2024. 05. 30.

Csöppek a homokon

A Kodolányi János Egyetem Alkalmazott Kommunikáció Tanulmányok Tanszéke közreműködésével megjelent a Délvidék - Kispiac és Ustorka című könyv. A kötet a Kárpát-medence felfedezése című sorozat második kötete, a sorozatszerkesztő Horváth Júlia Borbála.

A kiadvány alcíme – Csöppek a homokon – rögtön egy rendhagyó falu- és tanyakutató kiadványra utal. A kötet gerincét azok az írások képezik, amelyeket az észak-bácskai Kispiacon, a ludasi Róka-tanyán, a Kanizsai Írótáborban szerzett tapasztalatok ihlettek.

A kötet az anyanyelv megtartó erejét, a vegyes házasságok alakulását, a külföldi munkavállalási kedvet, a helyben lakók életkörülményeit, a fiatalok elvándorlását, a migrációval és az embercsempészettel kapcsolatos feszültségeket, továbbá az összetartás és az összetartozás közösségmegtartó erejét elemzi.

Horváth Júlia Borbála prózaíró, főszerkesztő, kulturális antropológus, a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztályának elnöke, Domonkos László író, közíró, szerkesztő, és Kovács Mária helytörténész szerkesztésében készült a kötet, a könyv tördelése, editálása és kiadása a Kodolányi János Egyetem Alkalmazott Kommunikáció Tudományok Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Kiss Róbert Richárd vezetésével valósult meg.

Már a kötet jelmondata, Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író mottója is – „Valakinek itt is kell maradni, például nekünk!” – sejteti, hogy a következő oldalak többet kínálnak annál, mint amit egy néhány napos alaposan előkészített és lelkiismeretesen elvégzett szociográfiai kutatás ígérhet.

A kiadvány első részében (Valakinek itt is kell maradni) például Hulló István természetkutató, természetvédő régészeti időutazásra invitálja az olvasót az Észak-bácskai-homokhátra, és személyesen is kapcsolatba léphetünk azzal az emberrel, „aki aranyat talált”: Gion Nándor jeles írónk szellemi örökségével.
Bordás Győző Márai Sándor-díjas író, kritikus, szerkesztő a vallás és a hit viszonyát vizsgálja délvidéki viszonylatban, Tari István József Attila-díjas költő, író, képzőművész pedig a délvidéki magyaroknak a délszlávok háborúiban megszenvedett sorsát idézi fel Velünk már megtörtént, ami a kárpátaljaiakra vár címmel. Domonkos László a délvidéki magyar szociográfia vázlatos történetét ismerteti sodró erejű érzelemmel.
Ámulatba ejtő, ahogyan a Csöppek a homokon írásai az alföldi tanyavilág egyik csücskének bemutatásával egy teljes délvidéki világ képét képesek kibontani, társul hívva a vers, a próza, az emlékezet, a szociográfia megőrző és éltető eszközrendszerét – művészi és tudományos értéket teremtve, és felmutatva azt, ahogyan az egykori tanyasiak folyamatosan keresik önmagukat, de azt is, ahogyan az egykori kispiaci, ustorkai tanyavilág örökösei büszkék erős, összetartó közösségükre, szilárd identitásukra és jövőbe vetett hitükre.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 06. 11. 10:13
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv