2024. 04. 10.

EU-s miniszter a Kodolányin

Az április 8-12. között megrendezett Tematikus hét vendége volt dr. Bóka János. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter többek között Magyarország júliusban kezdődő soros elnökségéről, valamint az Európai Unió kihívásairól beszélt az egyetem hallgatóinak. 

„A júliusban kezdődő magyar elnökség azért lesz sajátos jelenség, mert az Európai Unióban intézményi ciklust váltunk” – fogalmazott a miniszter a Kodolányi budapesti campusán. A rendezvényen dr. Bóka János emlékeztetett arra, hogy az év második felében, miközben egy új Európai Parlament és egy új Bizottság alakul, az Európa Tanács elnökének is lejár a mandátuma novemberben.
„Hosszú hónapokig egy olyan bizonytalan időszakban kell a magyar elnöknek kormányoznia az EU-t, amikor az intézményi szereplők még, vagy már nem lesznek a helyükön. Ez azért lesz különösen bonyolult, mert a geopolitikai és egyéb kihívások az Unióban és környékén erre a fél évre nem fognak megszűnni” – jelentette ki a miniszter.

Vörös vonalak és a nyílt vita hiánya az EU-ban

A fórumon szóba került az orosz-ukrán háború kérdése is. dr. Bóka János szerint eddig az EU képtelen volt önálló stratégiai érdekeket megfogalmazni.
„Az európai intézmények és a tagállamok jelentős része elkövette azt a hibát, hogy a nemzetközi jogi és morális helyzetet az EU politikai cselekvésével azonosította. Kérdés, hogy az Európai Unió vezetése meg tudja-e húzni azokat a vörös vonalakat, amelyeket katonailag soha nem lép át."
Szerinte kérdés, hogy a háború kapcsán az EU-nak szándékában áll-e az Egyesült Államoktól függetlenül cselekedni. Eddig az Európai Unió képtelen volt önálló stratégiai érdekeket megfogalmazni. „Mégis hogyan kezelné az Európai Unió vezetése, ha kialakulna egy olyan rendezési fórum, ahová az EU-t nem hívnák meg, mert ebben a konfliktusban nem minősülne valódi eszközökkel rendelkező regionális szereplőnek” – fogalmazott az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a miniszter, aki szerint ezekről a kérdésekről jelenleg nincs nyílt és őszinte vita – még zárt ajtók mögött sem.

Jó lesz nekünk Donald Trump?

Szerinte a Trump-adminisztráció hivatalba lépése nem minden szegmensében növelné a magyar kormány politikai mozgásterét. Sőt – tette hozzá –, több esetben az európai ellenreakciók miatt, még csökkentené is. „Mindent figyelembe véve azonban a Trump-adminisztrációval nőne a magyar kormány nemzetközi politikai mozgástere a jelenlegi állapothoz képest” – közölte a politikus.


« vissza

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1117 Budapest,
Prielle Kornélia u. 47-49.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 25.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 20 521 4870
Frissítve: 2024. 05. 16. 13:17
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv