrészt a szomszédságpolitika révén a régió hazánk számára is meghatározó. A kérdéskör fontosságát támasztja alá, hogy a nemzetközi konferenciára 37, többségében külföldi előadó vett részt.

Az ICRP együttműködési javaslata jól illeszkedett a KJF oktatási koncepciójába, ugyanis az intézményben az oktatás mellett kiemelt jelentőséget kap a kutatás, a hallgatói tehetséggondozás. A két intézmény nagy hangsúlyt fektet az inter- és intrakulturális kapcsolatokra, valamint azok bővítésére. Ezen kapcsolatoknak Magyarország geográfiai-történelmi helyzetéből adódóan szervező ereje lehet - különösen Közép- és Kelet-Európában -, s e törekvés szerencsésen találkozik a magyar kormányzat külpolitikai prioritásaival is. A kérdéskör egyébként kiemelt figyelmet kap a KJF Nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzésén egyaránt.


A konferencia előadtak:

  • Petheő Ádám, KÜM Nyugat-balkáni Főosztály osztályvezető-helyettese,
  • Gordan Grlić Radman a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete,
  • Željko Janjetović, Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete,
  • Darko Angelov, Macedónia magyarországi nagykövete,
  • Bösenbacher Ferenc Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának igazgatója.


Előadók a szervezők részéről:

  • Lőrincz András, az Institute for Cultural Relations Policy alapítója,
  • Omer Bilal Almak, a Dialógus Platform Egyesület elnöke,
  • Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Képzési Központjának igazgatója.


Az együttműködés folytatásaként 2013. április 26-27-én újabb konferenciára kerül sor a KJF-en 'Turkey and Europe: The Challenge of Turkish Accession to the European Union ("From the Atlantic to Anatolia) címmel, amelynek szervezési munkái megkezdődtek.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 06. 11. 10:13
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv